In comuna Bixad, consilierii si primarul Gheorghe Honca se inteleg ca pisica cu soarecii. Asta, pentru ca primarul Honca ii respecta asa de mult pe consilieri incit nici nu ii baga in seama. Iar consilierii il iubesc asa de mult pe primar incit despre el inca nu au spus vreo vorba frumoasa in sedintele de consiliu.

Pentru ca, putinele sedinte programate, se tin uneori in mijlocul strazii, dar si din alte motive, cei cunoscatori spun ca, la fel ca si cel de la Orasu Nou, si Consiliul local Bixad va fi dizolvat.

Nimeni nu-I cheama pe consilieri la sedinta

In data de 29 septembrie conform unei intelegeri mai vechi, ca in fiecare ultima joi din luna sa se tina o sedinta de consiliu, la Bixad consilierii s-au asteptat sa fie chemati la sedinta. Numai ca de ea nu s-a ocupat nimeni, asa ca nici nu a avut loc. In opinia unor consilieri, de vina este primarul. In opinia primarului insa, de vina sint consilierii.

Acestia spun ca primarul Honca nu doreste altceva decit dizolvarea Consiliului local, motiv pentru care nu initiaza proiecte de hotariri. La asta, zic ei, se mai adauga si faptul ca primarul nu catadicseste sa se prezinte la sedinte. Desi in ultimele patru luni a fost convocata o singura sedinta.

Primarul nu a aparut nici in august, nici in septembrie – cind consilierii au vrut sa dezbata problema scolilor din comuna. Pentru ca executivul a lipsit, totul s-a rezumat la niste discutii inutile purtate in mijlocul ulitei cu directoarea scolii din Boinesti.

Proiectele de hotarire ale primarul asteapta dupa consilieri, iar acestia asteapta dupa primar

Primarul Honca a explicat ca el lucreaza conform Legii 215, pe care o respecta, iar consilierii daca vor sedinta, nu au decit sa vina cu initiative si cu proiecte de hotarire. Ori, asa ceva, consilierii din Bixad nu au facut - ne-a lamurit primarul Honca.

Sebastian Domut - juristul Prefecturii sustine ca obligatia sa initieze noi proiecte de hotarire revine nu doar primarului, ci si consilierilor locali. Totusi, in judet, doar in proportie de 1% proiectele de hotarire sint initiate de consilieri, in rest propunerile venind din partea primarilor.

Fireste ca de apatia consilierilor profita primarii unor comune, care isi manuiesc consilierii in functie de interesele lor personale si nu o data acesti consilieri-marioneta ajung sa dea doar cu subsemnatul.

Recent, primarul Honca s-a impacat cu viceprimarul Tatar Ioan, care de Sfinta Marie Mare il batuse pe primar. "Ne-am impacat" - a spus si Tatar Ioan, care a recunoscut ca intr-adevar lucrurile nu mergeau bine deloc in situatia data. Cit despre CL, totul ramine asa cum a fost si inainte…