Reprezentantul cancelariei Primului Ministru cu rang de secretar de stat in Asociatia "Valea Jiului" si presedintele al acesteia, Octavian Costescu, a fost revocat din functie de Calin Popescu-Tariceanu. Rezulatele acestei structuri si, implicit, ale lui Costescu, au fost sub asteptari, in conditiile in care nici unul dintre proiectele pentru dezvoltarea Vaii Jiului nu a fost finalizat.

In ultimul an, "actiunile" derulate sub egida AVJ s-au limitat la editarea unei reviste scumpe cu "circut inchis", la organizarea unei intalniri cu primarii si a unei competitii sportive in Statiunea Parang.

Ce isi propunea Asociatia "Valea Jiului"?

Asociatia "Valea Jiului" a fost infiintata in 2002 de Guvernul Nastase pentru a contribui la dezvoltarea zonei. Aceasta asociatie avea drept rol implementarea "Strategiei de dezvoltare socio-economica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului", care avea ca an de finalizare 2010 si era considerata ca fiind salvatoare pentru zona.

Prin aceasta strategie se urmarea imbunatatirea conditiilor generale de viata, crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea unui mediu favorabil sectorului privat.

La momentul respectiv, adica in 2002, strategia a fost lansata in Petrosani chiar de fostul prim-ministru PSD Adrian Nastase, si se urmarea stimularea crearii de locuri de munca prin dezvoltarea sectorului privat, atragerea de noi investitori in scopul modernizarii si reabilitarii infrastructurii, sprijinirea si consolidarea activitatii sectoriale, implicarea comunitatii locale in dezvoltarea regiunii, dar si promovarea si prezentarea Vaii Jiului in vederea dezvoltarii turismului. Costruile calculate erau de cateva mii de miliarde de lei, insa programele au ramas doar pe hartie.

Initial, de implementarea strategiei se ocupa si o Autoritate Guvernamentala, condusa de Guvernatorul Octavian Costescu, dar functia s-a desfiintat, la sugestia Bancii Mondiale. Costescu nu a ramas fara functie, devenind peste noapte secretar de stat si reprezentant al Guvernului in asociatie, fiind ales presedintele acestei structuri.

Peste 60 de membri cotizanti

Conform propriului site, in Asociatia "Valea Jiului" sunt inscrisi circa 60 de membri - consilii locale, organizatii non-guvernamentale sau societati comerciale - si fiecare cotizeaza cu suma stabilita in sedinta, la care se adauga banii primiti de la infiintare de la bugetul de stat.

Octavian Costescu, reprezentantul Cancelariei Primului Ministru in AVJ si presedintele al acesteia, a declarat ca membrii ONG-urilor platesc 3 milioane de lei anual, societatile - cate 5 milioane de lei, iar consiliile locale si cel judetean au stabilita o cotizatie de 10 milioane de lei.

Un calcul sumar arata ca in conturile acestei structuri intra bani frumosi, adica vreo cateva sute de milioane de lei, sume care nu se regasesc in activitatea desfasurata cel putin in ultima perioada de timp. Anul acesta, conducerea AVJ nu s-a remarcat prin nici o actiune deosebita, iar unii investitori chiar si-au mutat afacerile in alte parti, nicidecum sa vina in zona.

In privinta dezvoltarii turismului, lucrurile stau la fel de prost. Daca in Statiunea Straja - Lupeni s-a mai miscat ceva, cateva cabane reusind sa obtina clasificarile absolute necesare pentru practicarea turismului, in Parang continua sa fie o harababura organizata.

In plus, Strategia de dezvoltare a Vaii Jiului stagneaza acum, la fel ca si activitatea Comisiei Interministeriale create in acelasi scop.

Chiar si Costescu a recunoscut ca activitatea din acest an a fost foarte slaba, dar el a dat vina in principal pe alesii locali, care nu inteleg sa coopereze.

Potrivit raportului de activitate, s-a lucrat slab incepand din 2004, iar activitatile sunt, in mare, urmatoarele: crearea unei firme de productie de incaltaminte; realizarea unor intalniri cu primarii (dupa cum recunoaste chiar Octavian Costescu), organizarea unui concurs de free-ride in Parang, si editarea a 8 numere din revista "Altitudini", cu ajutorul unui grant acordat de Banca Mondiala, in valoare de 2.800 de euro.

"Valea Jiului, pe plan secund"

Dupa aflarea vestii de revocare din functie, Octavian Costescu a anuntat ca se va intoarce in sectorul privat, de unde a plecat cand a fost numit guvernator. El crede ca desfiintarea postului pe care l-a ocupat are la baza faptul ca Valea Jiului nu mai este prioritara pentru guvernanti. "Sunt alte prioritati acum la nivel national, mai ales acum cu inundatiile, care este o justificare.

Oricum subiectul in sine, cel despre Valea Jiului, era trecut in plan secund", a spus Costescu. El a adaugat ca nu va mai participa la sedintele AVJ, pe care a condus-o trei ani, pentru ca "nu vin pentru Guvern pe banii mei. O sa se aleaga alt presedinte".