La sfarsitul acestei saptamani, liberalii clujeni isi vor alege noua conducere. Mai exact, teoretic, vor fi scoase "la concurs" functiile de presedinte, vicepresedinte si cele de mebru in comisiile de conducere ale PNL Cluj.

Alegerile de la sfarsitul acestei saptamani se anunta a fi pur formale, cu atat mai mult cu cat functia de presedinte al filialei judetene pare a fi pastrata pentru presedintele in exercitiu, Marius Nicoara.

La fel, si functiile de vicepresedinte urmeaza sa fie atribuite acelorasi personaje care le detin si in prezent, cu o singura exceptie (Iona Deac, decedat recent).

Asa cum se stie, Nicoara beneficiaza de sprijin si la nivelul central al partidului, aspect care, in cele mai multe cazuri cantareste mai mult decat calitatile politice deosebite sau realizarile inregistrate in mandatul trecut de un candidat.

In aceeasi situatie se afla si Nicoara cel care va fi, cel mai probabil, reales in cadrul acestui "congres", cu atat mai mult cu cat la eveniment va participa si liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, probabil pentru a "dirija voturile".

Iar in conditiile in care delegatii prezenti la aveniment nu isi pun in momentul votului intrebarea daca merita sau nu un nou mandat, ci voteaza ca urmare a efectului de turma sau din servilism, succesul imbatabil al lui Nicoara este asigurat.

In ciuda faptului ca e de asteptat ca, din diverse motive, la scena deschisa nici un liberal clujean sa nu conteste candidatura lui Nicoara ar fi de spus ca, in culise, exista cativa lideri care ar dori sa-l vada pe Nicoara schimbat.

Mai mult, o analiza succinta a activitii lui Nicoara in fruntea PNL in ultimul mandat ar trebui, cel putin teoretic, sa determine debarcarea acestuia. Asta doar in conditiile in care in PNL Cluj ar exista liberali adevarati.

Motivele care ar putea sta la baza schimbarii lui Nicoara sunt mai multe, de la cele de ordin politic (coabitarea pe plan local, in culise, in perioada in care PNL se afla in opozitie, cu PSD), la cele de management politic (lipsa unei strategii politice pe plan local care sa determine aparitia unui grup liberal tanar si profesionist).

Mai mult, odata cu preluarea conducerii Consiliului Judetean Cluj, omul politic Marius Nicoara a pierdut in credibilitate din cauza unor gafe impardonabile.

Reamintim in acest sens faptul ca, sub carma lui Nicoara, Consiliul Judetean a ajus la performanta de a pierde una dintre cele mai mari investitii straine, cea a francezilor de la Montupet, o investitie de 120 milioane de euro in productia de piese auto.

Pe de alta parte, Nicoara a fost asociat, deseori, cu un anumit grup de interese. Deloc de neglijat in acest sens ar fi si faptul ca, noile preocupari ale intaiului liberal clujean, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean, vizeaza construirea unui nou stadion municipal, pe o locatie diferita de cea unde se afla situat stadionul Ion Moina.

Iar ca o consecinta a acestei decizii, avizata favorabil recent de consilierii judeteni, este instrainarea terenului de sub stadionul Ion Moina.

Lipsa de transparenta de care da dovada uneori Nicoara a determinat faptul ca nicipana in prezent sa nu se explice clar modalitatea prin care terenul de sub stadion urmeaza sa fie instrainat- prin incredintare directa sau prin licitatie publica.

Ar mai fi de spus ca, odata ce posibilitatea instrainarii terenului de sub Moina a prins contur au crescut si presiunile exercitate de grupurile de interese asupra lui Marius Nicoara, in calitatea sa de factor de decizie.

Ar mai fi de spus sub acest aspect ca Moina este in suprafata de 9 hectare, iar in zona respectiva, pretul terenului este de cel putin 200 de Euro metrul patrat, iar Marius Nicoara a anuntat ca pe terenul respectiv va obtine aproximativ 12 milioane de euro. Ceea ce inseamna ca, dupa calculele lui Nicoara, un metru patrat de teren, in zona 0 valoreaza doar 130 de euro.

Mai mult, pe plan politic, nici relatia cu democratii, in calitatea sa de copresedinte al Aliantei D.A. PNL-PD Cluj, nu este una care sa se constituie in argument in realegere" lui Nicoara in fruntea liberalilor clujeni.

Cu toate ca a devenit presedine al Consiliului Judetean ca o consecinta apropae fireasca a faptului ca Emil Boc a castigat Primaria, Nicoara nu a reusit sa aiba o relatie constructiva cu acesta in favoarea comunitatii locale.

Motiv pentru care, o serie de probleme- printre care gasirea unei locatii pentru Filarmonica clujeana sau construirea unui complex de locuinte mici in zone rezidentiale- au ramas nerezolvate.

Te slavim iubit conducator

Horea Uioreanu, deputat de Cluj, candidat pentru functia (inexistenta in statut) de prim-vicepresedinte al PNL Cluj: "Nu am sa-i reprosez nimic domnului Nicoara. Doar ca o remarca, o chestiune pe care o sa o compensez eu e partea de organizare. si asta pentru ca e presedintele Consiliului si nu are foarte mult timp. Dar nu e un repros, e o remarca. Sunt convins ca va fi reales, nu am nici emotie".

Ioan Petran, vicepresedinte al PNL Cluj& "Nu exista nici un motiv pentru care sa nu fie Marius Nicoara reales. Eu cred ca e mare nevoie de el. E un om pe care te poti baza. A fost si este un om care e nevoie de el (sic!). Sunt convins 101% ca va fi reales. "

Elena Ceusan, membru in Biroul Permanent Judetean& "Nu cred ca va avea contracandidat pentru ca noi ne-am schimbat Statutul si fiecare candidat pentru presedintie trebuie sa vina cu o echipa, iar toti oamenii valorosi sunt alaturi de Marius Nicoara. Noi am trait alaturi de Ncioara presedinte momente dezvoltare a organizatiei foarte bune. Am ajuns la un moment de la care nu ne-am mai ridicat (?!)."