A fost nevoie ca un tinar sa fie ucis pentru ca autoritatile sa atace frontal problema combaterii traficului si consumului de droguri. Desi stiu ca elevii fumeaza "iarba", politistii spun ca nu au sesizari oficiale despre faptul ca in scoli se consuma droguri. Criminalul le-a spus anchetatorilor ca Dan Paul Norocea stia sa prepare canabisul si ca partea sa din afacere ar fi trebuit sa se ridice la 2 milioane de lei.

2 milioane de lei. Atit ar fi trebuit sa primeasca adolescentul Dan Paul Norocea de la criminalul sau in urma traficarii celor citorva sute de grame de cinepa uscata din care se obtine canabisul, un drog usor care se fumeaza in amestec cu tutunul. Cel putin aceasta este declaratia pe care le-a dat-o anchetatorilor Marius Mugurel Dobrici, tinarul de 22 de ani, retinut pentru omor deosebit de grav.

Deocamdata, nu se stie daca parte din canabis a ajuns pe piata, dar este cert ca o singura tigara cu "iarba" se vinde cu 300.000 de lei. Procurorii nu stiu, deocamdata, daca cei doi consumau droguri, dar, potrivit declaratiilor date la audieri, nici Marius Dobrici si nici Dan Paul Norocea nu ar fi fost consumatori de canabis, cei doi privind aceasta operatiune ca o afacere din care puteau obtine mai usor bani de buzunar.

Ancheta in cazul omorului care a tinut un judet cu sufletul la gura este inca la inceput, si este de asteptat ca politistii si procurorii sa nu se imbete cu laudele primite in ultimele doua zile pentru reusita lor.

A fost nevoie ca in judetul nostru un tinar sa fie omorit pentru citeva sute de grame de cinepa uscata pentru ca autoritatile locale sa readuca pe agenda lor de lucru consumul si traficul de droguri, care genereaza, iata, crime. Criminalul lui Paul Norocea a declarat la audieri ca victima sa i-a povestit in urma cu citeva saptamini cum usca "iarba de cinepa indiana" in cuptorul cu microunde si cum ii adauga si alte plante pentru aroma in vederea transformarii in "iarba" de buna calitate.

Culmea, cei doi nu au incercat droguri, ci le-au privit ca pe o sursa de cistig, deci este posibil sa fi avut cunostinta ca in mediile in care se invirt se consuma asemenea substante.

Faptul ca in Vrancea tinerii au inceput sa se omoare din cauza drogurilor a stirnit panica atit printre oamenii de rind, care au copii, dar ii ingrijireaza si pe oamenii legii. Desi politistii nu vor sa recunoasca oficial, in judet se consuma droguri, cel mai adesea canabis.

Problema este cu atit mai acuta cu cit drogurile au reusit sa patrunda chiar in sate. Politistii promit ca vor intensifica activitatile pe aceasta linie si mai ales vor incerca sa afle daca exista o filiera a traficului de droguri in cazul mortii lui Dan Paul Norocea. Si asta pentru ca, deocamdata, nimic nu este cert in acest caz, decit faptul ca Marius Dobrici a participat la omor.

"Vom intensifica activitatile in scoli, discoteci si baruri pentru a afla mai multe despre traficul de droguri. Incercam sa aflam daca e vorba despre o filiera. Cert este ca vom actiona cu forte marite pe aceasta linie. Nu trebuie sa ne mai facem ca acest fenomen nu exista", a declarat comisarul sef Gavril Iacob, adjunctul sefului IJP, care are, la rindul sau, un copil la liceu, care a fost chiar coleg de clasa in scoala generala cu victima.

Singe in masina criminalului

In urma analizelor efectuate de un laborator mobil care a venit de la Bucuresti, ieri au fost descoperite urme de singe pe bancheta din spate a masinii criminalului.

"Aceasta aparatura ne arata imediat daca este vorba despre singe de om sau de animal", a declarat comisarul sef Gavril Iacob. In urma ultimelor verificari, achetatorii au descoperit ca victima se invirtea in mai multe cercuri de relatii, mai exact trei, care nu interactionau intre ele, dezvoltind "o viata asa zis secreta, despre care nu discuta cu nimeni din celalalt cerc", dupa cum ne-au spus surse din comisia de ancheta.

