Primaria Cluj-Napoca tergiverseaza decizia in privinta unui noi caz in domeniul in care edilul Emil Boc a pornit – cel putin la nivel declarativ – un razboi total: constructiile ilegale din intravilanul municipiului Cluj–Napoca.

Radu Paslaru, viceconsulul onorific al Italiei la Cluj, a construit ilegal un etaj in plus hotelului de trei stele pe care il ridica impreuna cu o serie de asociati italieni.

Desi proprietarii hotelului de pe strada Liviu Rebreanu (fosta strada Borhanci), numarul 39, si-au permis sa construiasca un intreg etaj in plus fata de proiectul initial, ei au primit doar o simpla amenda de la inspectorii Primariei.

Radu Paslaru, viceconsulul Italiei la Cluj si patron al cunoscutei firme "Il Caffé", a demarat in urma cu un an constructia unui hotel modern, cotat la trei stele. Mare amator de amicitii cu afaceristi italieni, Paslaru s-a asociat cu omul de afaceri Luciano Lipini, iar investitia a demarat imediat.

Valoarea proiectului noului hotel, care vizeaza segmentul business-class, se ridica la 3 milioane de euro. Finantarea a fost realizata fara un imprumut bancar, conform surselor ZIUA de Cluj.

In imediata apropiere a unor blocuri de locuit, mai precis la doar cativa metri de scarile blocurilor din zona, cuplul Paslaru–Lipini a "plantat" un hotel impunator, devenit in timp ilegal. Potrivit documentelor Directiei de Control a Primariei, cei doi afaceristi au extins fara a solicita modificarea proiectului initial.

Practic, ultimul etaj al hotelului a fost ridicat fara autorizatie de constructie. Conform noii butade, "construieste si apoi solicita acte", extrem de uzitata de catre asa-zisii investitori de pe piata imobiliara clujeana, Paslaru a ridicat etajul. Acest fapt a atras atentia vecinilor, care au reclamat neregulile la Primarie.

Imediat, Primaria a demarat un control la hotel, iar inspectorii au gasit incalcari ale legii la firma care patroneaza investitia, SC Romagna SRL. In procesul verbal al notei de constatare se precizeaza ca "aceasta constructie a depasit cu 1 etaj (!) proiectul initial". Lipini si Paslaru au fost amendati de inspectorii Primariei, care le-au cerut intrarea in legalitate.

Conform informatiilor detinute de ZIUA de Cluj, dosarul acestui caz se afla pe masa primarului Emil Boc, care trebuie sa ia o decizie. Cum acesta va fi plecat din Cluj, timp de o saptamana, in SUA, decizia va fi amanata.

Arhitectul–sef al municipiului, Adrian Iancu, a refuzat sa faca declaratii pe marginea subiectului, desi a fost unul dintre cei care l-au consiliat pe edilul Emil Boc in strategia acestuia de asanare a constructiilor ilegale din intravilanul Clujului, dupa ce ZIUA de Cluj si ceilalti reprezentanti ai mass-media clujene au declansat campania impotriva constructiilor ilegale.

Paslaru se apara

In replica la acuzatiile aduse si neregulile deja constatate, Radu Paslaru sustine ca este la un pas de a rezolva situatia. "Am facut deja demersurile necesare pentru a primi autorizatia pentru acel etaj, am platit si amenda, acum astept doar sa mi se acorde acel act, dar deja a trecut ceva vreme si nu a venit.

Eu nu stiu despre faptul ca acest dosar sa fie la domnul primar si mi s-a promis ca va fi eliberata autorizatie, mai ales ca am respectat ceea ce s-a trecut in procesul verbal de constatare.

Se mai intampla in constructii ca planurile initiale sa se schimbe din mers, dar eu doresc sa se rezolve situatia si sa termin investitia in beneficiul orasului", a declarat Paslaru, surprins ca ZIUA de Cluj a aflat de acest caz.

Conform informatiilor detinute de ZIUA de Cluj, pentru a rezolva situatia, Primaria i-a cerut lui Radu Paslaru sa investeasca in parcari, asa cum este prevazut in Planul Urbanistic General.

In zona hotelului care va fi dat in folosinta de Paslaru, locurile de parcare sunt limitate, iar legea prevede ca o firma care construieste cel putin 100 de metri patrati trebuie sa finanteze constructia de parcari.

Problema finantarii unor locuri de parcare de catre constructori – in acest caz, societatea patronata de Radu Paslaru – este destul de spinoasa, deoarece Consiliul Local Cluj-Napoca nu a marsat la propunerea lui Emil Boc de a impune obligativitatea de a contribui cu o anumita suma la proiectele municipalitatii de a amenaja parcari sau parking-uri.

Suma propusa de primar era cuprinsa intre 5.000 si 7.000 de euro pentru fiecare loc de parcare. In acest moment, din cauza neadoptarii unei hotarari de Consiliu Local, Primaria e pusa in situatia de a aplica o simpla amenda celor care nu respecta proiectele initiale sau, dupa caz, sa dea in judecata constructorii, in vederea demolarii cladirilor sau anexelor ridicate ilegal.

Boom in industria hoteliera clujeana

In ultimii ani, la Cluj s-au dat in folosinta sau sunt pe punctul de a fi finalizate 14 hoteluri, apartinand unor oameni de afaceri locali.

Dupa ce Sorin Dan, patronul Transilvania Development, a inaugurat hotelul de patru stele City Plaza – actualmente numarul 1 in industria hoteliera clujeana – urmeaza sa fie finalizat in scurta vreme si hotelul fratilor Buzoianu, pe strada Dostoievski., in locul fostei fabrici Feleacul. Alte hoteluri inaugurate in ultimul timp sunt Premier, Opal, Pami, Stil sau Athos.