In schimb, au fost prezenti membri importanti ai conducerii liberale nationale si ministri PNL.

Conform uzantelor, dupa alegerea Secretariatului Conferintei si a Comisiei de numarare si validare a voturilor, s-au perindat pe la tribuna amplasata pe scena reprezentanti ai tuturor partidelor importante, dornici sa transmita salutul si urarile de succes clasice. Atmosfera sedintei a fost destinsa de primul vorbitor, presedintele PD Emil Boc.

Pornit avantat, Boc s-a impiedicat la urcarea treptelor spre scena si s-a trezit, in hohotele asistentei, in patru labe.

"Mie imi aduc noroc toate scarile", a fost prima replica a presedintelui PD, odata ajuns la microfon, propozitie care a starnit ropote de aplauze in sala care si-a amintit de o alta cazatura televizata a lui Boc, in primavara anului trecut, "cascadorie" care a insemnat inceputul unei ascensiuni rapide, primar - presedinte PD - copresedinte al Aliantei D.A.

Evident, involuntara cascadorie a liderului PD a fost prilej de replici, mai mult sau mai putin ironice, venite din partea majoritatii vorbitorilor ulteriori. Cea mai apreciata de public a fost cea a senatorului PSD Vasile Dincu. "Am fost atent sa nu ma impiedic, ca ajungeam presedinte de partid", a spus acesta, odata ce a ajuns cu bine la microfon.

Dincu ii vrea pe liberali social-democrati

In discursul sau, Boc nu e ezitat sa-l "perieze" pe fostul si viitorul presedinte al PNL Cluj, Marius Nicoara, pe care l-a caracterizat ca fiind "un om de onoare si de cuvant".

Daca presedintele UDMR Cluj Laszlo Attila a vorbit despre decizia dificila luata de UDMR de a colabora cu Alianta D.A., deputatul PC Gratiela Iordache a facut o afirmatie cel putin discutabila - "PC este unul dintre cei mai loiali suporteri ai Guvernului Tariceanu".

"Daca PSD a fost liberal uneori si a fost taxat de electorat, sugerez PNL sa fie social-democrat cand lumea va fi obosita de prea mult liberalism", i-a sfatuit Dincu pe liberali, provocand, putin mai tarziu, manifestarea dezacordului din partea vicepresedintelui PNL, Gheorghe Flutur. "Trebuie sa fim liberali pana la capat", a spus acesta.

Dupa ce a laudat liberalii clujeni, pe care i-a numit "adevarati oameni politici, oameni cu viziune, care nu se amesteca in mocirla scandalurilor politicianiste", Dincu a tinut sa avertizeze PNL asupra pericolelor guvernarii.

"In opozitie poti sa cresti si daca nu faci mare lucru", a spus el, ca o justificare, probabil, a tacticii "tacerii strategice" pe care a impus-o, personal, PSD-ului.

"Urez succes PNL la guvernare, pentru ca succesul lor va insemna succesul Romaniei" si-a incheiat Dincu discursul, fara a parea deranjat de faptul ca Nicoara il "coborase" la statutul de deputat, atat in momentul prezentarii cat si atunci cand i-a multumit pentru discurs.

Presedintele PRM Cluj, Petru Calian, dupa ce era sa repete "isprava" lui Boc, a laudat excelenta colaborare intre consilierii locali si judeteni ai celor doua partide.

Ultimul "salut prietenesc" l-a transmis proaspat realesul presedinte al PPCD Cluj, Serban Radulescu. El nu a ezitat sa ceara sprijinul liberalilor, amintind ca si fostul PNTCD procedase la fel atunci cand liberalii s-au aflat in dificultate, intre anii 1992-1996, perioada in care PNL s-a aflat in afara Parlamentului.

"Se poate guverna si fara sa furi"

Au urmat la cuvant liderii liberali invitati de la Bucuresti. Pe rand, Gheorghe Flutur, Teodor Melescanu, Bogdan Olteanu si Dan Motreanu au laudat filiala liberala clujeana si au militat pentru promovarea valorilor liberale. "Clujul este cel mai important centru intelectual al PNL", a spus Olteanu. El s-a referit si la necesitatea promovarii cat mai urgente a noii legi a administratiei publice.

"Mult mai multi din banii clujenilor vor ramane la Cluj si mult mai putini vor merge la buget", a promis el. Olteanu a simtit nevoia sa afirme ca, spre deosebire de predecesorul sau, Guvernul Tariceanu nu este corupt.

"Trebuie sa aratam ca se poate guverna Romania si fara sa furi", a declarat Olteanu, contrazicandu-l in acest sens pe presedintele Traian Basescu, care aducea, nu demult, acuzatii grave la adresa Guvernului Tariceanu privind legaturile unor inalti demnitari cu anumite grupuri de interese economice! Ministrul Gheorghe Flutur a tinut sa scoata in evidenta colaborarea si stabilitatea Aliantei D.A. la Cluj, pe care le-a caracterizat ca fiind "exemplu pentru intreaga tara".

"Clujul a fost filiala pilot in ceea ce priveste experimentul Aliantei D.A.", a spus Flutur, amintind ca judetul Cluj a fost singurul, alaturi de Bucuresti, in care Alianta a functionat inca de la alegerile locale de anul trecut. El nu a ezitat sa le atraga atentia alesilor liberali clujeni, fie consilieri locali, judeteni sau parlamentari.

