Mai multi agenti si ofiteri de Politie se afla pe lista neagra a conducerii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP). In urma testelor de fidelitate aplicate de ofiteri sub acoperire, ei au iesit "pozitiv", adica sunt predispusi sa ia spaga si mita.

Depistarea politistilor corupti a inceput la nivel national, prin infiintarea in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a unei Directii Anticoruptie, ai carei ofiteri au misiunea de a detecta functionarii publici care iau spaga pentru diverse servicii.

La nivel intern, in cadrul inspectoratelor de politie a inceput deja aplicarea testelor de fidelitate. Daca pana acum acestea erau aplicate in mod formal, acestea devin probe eliminatorii pentru cei care vor sa mai ramana in structurile de politie.

Teste pentru agentii de la tara

Pentru ca mare parte din infractiunile inrregistrate provine din mediul rural, testele de fidelitate au fost aplicate cu precadere agentilor de la posturile de politie.

Din "gura satului", sefii IJP aveau informatii ca unii dintre ei nu inregistreaza plangerile cetatenilor, nu merg la cercetari la fata locului pentru ca s-ar afla in cardasie cu anumiti infractori, iar unii pretind bani de-a dreptul, gaste, porci sau gaini. La primele teste de fidelitate, unii dintre ei au cazut cu brio.

Au demonstrat ca, in cazul in care insista, un cetatean se poate "pune bine" cu agentul de Politie.

Deocamdata, nu au aparut primele cazuri concrete de corupti care sa ajunga in cercetari la Parchet, testele de fidelitate fiind doar pentru uz intern, iar agentii depistati raman in supraveghere timp de cateva luni, in care pot avea sansa de a "negocia" din nou cu ofiteri sub acoperire.

Printre agentii testati care au iesit "pozitiv" la testul antimita sunt cei de la Postul de Politie din Mogosesti, insa acestia nu sunt singurii.

Altii, cum este cazul sefului Biroului de Politie Ciurea, Marius Coca, si-au dat demisia in urma unui control fulger facute la posturile de politie de seful IJP, Ghiorghi Plai, care nu l-a gasit la serviciu la ora 8 dimineata.

Coruptii sunt pe lista neagra

Comandantul IJP, Ghiorghi Plai, a declarat ca "nu se pot face publice rezultatele testelor de fidelitate, sunt doar pentru uz intern, pentru ca altfel unii ar putea considera acest lucru o provocare din partea mea. Vom face publice aceste lucruri doar daca se va ajunge la instrumentarea unui dosar penal".

Chiar daca nu a aparut nici un nume pana acum, la nivelul conducerii IJP se face deja o evaluare a personalului, pentru a sti exact cine "coopereaza" cu inculpatii din dosare sau rezolva diverse probleme contra unor sume de bani.

Daca agentii de la posturile de politie sunt o prada relativ usoara la testele de fidelitate, lucrurile se complica in cazul celor care lucreaza in serviciile operative.

Supunerea la teste de fidelitate se complica in cazul celor sunt obisnuiti sa lucreze cu cauze complexe, in care se pot gasi oricand motive de tergiversare a dosarelor.