Caminele studentesti din municipiul Oradea sunt putine si neingrijite, la care se mai adauga si taxele de regie, despre care reprezentantii Universitatii din oras sustin ca sunt printre cele mai mici din tara, insa tot nu se justifica. Doar in primul an de studiu la institutia de invatamant superior s-au inscris peste 7.500 de studenti, iar locurile din camine sunt 1.100.

Cu toate astea, reprezentantii Universitatii au mentionat ca vor reusi sa rezolve majoritatea cererilor de camine. Desi aceste imobile au fost construite in 1963, pana acum nu au beneficiat de reparatii capitale.

Universitatea Oradea detine in campus doua camine, unul de fete si unul de baieti. Aici exista in total 700 de locuri. In acest an universitar s-a reusit ca in cele doua camine sa se renoveze grupurile sanitare si oficiile. Insa, lucrarile nu sunt finalizate inca, intrucat au inceput abia pe la sfarsitul lunii august, iar studentii au inceput sa se cazeze.

In schimb, camerele au ramas asa cum le-au lasat studentii la sfarstitul anului universitar 2004-2005. Doar ca au fost spalate podele si geamurile. De zugraveala nici nu poate fi vorba. Mai mult, lucrarile la oficii si grupurile sanitare trebuiau terminate in 30 septembrie, insa ieri nu erau nici pe departe aproape de final.

Daca cele doua camine din campus arata cum arata, altele doua care se afla in incinta Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul", si care apartin, de fapt, de Primarie, sunt sub orice critica. Studentii nu au un oficiu in care sa isi faca mancare, iar conditiile din grupurile sanitare sunt de nedescris.

In camere sunt cazate si cate sase fete, iar mancarea si-o prepara pe resouri sau tot felul de instalatii improvizate, in camere. Cu toate ca cele doua camine nu indeplinesc nici pe departe conditiile minime de igiena, nu s-au gasit bani pentru renovarea lor.

Conducerea Universitatii Oradea sustine ca nu a primit fonduri suficiente pentru renovarea lor. "Am primit de la minister doar 1,3 miliarde ei pentru reabilitatea caminelor, insa la licitatie am ajuns la 2,2 miliarde lei pe fiecare camin.

La caminele din campus am refacut grupurile sanitare si oficiile, iar la cele de la "Mihai Viteazu" s-au facut igienizari si se lucreaza la reabilitarea instalatiilor de incalzire si apa", a declarat prorectorul Teodor Leuca.

Potrivit sursei citate, institutia de invatamant superior mai are un camin de garsoniere, insa nici acolo nu s-a facut mare lucru in acest an si este convins ca dupa inspectia sanitara va mai fi nevoie de o igienizare prin unele locuri. "Sunt lucrari de igienizare care nu corespund", a adaugat acesta.

Conditiile din camine nu i-au impiedicat, insa, pe reprezentantii Universitatii Oradea sa ridice taxele in acest an. La garsoniere taxa este de 25 de euro pe persoana, la care se mai adauga si plata cheltuielilor, asa ca in iarna un student poate plati pana la 3 milioane de lei lunar. La camine, taxa este de 700.000 de lei pe persoana, dupa majorarea cu o suta de mii din acest an.

Totodata, studentii oradeni nu pot spune ca beneficiaza de servicii foarte bune nici la cantina. In anii anteriori, acestia se plangeau ca sunt obligati sa manance acolo.

Din aceasta vara, cantina a fost data spre administrare unei societati comerciale care va plati institutei o chirie de 7.500 de euro lunar, cu posibilitatea ca in primele trei luni de folosinta sa beneficieze de o reducere de 12.000 de euro in cazul in care face modernizari. Desi anul universitar incepe luni, la cantina abia acum au fost incepute lucrarile de modernizare.

Daca la capitolul camine si cantina Universitatea Oradea nu se poate lauda, lucrurile stau si mai prost in ceea ce priveste biblioteca. Inca din 1994 au fost incepute lucrarile la constructia unui spatiu noi, dar lucrarile sunt departe de a fi finalizate.