"V-as ruga sa va scoateti agendele din campanie de la naftalina, sa vedeti ce ati promis si ce mai aveti de facut", a cerut Flutur.

Vot ca sa fie

Dupa ce si-a prezentat raportul de activitate, Nicoara i-a pasat conducerea lucrarilor Conferintei vicepresedintelui PNL, Teodor Melescanu. Dupa citirea rapoartelor Consiliului Teritorial de Onoare si Arbitraj (COA) si al Comisiei Teritoriale de Cenzori (CC), s-a trecut la alegerea noului presedinte si al Biroului Permanent Teritorial (BPT).

Cum pretendentii pentru BPT au candidat "la gramada", pe lista presedintelui, si cum a existat un singur candidat la presedintie si, implicit, o singura lista, Nicoara si echipa lui au primit investitura cu 294 de voturi "pentru" si doar trei "impotriva", dintr-un total de 301 voturi, patru fiind anulate. "Un vot impotriva a fost al meu.

Intotdeauna votez impotriva mea, e aproape o superstitie", a marturisit proaspat realesul Marius Nicoara. Au obtinut, fara vreo emotie, functiile de vicepresedinti ai PNL Cluj, asa cum anuntasem in ZIUA de Cluj de sambata, Horea Uioreanu, Valentin Naumescu, Mircea Chertes si Ioan Petran.

Ceilalti "oameni ai presedintelui" sunt: Mircea Pusca, Norica Nicolai, Calin Platon, Nicolae Gaicu, Liviu Miclaus, Liviu Radu si Alexandru Stan, ultimii doi, ca membri supleanti.

O usoara concurenta a fost la alegerea Comitetului Executiv Teritorial (CEx), unde s-a votat uninominal. Nu ca, dintre cei 11 candidati, ar fi riscat sa ramana cineva pe dinafara, fara vreo functie, dar ultimii doi s-ar fi ales doar cu statutul de membru supleant.

In cele din urma, cele mai multe voturi le-a primit viceprimarul Adrian Popa, iar cele mai putine, oarecum surprinzator, consilierul local Ovidiu Turdean.

Acesta din urma, alaturi de turdeanul Ioan Berchisan, au fost "marii invinsi" ai scrutinului, trebuind sa se multumeasca cu statutul de posibili inlocuitori in CEx al titularilor, in ordinea numarului de voturi, Adrian Popa, Marius Manzat-Dej, Ioan Chis-Turda, Iosif Sandor-Campia Turzii, Gheorghe Fodor-Gherla, Emil Bogdan, Elena Ceusan, Nicolae Paun si Anton Ionescu.

In ultimul moment si-a facut aparitia in sala si ministrul liberal al Apararii, Theodor Athanasiu. Invitat sa ia cuvantul, el le-a promis clujenilor ca va sustine cedarea gratuita, din partea Armatei, atat a terenului necesar construirii noului stadion, cat si a unei cladirii pentru noul sediu al Filarmonicii clujene.

S-au mai "ales" noile COA si CC, dupa care, din cauza de nunti, Nicoara a declarat ca nu a reusit sa gaseasca o locatie potrivita in Cluj, asa ca delegatiile prezente la Conferinta au fost impartite in trei sali diferite ale Univers T, pentru inevitabilul si mult asteptatul cocktail.

"Doua mandate ajung"

Marius Nicoara a anuntat ca, in 2008, nu va mai candida pentru un nou mandat in fruntea liberalilor clujeni. "In primul rand, este un lucru prevazut in statut, doua mandate consecutive si pe urma o pauza", a oferit o prima explicatie a acestei decizii, Nicoara.

"Cred ca dupa doua mandate este bine sa apara fortele tinere, noi, sa se improspateze, sa vina cu mai mult dinamism, cu alte idei, cu alta dorinta de afirmare. Nu numai in partid, ci si la primarii sau alte functii publice de conducere, inclusiv la presedintia Consiliului Judetean, cred ca, dupa doua mandate, ar trebui sa existe o rotatie", a afirmat Nicoara.

"Cred ca doua mandate, in orice functie, sunt suficiente, dupa care trebuie improspatat, altfel exista riscul de a se forma clanuri, grupuri de interese, care trebuie sparte", a mai adaugat el.

Lobby fara folos

Liberalii turdeni au sperat pana in ultimul moment al alegerilor ca vor obtine doua locuri in Comitetul executiv (CEx), in ciuda dorintei liderului judetean Marius Nicoara, care agrea idea ca in aceasta structura de conducere sa existe doar cate un reprezentant din localitatile limitrofe Clujului.

Turdenii au incercat o varianta de lobby, solicitand delegatilor mai multor localitati sa il voteze ca membru cu drepturi depline in CEx pe Ioan Berchisan, consilier judetean, in detrimentul unui clujean.

Dorinta turdenilor era motivata mai mult de un castig de imagine, deoarece organizatia PNL Turda a reusit cel mai bun scor electoral de dupa 1989 - un consilier judetean, un viceprimar si trei consileri locali.

In ciuda incercarii de a "fenta" recomandarile liderului judetean, turdenii nu au reusit sa-si duca planul la bun sfarsit, din cauza votului nefavorabil al delegatilor din comune, iar Ioan Berchisan a ramas doar membru supleant al CEx.