Reclamatia unei paciente a fost la un pas de a-i distruge definitiv cariera profesionala doctoritei Maria Akad, medic primar in cadrul Cabinetului Individual Echomed si la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Elena Doamna", din Iasi – Sectia Planificare Familiala.

Mai mult, in urma reclamatiei, Comisia de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Iasi i-a aplicat medicului Akad o sanctiune dura, ridicindu-i dreptul de a profesa pe o perioada de jumatate de an. Acuzatia care a stat in dreptul doctoritei a fost extrem de grava: malpraxis.

Pacienta a depus plingere la Politie

In vara anului 2003, la cabinetul Echomed s-a prezentat o pacienta cu o sarcina de citeva saptamini. Mariana Buruiana a fost consultata si apoi a repetat periodic testele si a facut mai multe ecografii. De-a lungul sarcinii, pacienta a fost pe deplin convinsa ca pruncul nu va avea probleme la nastere, medicul asigurind-o ca totul este in ordine.

Numai ca, in cursul lunii februarie 2004, Mariana Buruiana a nascut o fetita cu grave malformatii la picioare. Disperata si in acelasi timp socata, mama copilului s-a plins la Colegiul Medicilor si a facut plingere si la Politie.

In urma unor verificari care au durat citeva luni, Departamentul de Jurisdictie si Deontologie Profesionala din cadrul Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor a ajuns la concluzia ca doctorita Akad „a incalcat normele de etica si deontologie profesionala" in momentul in care a examinat-o pe gravida la ecograf.

Ulterior, medicului ginecolog i s-a reprosat si „neglijenta in investigare", deoarece mama copilului nascut cu malformatii nu a avut cum sa opteze pentru un eventual avort.

O greseala „impardonabila"

In urma acestei situatii, Colegiul Medicilor i-a ridicat lui Akad dreptul de a profesa pe o perioada de 6 luni de zile, aceasta decizie fiind mentinuta si de catre Comisia Superioara de Disciplina.

La un moment dat, medicii bucuresteni au ajuns la concluzia ca, daca la examinarea efectuata la virsta mica a sarcinii nedetectarea malformatiei poate fi scuzabila, la momentul apropierii de termen aceasta este „impardonabila".

Doctorita Maria Akad a atacat in contencios administrativ decizia Colegiului Medicilor, pe care a considerat-o „ilegala si nefondata", incercind totodata sa obtina si suspendarea aplicarii ei pina la finalizarea procesului. Ea a invocat in apararea sa faptul ca a folosit ecograful chiar si fara a avea competenta necesara doar pentru a observa virsta gestationala si nu o eventuala malformatie.

Mai mult, Akad considera ca suspendarea activitatii ar da peste cap programul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie „Elena Doamna", care ar trebui sa faca noi angajari. Dupa studierea tuturor probelor, magistratii Tribunalului Iasi au respins cererea de suspendare a deciziei Colegiului Medicilor, pina la finalizarea de drept a procesului de contencios-administrativ.

Chiar astazi, 29 septembrie 2005, doctorita Maria Akad va incerca sa obtina anularea sanctiunii aplicate de Colegiul Medicilor.