Declaratia lui Dorinel Munteanu, prin care acesta isi arata sprijinul fata de actualul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, este si socanta, dar si explicabila. Daca Iuliu Muresan, presedintele CFR Ecomax, nu-l vrea la FRF pe Gica Popescu, conducerea lui "U" Cluj este adepta unei conduceri bicefale, Popescu-Lupescu.

In schimb, Industria Sarmei Campia Turzii, prin Mihai Bordea, nu exclude varianta unui candidat surpriza, care sa fie acceptat de doua dintre deja cele trei tabere constituite pana acum.

La nivel de "Casa Fotbalului", sediul Federatiei Romane de Fotbal, sabiile au inceput sa se ascuta. Impusa declaratie a lui Mircea Sandu, data in contextul demiterii lui Anghel Iordanescu, prin care isi facea cunoscuta intentia de a nu mai candida pentru un al patrulea mandat la sefia fotbalului romanesc, a nascut imediat cativa potentiali candidati.

Primul nascut si inca prematur, daca ne aducem aminte ca insusi Mircea Sandu s-a oferit in a-l pregati pentru conducerea FRF, a fost Gheorghe Popescu.

Pe atunci actionar la firma de impresariat sportiv a fratilor Becali, Popescu s-a fastacit in a-si expune adevaratele ganduri, insa, impins de la spate de Gheorghe Hagi si nu numai, al doilea "Gica" al fotbalului autohton a spus "adio" meseriei de impresar pentru un scurt sejur de limpezire a gandurilor.

De acest sejur tomnatic se leaga si sperantele rivalilor declarati cu jumatate de gura ai lui Mircea Sandu, care au si inceput in aceste zile sa lucreze la confectionarea costumului de presedinte. Recentele declaratii date de Gica Popescu, "nu sunt marioneta nimanui", "daca am un program de conducere voi si candida", nu fac decat sa intretina focul mocnit aprins de insusi Mircea Sandu.

Actualul presedinte al FRF, dupa fumigena aruncata, ezita sa-si anunte atat retragerea, cat si candidatura. El spera si cauta in acelasi timp sustinere din partea provinciei, a Asociatiilor Judetene, a "gramezii" de formatii din Divizia C si macar a jumatate din echipele de "B".

Odata reactivata "masina de vot", "Nasu" poate castiga la pas alegerile din luna decembrie sau poate impune numele succesorului.

Lupescu, conducatorul rebeliunii "anti-Sandu"

"Kaiserul", asa cum este poreclit Ionut Lupescu, impreuna cu Florin Prunea si Jean Vladoiu, a pus bazele primului sindicat al fotbalistilor (AFAN). El este singurul care si-a anuntat candidatura la fotoliul de presedinte al FRF si, totodata, singurul care nu a facut parte din conducerea unei firme de impresariat sau a unui club.

Sansele lui Ionut Lupescu, comparativ cu cele ale lui Gica Popescu sau Mircea Sandu, sunt mici, pentru ca el s-a tinut departe de sferele de influenta prezente in fotbal si, spre deosebire de Sandu, nici nu s-a aplecat in fata politicului. Lupescu ar putea fi votat doar de cativa "nebuni", ce mai cred in notiunea de "schimbare in bine". Din pacate, acestia sunt foarte putini si, mai rau, pe cale de disparitie.

Surpriza vine de la "Munti"

La saptamanala conferinta de presa a CFR Ecomax, Dorinel Munteanu a reusit sa rupa "gura burgului", prin declaratia de sustinere a presedintelui Mircea Sandu. Socanta si explicabila, in acelasi timp, optiunea lui Dorinel.

Socanta prin lipsa de atasament vis-a-vis de grupul din "Generatia de Aur", adepti ai demolarii mitului numit Mircea Sandu si inlocuirea intregii echipe a acestuia, insa explicabila in contextul prelungirii activitatii sportive, implicit a adunarii a 126 de selectii in tricoul Nationalei.

La pozitia lui Dorinel se adauga si cea a staff-ului executiv al CFR Ecomax, care nu-l doreste pe Gica Popescu, pentru ca ar transforma FRF intr-o mare agentie de impresariat. Totusi, Iuliu Muresan a evitat sa pronunte numele lui Mircea Sandu, insa este greu de crezut ca "feroviarii", in cazul depunerii candidaturii, nu l vor sprijini.

De "continuarea activitatii" lui Mircea Sandu in fruntea FRF ar avea nevoie si Universitatea Cluj.

O schimbare a presedintelui, acum, cand se incearca gasirea celui mai bun culoar pentru promovare, ar anula in mare parte planurile si ar bloca cateva din caile de acces spre "A". Totusi, Cristi Dulca, directorul executiv al lui "U", este pentru o conducere bicefala, cu Popescu-Lupescu, insa, atentie, sfatuiti din spatele cortinei de Mircea Sandu.

Este cam ceea ce a propus Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, si care ar aduce mai mult a "ghiveci" executiv, din care nimeni nu ar intelege nimic si ar conduce tot Mircea Sandu.

Adalbert Kassai, potentialul om surpriza

Presedintele Industriei Sarmei Campia Turzii, Mihai Bordea, nu a dorit sa spuna pe cine ar vota in luna decembrie, la Adunarea Generala a FRF, insa nu crede ca Mircea Sandu va mai candida. "Presiunile sunt prea mari, iar Mircea Sandu este un tip prea destept pentru a cadea intr-o astfel de capcana. Nu a inceput campania electorala si in afara lui Lupescu nimeni nu si-a mai anuntat candidatura. Este prematur sa spun pe cine voi vota", a declarat Bordea.

Presedintele gruparii din Campia Turzii nu a exclus posibilitatea aparitiei unui candidat surpriza. Conform unor informatii pe care le detinem, acesta ar putea fi secretarul general al FRF, Adalbert Kassai. In acest caz, FRF ar fi lasata cam tot pe aceleasi maini, iar Mircea Sandu ar urma sa se retraga la Mogosoaia, ca administrator al bazei sportive.

Prima reuniune de luare a pulsului "provinciei" s-a consumat zilele trecute, cu prilejul inaugurarii Centrului Sportiv de la Mogosoaia. Petrecerea a fost reusita.

Divizia C si AJF-urile fac legea

Prin schimbarea statutului Federatiei Romane de Fotbal, Divizia C si Asociatiile Judetene de Fotbal au primit aceeasi putere de decizie ca si cluburile din Diviziile A si B. Aceasta uniformizare a fost gandita in spiritul "democratiei" anilor ’90, dar ea s-a transformat ulterior intr-o masina de vot, unsa si pusa in miscare de presedintele Mircea Sandu.

Inainte de modificarea statutului, votul reprezentantului clubului din prima divizie era considerat de cinci ori mai puternic decat cel dat de oficialul clubului de "C", respectiv de trei ori decat al unuia de "B".

Divizia C a adunat la startul editiei din acest an 125 de formatii, cu 72 de echipe mai mult decat in "A" si cele trei serii de "B", adunate la un loc, la care se adauga si cele 41 de Asociatii Judetene de Fotbal, cu toate devotate presedintelui FRF.

Din acest numar impresionant de voturi, teoretic 80% se vor indrepta spre Sandu sau omul pe care il va indica el, la care se adauga si cele venite dinspre Futsall, fotbalul feminin si Centrele private de Juniori si Copii. Aproape logic, Mircea Sandu sau cel vizat sa-i continue munca va primi voturi si din partea cluburilor de "A" si "B".

In concluzie, este putin probabil ca un candidat venit din afara Casei Fotbalului sa castige alegerile pentru sefia fotbalului romanesc.