Ieri a avut loc o noua sedinta a Consiliului Judetean Satu Mare. La sedinta au participat 32 de consilieri judeteni. Pe ordinea de zi au fost supuse dezbaterii si aprobarii 17 proiecte de hotarire.

Timp de trei ore bune cei prezenti au intors pe toate fetele trei probleme spinoase: Proiectul de hotarire privind aprobarea listei lucrarilor de drumuri pe anul 2005, Proiectul de hotarire privind trecerea imobilului situat in municipiul Satu Mare, P-ta Libertatii nr. 9 din domeniul public in domeniul privat al judetului Satu Mare si nu in ultimul rind Proiectul de hotarire privind aprobarea listei spatiilor proprietate privata a judetului cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical conform Ordonantei de Urgenta nr. 110/2005.

O prima interventie a fost facuta chiar inainte de inceperea dezbaterii proiectelor. Liberalul Valentin Macec a cerut presedintelui Stefan Szabo sa retraga de pe ordinea de zi proiectul cabinetelor medicale argumentind ca lista Consiliul Judetean pusa la dispozitia consilierilor nu cuprinde toate cabinetele.

Valentin Macec a propus sa se aduca completarile de rigoare la aceasta lista si in acest mod sa se discute proiectul de hotarire. In final a cazut de comun acord cu Stefan Szabo sa discute proiectul in forma in care este.

Aprobarea lucrarilor de drumuri pe anul 2005 a stirnit cele mai multe discutii

Prima interventie a fost facuta de liberalul Alexandru Panea. Acesta a spus ca "nu are probleme cu lista de drumuri ci cu felul si cu calitatea in care au fost prestate lucrarile". In acelasi context Panea a amintit si de anumite situatii limita, respectiv drumurile spre Tirsolt si Camarzana care nu sint practicabile sub nici o forma.

Apoi a amintit de situatia drumului Batarci - Tarna Mare unde nu s-a astupat nici o groapa pentru ca banii nu au ajuns decit pina la Tamaseni.

Alti consilieri au adus in discutie si drumul de ocolire prin Botiz, considerat de majoritatea celor prezenti o pacoste care face viata amara si ii inunda de praf pe locuitorii din zona si nu numai. De altfel 120 de familii din Botiz au semnat o sesizare prin care au cerut in mod expres sa se ia decizii urgente vizavi de acest drum.

Presedintele CJ a recunoscut ca problema drumului de ocolire este foarte grea. "Mie nu imi place sa dau niciodata vina pe altii. Daca se facea pasajul la timp atunci nu noi trebuia sa sacrificam niste bani pentru drumul de ocolire".

Gheorghe Ciocan, vicepresedintele CJ a adus in discutie starea drumului Negresti - Bixad, apoi Halmeu - Tarna Mare si a venit cu propunerea de a se forma o comisie care sa verifice cum s-au consumat banii, pe ce s-au consumat, calitatea lucrarii si sa nu semneze receptia lucrarilor pina cind nu vor avea loc aceste verificari.

Drumurile judetene din Carei si Tasnad vor fuziona

Mustruluiti bine de tot au fost si cei de la S.C. Drumuri Judetene. Unul dintre consilieri a spus ca s-a votat reunificarea celor 2 societati, dar nu stie ce se intimpla cu S.C. Drumuri Judetene Carei care de o luna sta si nu lucreaza.

Directorul directiei tehnice Drumuri Judetene Gyorgy a spus ca reunificarea este o treaba mai complexa citind parerea celor doua consilii de administratie ale societatilor care au ajuns la concluzia ca pot sa fuzioneze numai la data de 1 ianuarie 2006.

La auzul acestei explicatii liberalul Macec a intervenit din nou si a spus: "Cele 2 consilii de administratie sa indeplineasca hotarirea Consiliului Judetean. Fuziunea sa poata fi facuta cit mai curind. Sa fie sanctionate pecuniar administratiile de la ambele drumuri, sa schimbe conducerea si propunem - cerem un termen maxim pentru stabilirea fuziunii".

Mircea Govor a spus ca odata pentru totdeauna drumurile ar trebui privatizate, idee sustinuta si de Vasile Pasca in timp ce Valentin Heres a venit cu propunerea concesionarii acestora. Numai ca la interventia acestuia comentariile din sala au devenit destul de zgomotoase.

Soarta Bibliotecii Judetene ramine in aer

In final consilierii au aprobat proiectul de hotarire, dupa care s-a lansat in discutii privind soarta Bibliotecii Judetene, a cladirii fostei Banci Nationale si a Baii Comunale din parcul Gradina Romei.

Aici prima interventie a facut-o profesorul Liviu Pop care a considerat ca imobilul din Piata Libertatii este cel mai adecvat pentru mutarea bibliotecii. Intervine presedintele CJ care spune ca aceasta cladire nu rezista pentru rafturile de carti si propune sa se gaseasca un loc unde sa se faca "un centru cultural frumos".

In replica Viorel Buda spune ca nu ar fi nici o problema cu cladirea din centru intrucit cartile ramin pe pamint si ca nu trebuie nici un studiu geofizic. Ca si la inceput Valentin Macec considera ca acest proiect este neclar, iar colegul sau, liberalul Ionescu crede ca nu exista motivatia trecerii acestei cladiri din public in privat.

Dupa o pauza de 20 de minute la sedinta este invitat si primarul Ilyes care aduce argumente pentru mutarea bibliotecii in fosta Baie Comunala din Gradina Romei, dar ideea nu este impartasita de prea multi consilieri. In final proiectul nu a fost aprobat.

Consilierii au aprobat lista cabinetelor medicale, dar numai cu completarile de rigoare

Un alt proiect intens discutat a fost cel al aprobarii listei cabinetelor medicale. La acest punct Valentin Macec l-a lasat cu gura cascata atit pe presedintele Stefan Szabo cit si pe secretarul CJ Cornelia Bota.

Acesta a spus ca lista cu cabinetele medicale supusa aprobarii este incompleta (nu se regasesc toate cabinetele - Policlinica Veche, Negresti, Carei) si ca atare grupul PNL nu este de acord cu aprobarea listei decit daca este completata cu toate spatiile.

Mai mult de atit liberalul Macec a tinut in mina lista completa a spatiilor inclusiv lista cu cabinetele de la Policlinica Veche unde exista 29 de spatii si tot atitea contracte, spatii care pot fi vindute, si unde pina acum s-au depus 9 cereri de cumparare.

Conducerea CJ a argumentat ca ei nu au cunostinta de aceasta lista (cu toate ca lista avea numar de inregistrare din partea CJ n.r), dar si-au exprimat acordul de a aduce completari pe loc la listele supuse aprobarii cu adresele de la spitalele Satu Mare, Negresti si Carei. In final consilierii au aprobat in unanimitate lista spatiilor medicale.

Tot ieri a fost aprobata prin proiect de hotarire alocarea sumei de 16.000 lei RON pentru Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii traditionale Satu Mare, pentru acoperirea cheltuielilor de personal pe luna septembrie, 50 milioane lei vechi pentru majorarea fondului de actiuni cultural sportive urmind ca ulterior sa se aprobe destinatia banilor. Toate celelalte 15 proiecte de hotarire au fost aprobate.