Microintreprinderile nu vor mai exista din 2007. O alternativa a micilor afaceristi sunt intreprinderile mici si mijlocii sau persoanele fizice autorizate. Microintreprinderile nu vor mai beneficia de facilitati fiscale dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Numai in anii 2005 si 2006 se mai acorda anumite facilitati fiscale microintreprinderilor. Unul dintre ele este impozitul de 3% aplicat pe veniturile acestora, dar si conditiile de finantare ale lor. Acestora li se mai aplica un impozit de 10% pentru dividendele acordate persoanelor juridice si nu beneficiaza de cheltuieli deductibile.

Incadrarea in categoria „microintreprindere" se face pe baza indeplinirii unor conditii, cum ar fi: profilul, care trebuie sa fie producerea de bunuri si/sau servicii, comert; existenta unui numar de maxim 9 angajati; capitalul social al societatii sa fie detinut de catre alte persoane decat statul, autoritatile locale sau publice, iar venitul microintreprinderilor sa nu depaseasca echivalentul in lei a 100.000 de euro.

Noi conditii si o noua fiscalitate

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, microintreprinderile vor purta in continuare aceasta titulatura, insa fiscalitatea la care vor fi supuse va fi schimbata. Se va aplica principiul egalitatii, astfel ca aceastea vor intra sub incidenta impozitarii profitului sau venitului obtinut.

Va fi aplicata cota unica de impozitare de 16%, fiscalizarea companiilor de orice tip fiind insa aceeasi, singurele diferente care vor exista fiind insa sumele care vor putea fi deduse la calcularea impozitului si modalitatile de intocmire a contabilitatii, altfel spus, vor exista doar diferente de ordin procedural, de administrare, si nu diferite cote de impunere.

Marta Ruja, sefa Biroului de Metodologie din cadrul Directiei Finantelor Publice Mures, ne-a declarat ca deocamdata, acestea sunt zvonuri si ca nu este inca nimic sigur. "Nu putem sti deocamdata cum se va schimba fiscalitatea aplicata microintreprinderilor dupa aderarea la UE.

Cert este ca vor fi schimbate conditiile de incadrare a societatilor la microintreprinderi. In prezent mai exista inca posibilitatea de a opta, la inceputul fiecarui an, pentru aplicarea impozitului pe venit sau pe profit, iar din 2007 toata lumea va fi impozitata la fel.

Inca nu am fost instiintati oficial de modificarile pe care anul 2007 le va aduce in acest sens, de conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca o firma pentru a ramane microintreprindere, astfel incat nu va putem furniza informatii precise", a precizat aceasta.

Se asteapta o decizie a Guvernului

Patronii de microintreprinderi din judetul Mures nu se asteapta la o minune din partea celor aflati la putere, insa se bazeaza pe faptul ca acestia vor lua o decizie care sa nu afecteze foarte tare activitatea lor.

"Eu sunt de parere ca guvernantii nostri vor gasi cu siguranta o solutie pentru ca microintreprinderile sa nu dispara de pe piata, avand in vedere ca exista foarte multe astfel de firme in tara, care in asemenea conditii vor fi nevoiti sa cedeze", ne-a declarat Lajos Burger, patronul SC Quark SRL.

Pe de alta parte, patronul tipografiei Andra din Targu Mures, Teodor Chilut, asteapta o decizie finala din partea Guvernului. "Deocamdata nu stim nici in ce directie ne indreptam. Am auzit si noi despre aceste modificari pe care integrarea Romaniei in UE le-ar putea aduce si cu siguranta ca vom fi foarte afectati.

Avand in vedere faptul ca nu s-a decis nimic concret in aceasta privinta pana in momentul de fata, atunci cand va fi timpul va trebui sa purtam o discutie cu serviciul de contabilitate al firmei noastre, sa ne consultam si cu alte persoane abilitate si vom incerca sa gasim o solutie care sa ne avantajeze.

Dar, cu siguranta nu asteptam o implicare a Guvernului, in sensul de a pastra microintreprinderile pe piata, pentru ca tocmai acesta este interesul lor, de a ne sterge practic de pe piata", a precizat Teodor Chilut.

Patronul firmei Fortis Co din Breaza, Claudia Pescar, ne-a marturisit ca nu poate intelege de ce guvernantii vor sa taie elanul celor care porneasc o mica afacere. "Acest gen de afaceri ar trebui incurajate, asa cum sunt peste tot in lume. Nu sunt foarte documentata in acest sens, dar este inadmisibil sa omori micii afaceristi inainte de a se naste.

De exemplu, in turismul rural, acolo unde tara noastra are un potential relativ mare de dezvoltare, micii afaceristi ar trebui ajutati, incurajati, nu sa le fie ingreunata situatia", ne-a declarat Claudia Pescar, care a tinut sa mai precizeze ca, din punctul ei de vedere, la baza acestor decizii ale Guvernului Romaniei sta o politica de monopol.