Primul anturaj era unul elitist, format din colegii de liceu, si care se baza pe performanta scolara si nu numai. De altfel, Dan Paul excela in acest domeniu, fiind un copil premiat, cu nota 10 la purtare.

Paul Norocea tinea legatura si cu unii dintre fostii colegi de la generala, de care, de altfel, s-a despartit inainte de crima, dar avea si un anturaj mai obscur, despre care nu vorbea cu nimeni si de la care i s-a tras si moartea. Intrucit cele trei paliere ale cercului sau de prieteni nu comunicau, oamenilor legii le-a fost foarte greu sa penetreze anturajul acestui tinar inteligent si complex.

Nopti albe

Misterul crimei a fost dezlegat partial in urma interceptarii mai multor linii telefonice apartinind unor cunoscuti, convorbirile oferind indicii importante in ancheta. Si asta pentru ca Marius Dobrici era atit de linistit, incit nu a atras in nici un fel atentia asupra lui, mai ales ca a fost alaturi de familie in zilele dintre crima si inmormintare si chiar a cainat-o pe sotia preotului Dorel Norocea la priveghi.

Pe linga urma de adidas de la fata locului, cu numarul 39, anchetatorii au ajuns la criminal cu ajutorul unei tinere din sat, o cunostinta comuna a celor doi, care le-a indicat legatura dintre criminal si victima. De aici, pina la autor au fost, si la propriu si la figurat, doar citiva pasi.

Pina la aceasta etapa, anchetatorii au verificat mii de perechi de pantofi tip sport pentru a-l descoperi pe criminal, care a lasat o urma de talpa foarte bine imprimata la fata locului.

"Stiam ca e un tip firav, dupa numarul de la incaltari. Cind l- am vazut, am inteles imediat ca el este, dar l-am luat foarte usor. Este un tip indiferent fata de fapta sa. Cel putin aceasta impresie mi-a lasat-o", a declarat prim-procurorul Ioan Lefter, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea, cel care a coordonat echipa de anchetatori.

Acesta a tinut sa precizeze ca in acest caz echipa a interactionat excelent, uneori fiind nevoie de trimiterea pe teren a politistilor chiar si la miezul noptii, un rol determinant in reusita cazului avindu-l specialistii in informatii din Bucuresti. "S-a lucrat intr-un mod profesionist. In ultimele 12 zile, am avut cu totii o singura preocupare, si anume sa gasim autorul omorului. Nimeni nu a avut nici o obiectie, fie ca l-am trezit la 2.00 noaptea, indiferent cine a fost", a dezvaluit procurorul Ion Lefter.

"Impreuna cu tine, spunem nu drogurilor"

Atit colegii, cit si conducerea Colegiului National "Al. I. Cuza", sustin ca Dan Paul Norocea nu a fost agrenat in activitatile din liceu in ceea ce priveste nocivitatea consumului de droguri. "Noi am avut in perioada 2003 - 2004 un proiect numit "Impreuna cu tine spunem nu drogurilorť, activitate in care au fost angrenati foarte multi elevi din scoala, insa Dan Paul Norocea nu era inca la liceu.

De asemenea, am mai avut activitati de prevenire de ziua colegiului, insa clasa lui nu a participat", a spus directorul adjunct al CNC, profesoara Mihaela Ionica. Diriginta clasei a X-a F, unde invata Dan Paul Norocea, spune ca, la orele de dirigentie, le-a vorbit elevilor despre efectele nocive ale drogurilor.

"De multe ori, la orele de dirigentie, am abordat aceasta tema si nu mi s-a parut nimic suspect. Eu nu cred ca Dan a consumat droguri, pentru ca avea un comportament normal si nu iesea din tiparul unui copil de virsta lui. Era linistit si nu a creat niciodata probleme", a spus diriginta Aurelia Nedelcu.

