Si dupa modificarea conditiilor de calatorie spre spatiul Schengen, traficul prin punctele de trecere ale frontierei de pe raza judetului Satu Mare se mentine in aceiasi parametri. N-a crescut numarul celor intorsi de la frontiera si nici numarul celor care doresc sa iasa din tara. Ba mai mult am putea spune ca a scazut numarul persoanelor a caror calatorie a fost intrerupta.

La Punctul de trecere a frontierei Petea, timpul de asteptare era de aproximativ 5 minute pentru turisme si 10 pentru microbuze. La sosirea noastra, pe sensul de iesire din tara erau doua autoturisme. Atit simbata, cit si duminica, prin acest punct, traficul a fost unul obisnuit sfirsitului de saptamina.

Pentru calatoriile in Ungaria, romanii nu au nevoie de asigurare medicala

Conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca cineva care doreste sa calatoreasca in statele membre UE sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare, este nevoie de urmatoarele documente: pasaport valabil; asigurare medicala; biletul de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului; suma minima in valuta si documente care justifica scopul calatoriei.

Pentru a calatorii in Ungaria, romanii nu au nevoie de asigurare medicala. Cuantumul sumei minime in valuta, pentru fiecare persoana este; 150 euro - suma destinata cheltuielilor de transport si o suma destinata cheltuielilor de intretinere (minim 100 euro pentru calatoria in fostele state socieliste pentru care nu este necesara viza de intrare cu exceptia celor care au devenit membre U.E. sau minim 150 euro pentru o calatorie in statele U.E.)

Satmarenii pot merge in localitatile invecinate din Ungaria fara valuta

Urmatoarele categorii de persoane nu trebuie sa prezinte aceste sume in valuta: minorii sub 14 ani inscrisi in pasaportul parintilor; minorii care se deplaseaza la parintii care lucreaza ori sint stabiliti in statul de destinatie (in aceasta situatie este nevoie de documente doveditoare); romanii care poseda permis de munca valabil sau cei care au drept de sedere; romanii care calatoresc in statele vecine in regim de mic trafic (cei care locuiesc in zona de frontiera si merg in localitatile din zona de frontiera a statului vecin) si posesorii unor permise de sedere. Cu alte cuvinte satmarenii, care se deplaseaza in localitatile din zona de frontiera a statului vecin pot iesi din tara fara sa prezinte cei 300 de euro.

Romanii care au bilete dus-intors sau vouchere care includ si cheltuielile de transport nu sint obligati sa prezinte cei 150 euro necesari cheltuielilor de transport. Sint exceptati de la prezentarea sumei necesare intretinerii: cei care au documente care atesta plata in avans a cheltuielilor de intretinere (vouchere); cei care merg la studii si detin documente din care sa rezulte asigurarea financiara a calatoriei; cei care au invitatie din partea persoanei care ii gazduieste, din care rezulta asigurarea financiara a calatoriei; cei care se deplaseaza la simpozioane, tratamente, ori in cazul imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate, din care rezulta asigurarea financiara a calatoriei.

Documentele care justifica scopul calatoriei in strainatate

Justificarea scopului calatoriei sint: documente de la structurile de primire turistica, confirmarea rezervarii de servicii turistice, vouchere, eliberate de o agentie de turism licentiata potrivit legii; invitatie din partea gazdei.

Pentru deplasari in scop de studii se prezinta confirmarea de inscriere la o institutie de invatamint sau carnetul de student. Pentru orice alte tipuri de deplasari trebuie sa fie prezentate documente justificative (trimiteri pentru tratament in strainatate, acte din care sa rezulte ca o rudenie a decedat sau s-a imbolnavit, bilete de intrare la manifestari politice, religioase etc.

In toate situatiile invitatia redactata intr-o limba straina trebuie insotita si de traducerea, in limba romana, efectuata de un traducator autorizat.