Medicii veterinari concediati de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Timis i-au cerut ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sa-si onoreze promisiunea referitoare la trimiterea Corpului de Control la institutie pentru a verifica gravele acuzatii formulate la adresa actualului director, Ciceronis Cumpanasoiu.

In sesizarea trimisa, vineri, ministrului, cei 29 de medici disponibilizati in urma cu trei luni fac o serie de dezvaluiri cu privire la "managementul defectuos si fraudele" administratiei DSV, atragand atentia ca la conducerea institutiei este mentinut, inexplicabil, un fost membru marcant al PSD Timis, care, pentru a ramane in sferele Puterii, a trecut in barca Partidului Conservator.

"Toti medicii veterinari sunt niste corupti!"

Scandalul de la Directia Sanitar-Veterinara a fost provocat de decizia conducerii ca, de la 1 iulie 2005, sa nu mai prelungeasca contractele de munca la 29 de medici. S-au invocat motive de natura financiara, respectiv fond de salarii limitat, insa cei concediati au afirmat ca, de fapt, s-a produs o epurare a persoanelor incomode din unitate.

"Toti am fost niste cersetori! Toti cei de aici suntem niste tipi corupti, pentru ca am onorat comenzile sefilor. Mai mult, toata perioada cat PSD a fost la putere, intre 2000 si 2004, am fost obligati, respectandu-se aceeasi ierarhie, sa cerem de la firme bani pentru partid.

Trebuia sa adunam lunar intre 50 si 100 milioane de lei si luam acesti bani fara sa eliberam vreo chitanta", s-a autodenuntat medicul Pavel Stoichescu. Insa, aceasta declaratie, si altele la fel de grave, nu au starnit interesul Politiei sau al Parchetului.

"Este adevarat faptul ca noi nu am cotizat, ca multi altii, cu sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de lei, inaintea algerilor locale, pentru PSD, dar dupa posibilitati am dat cate cinci, zece milioane de lei, plus pachete, care au ajuns pana la Bucuresti", a recunoscut patronul unei firmei din Timisoara.

"Mentionez faptul ca, in urma cu aproximativ doua saptamani, a venit inspectorul zonal dr. Dumescu Victor, la abatorul SC "Kendo" SRL, impreuna cu sotia si dr. Ciceronis Cumpanasoiu, de unde au ridicat patru plase de carne si preparate din carne, aproximativ 20 de kilograme", a declarat doctorul Petrutescu Dafin, de la abatorul "Kendo", din Lugoj.

El a recunoscut si faptul ca veterinarii isi aduceau contributia si la organizarea protocoalelor de la vama. Cererile veneau de la Ana Cumpanasoiu, sotia directorului DSV, care, anul trecut, a fost implicata intr-un imens scandal provocat de "obiceiul" ei de a pretinde mita de la unii cetateni straini care doreau sa intre in tara.

In schimb, Ciceronis Cumpanasoiu a dezmintit acuzatiile fostilor subalterni ai sai. "Niciodata nu am cerut medicilor din subordine sa adune bani pentru partid. Toate acuzatiile impotriva mea au pornit dupa ce contractele a 29 de veterinari nu au mai fost prelungite. De ce nimeni nu a avut nimic de reclamat inainte?", a afirmat directorul DSV.

Aceasta a fost, de altfel, singura declaratie de presa data de acesta de la inceputul scandalului.

Deturnari de fonduri, mita, promovari frauduloase

In sesizarea trimisa ministrului Gheorghe Flutur, medicii veterinari disponibilizati fac dezvaluiri de o gravitate extrema, care, daca se vor confirma, il pot aduce pe seful DSV intr-o situatie foarte delicata.

Deturnari de fonduri, promovari frauduloase, mita, atentate la sanatatea publica prin acoperirea unor fapte penale si alte acuzatii de acelasi fel contureaza modul discretionar in care a fost condusa unitatea in ultimii ani.

"Achizitionarea aparaturii pentru laboratorul mobil, in valoare de patru miliarde lei, a fost refuzata de seful de laborator de la controlul alimentelor pentru ca nu a fost comandata. Afacerea a fost facuta in colaborare cu fostul director al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, dr. Harbuz", sustin reclamantii, conturand complicitatile inalte de care s-ar fi bucurat Cumpanasoiu.

Apoi "nedeclararea oficiala a focarelor de pesta porcina pe teritoriul judetului - verificarea finalizarii mortalitatilor la specia porcina pe teritoriul judetului" si "in luna noiembrie ‹ decembrie 2004 s-a gasit carne de cal in preparate de carne tocata (piata Badea Cartan), iar ancheta nu s-a finalizat nici astazi", sunt acuzatii care pot conduce un eventual control in sfera penalului.

"Asteptam, in continuare, Corpul de Control al ministrului Agriculturii la DSV Timis, asa cum ne-ati promis. Pe considerentul ca, in timp, ati primit mai multe sesizari venite din partea colegilor medici veterinari din cadrul DSV, in ceea ce priveste abuzurile si coruptia promovate si intretinute de dr.

Cumpanasoiu, va aducem la cunostinta si alte fapte care intra sub incidenta legii", isi prefateaza medicii sirul reclamatiilor la adresa conducerii institutiei. Medicii au facut referire si la microciparea cabalinelor, o afacere de miliarde in care apare si numele fostului sef al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, dr. Liviu Harbuz.