Desi de multe ori profesorii incercau sa le capteze atentia elevilor si incercau sa afle de la ei mai multe despre consumul de droguri, acestia nu s-au aratat prea interesati. "Atit pentru noi, cit si pentru elevi, drogurile par lucruri legate de o alta lume. Multi dintre ei au impresia ca daca nu sint implicati in "afaceri" cu droguri nu trebuie sa stie depre efectele lor.

Elevii au discutat si intre ei despre droguri, in cadrul proiectelor initiate, insa nimeni nu a recunoscut ca a consumat stupefiante sau ca au cunostinte despre persoane care fac asta", a mai spus directorul adjunct de la Cuza. Colegii tinarului ucis au ramas uimiti cind au aflat care a fost mobilul crimei.

"Nu credem ca Dan ar fi putut face asa ceva. Criminalul poate sa spuna acum orice, pentru ca Dan numai are cum sa se apere. Dan era impotriva drogurilor! Abia cind vor veni analizele toxicologice vom afla adevarul", ne-au spus ieri colegii de clasa a lui Dan Paul Norocea.

Politia asteapta sesizari oficiale

Desi elevii stiu ca in licee, scoli sau discoteci se consuma droguri, tinerii devin secetosi atunci cind li se cer amanunte. Chiar si prim- procurorul Ion Letfer spune ca tinerii nu vor sa dezvaluie asemenea lucruri cind sint intrebati, devenind circumspecti. La rindul lor, politistii sustin ca pina acum nu au nici o sesizare oficiala despre faptul ca in vreunul dintre licee se consuma droguri.

"Nu avem informatii oficiale despre consumul de droguri in unitatile de invatamint. Chiar daca aceste lucruri sint adevarate, ne este foarte greu sa patrundem in mijlocul lor. Oricum, vom face verificari si vom stabili cu exactitate daca mobilul crimei a fost legat de canabis", ne-a mai declarat adjunctul sefului IPJ Vrancea.

Ce parere au autoritatile?

"Sint absolut convins ca in licee se consuma droguri" este parere Marian Oprisan Reprezentantii autoritatilor judetene par a fi la curent cu consumul de droguri printre tinerii din judetul nostru, dar nu apar a avea programe si masuri concrete, desi unii dintre ei chiar au copii la liceu.

De altfel, in afara de reprezentantii Politiei si Parchetului, nici un reprezentat al autoritatilor judetene nu a luat pozitie in acest caz extrem de grav. Reprezentantii Prefecturii Vrancea, care au competente clare pe linia combaterii consumului si traficului de droguri, trateaza primul omor care ar putea avea legatura cu drogurile cu "tacere".

Senatorul Jan Vraciu: "Regret foarte mult ceea ce s-a intimplat. Din pacate, s-ar parea ca si in Vrancea exista acest flagel al drogurilor, este un adevar. Cred ca ar trebui sa intensificam masurile de prevenire pe aceasta linie si societatea ar trebuie sa se implice mai mult in combaterea consumului de droguri".

Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan

"Este un semnal de alarma pe care eu l-am tras de mult. In perioada 2000 - 2004 a fost ordine pe aceasta linie. Politia ar trebui sa ocupe mai mult de aceasta linie a drogurilor si, desi nu am probe, sint absolut convins ca in licee se consuma droguri.

In lupta impotriva drogurilor ar trebui sa se implice atit parintii, profesorii cit mai ales organele abilitate".

Deputat PSD, George Baesu

"Nu pot sa fac o declaratie despre implicarea unei persoane in traficul de droguri fara ca ancheta sa fie finalizata. In general insa, nu concep ca, pe fondul unei slabiri a autoritatii in Vrancea, sa aiba loc o astfel de crima. Nu cunosc faptul ca in liceele focsanene se consuma droguri. Cit am fost prefect au avut loc mai multe actiuni in baruri, discoteci si scoli pe aceasta linie, insa nu s-a gasit nimic".

Deputat PNL, Corneliu Momanu

"Ce s-a intimplat este o tragedie, o nenorocire! Noi toti trebuie sa facem mai mult pentru ca tinerii sa nu consume droguri. Trebuie sa ii lamurim ca, daca vor consuma droguri, isi vor distruge vietile".