Un teren viran din apropierea adapostului de ciini comunitari din Parcul "Constantin Stere" a fost transformat intr-un crematoriu natural pentru maidanezi. Acestia au fost ucisi aici in conditii neclare si absolut nelegale, iar principalii suspecti ridica din umeri. Ba se mai si enerveaza, atunci cind sint intrebati despre grozaviile care s-au petrecut la doar citiva pasi de cladirea lor. O incursiune pe terenul in cauza dezvaluie ochiului imagini desprinse parca din lagarele de concentrare fasciste.

O multime de cadavre de ciini comunitari zaceau, in diferite faze de descompunere, direct pe pamint, fara sa fie luate nici macar minimele masuri de igiena.

Scene de cosmar

Redactia cotidianului "Republicanul" se afla in posesia a doua materiale video, in care imaginile vorbesc de la sine despre un masacru care nu fac deloc cinste unei tari ce are pretentii de integrare in Uniunea Europeana. Cadavrele au zacut se pare o vara intreaga pe terenul de linga adapostul de comunitari, primul material fiind filmat in luna martie a acestui an, iar celalalt in luna august.

Conducerea adapostului pentru ciini comunitari de la Bucov respinge categoric orice implicare in aceasta poveste morbida si arunca responsabilitatea in spatele unor persoane care ar dori sa denigreze aceasta institutie a a administratiei locale. Medicul veterinar al adapostului, Mircea Chiritescu, a fost singura persoana din conducere cu care am putut discuta in cursul zilei de ieri.

"Terenul este in afara perimetrului adapostului si acolo vin fel de fel de persoane care arunca animale moarte. Noi avem contract cu Protan-ul si toti ciinii eutanasiati ii ducem acolo. Nici un om de la adapostul nostru nu a facut asa ceva", a declarat medicul Chiritescu.

Explicatii care nu stau in picioare

In ce priveste provenienta numeroaselor oase si fragmente de schelete surpinse de camera de luat vederi, Chiritescu a spus ca acestea provin de la animalele (vaci si miei) cu care sint hraniti ciinii din adapost, in baza unui contract pe care institutia il are cu un agent economic si ca patrupedele care au mincat carnea de pe ele, le-au intins mai peste tot.

Chiar si asa, oasele n-ar fi trebuit lasate la voia intimplarii. Imaginile noastre spun insa altceva. Dincolo de gunoaiele raspindite peste tot prin zona, pe imagini se vad foarte clar multe cadavre de ciini lasate sa putrezeasca sub cerul liber, fara macar sa fie ingropate.

Directorul Administratiei Parcului "Constantin Stere", Lucian Dibu ne-a vizitat chiar la redactie pentru a se convinge de autenticitatea materialului filmat.

El a spus ca ii vine destul de greu sa creada ca angajatii adapostului de ciini ar fi facut asa ceva si ca stie ca sint destule persoane din Ploiesti care ar fi jurat sa se razbune pe directorul adapostului, Gheorghe Fusu, asa ca este foarte posibil ca respectivele cadavre sa fi fost aduse special acolo si ulterior filmate.

"Daca se va dovedi insa ca angajatii adapostului sint vinovati de asa ceva, vom lua masura desfacerii contractelor de munca", a conchis directorul Dibu.

Cu Gheorghe Fusu nu am putut sta de vorba, pentru ca se afla in deplasare in Germania, pentru a participa la o reuniunea a Fundatiei Tierschutzverein Munchen, asociatie care se afla in relatie de colaborare cu Primaria Ploiesti si care contribuie la functionarea in conditii optime a adapostului de la Bucov.

Dincolo de toate aceste acuzatii si de explicatiile incomplete care ni s-au furnizat, partenerii bavarezi s-au sesizat inca din martie (adica exact atunci cind a fost facut primul material filmat) de faptul ca au fost ucisi la adapost circa 9000 de maidanezi. De atunci si pina acum, cazul s-a ingropat, iar un control intern venit din partea administratiei locale spune ca faptele imputate nu se verifica.