Negocierile la constructia autostrazii Transilvania dintre compania americana "Bechtel" (constructorul viitorul tronson dintre Bors si Brasov), Ministerul Transporturilor si cel al Finantelor au fost intarziate din cauza inundatiilor. Acest anunt a fost facut, la Cluj-Napoca, de catre presedintele PD, Emil Boc.

Desi fusese stabilit termenul pentru finalizarea acestor negocieri la data de 1 octombrie, acesta nu va fi respectat din cauza ploilor abundente care au cazut in ultimul timp in tara si au facut necesara prezenta unor ministri in zonele afectate de revarsarea apelor.

"Am purtat o serie de discutii cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Saptamana viitoare, dupa o intalnire finala cu Ministerul Finantelor, va putea fi facuta o declaratie publica cu privire la negocierile existente.

Dupa acea intalnire, voi cere Consiliului de Conducere al Coalitiei sa avem o dezbatere pe tema autostrazii Transilvania la nivel de varf, o discutie politica, pentru a incheia acest subiect. Imi exprim convingerea ca deznodamantul va fi unul favorabil, pentru ca lucrarile sa fie continuate", a spus Emil Boc.

Potrivit liderului PD, in prezent negocierile se afla intr-un punct avansat, iar saptamana viitoare va avea loc o ultima intalnire intre reprezentantii "Bechtel" si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Astfel, vor avea loc discutii financiare privind asigurarea surselor de finantare, pentru convenirea schemei de finantare a lucrarilor la autostrada Transilvania si a identificarii resurselor financiare.

Emil Boc a adaugat ca doar dupa aceasta intalnire se vor putea face declaratii publice in legatura cu problemele legate de autostrada.

In urma cu aproximativ doua saptamani, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat, la intoarcerea din SUA, ca nu sustine continuarea contractului cu "Bechtel", asa cum a fost semnat documentul de catre reprezentantii fostului Guvern PSD. "Intalnirea, care nu a fost la cererea noastra, ci a firmei, a vizat contractul semnat pentru Autostrada Transilvania.

Pozitia mea a fost foarte transanta: prioritatea Romaniei este investitia pe Coridorul IV", a afirmat Basescu.

Seful statului a mai spus ca intalnirea cu conducerea companiei americane a fost cea mai delicata dintre intrevederile cu reprezentantii comunitatii de afaceri din aceasta tara. Presedintele a adaugat ca, in cadrul intrevederii a spus ca trebuie renegociate conditiile tehnico-economice, "care nici macar nu au fost aprobate de fostul Guvern".

Totodata, ministrul Transporturilor a anuntat, in prima saptamana a lunii iunie, ca a inceput renegocierea clauzelor contractului incheiat cu "Bechtel", una dintre problemele discutate fiind avansul considerat "prea mare".

In schimb, presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, fost ministru al Administratiei si Internelor in mandatul trecut, a declarat ca motivele invocate de actuala Putere pentru a justifica intreruperile lucrarilor la viitorul tronson dintre Bors si Brasov nu sunt justificate.

Potrivit acestuia, actuala guvernare sustine ca lucrarile care s-au facut in perioada in care PSD se afla la conducere nu au fost platite si ca trebuie sa fie luate o serie de masuri pentru a intra in legalitate cu contractul.

Rus sustine, insa, ca lucrarile care s-au facut in timpul guvernarii social-democrate au fost platite si ca exista, totodata, un cadru legal care sa reglementeze derularea contractului.

Lucrarile la autostrada au inceput anul trecut, in baza unui contract in valoare de 2,2 miliarde euro. Dupa alegeri, noua administratie de la Bucuresti s-a pronuntat, in mai multe randuri, in favoarea inceperii unui alt proiect de autostrada, pe traseul Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea ‹ Sibiu ‹ Lugoj ‹ Arad - Timisoara, considerat prioritar in domeniul infrastructurii.