Conducerea Consiliului Judetului Galati (CJ) a repartizat zilele trecute, fara licitatie publica, contractele in valoare de 180 miliarde de lei (bani proveniti de la Guvern sub forma de ajutor) pentru reabilitarea drumurilor distruse de inundatiile de vara trecuta.

Surprinzator, societatea Unicom SA Galati a obtinut o parte dintre cele mai importante lucrari de reabilitare a drumurilor, desi in Guvernarea PSD si-a castigat un renume trist.

Cotidianul „Impartial" va dezvaluie modul in care Unicom a devenit regina strazilor, „renumele" lucrarilor prestate de societate si politicienii aflati in ecuatia afacerilor incheiate de firma cu statul roman.

Modul in care societatea UNICOM a reusit sa puna mana pe un contract de cateva miliarde este destul de suspect, mai ales ca aceasta societate a fost recent aratata cu degetul de unii directori de institutii publice, pe motiv ca nu si-ar fi facut corect treaba.

Directorul societatii Unicom S.A este Doru Parlatescu, vicepresedinte la Clubul de fotbal galatean de divizia C, Politehnica. La acest club, presedinte este consilierul judetean din Partidul Conservator si director al Autoritatii de Ordine Publica, Radu Cosca.

Consilierul PC, cunoscut ca fiind un apropiat al presedintelului CJ, Eugen Durbaca, a si lucrat o perioada la firma Unicom, de unde a incasat in ultimul an fiscal venituri de peste 49 de milioane de lei (venituri mai mari decat cele realizate de Cosca in functia pe care o are la CJ - conform declaratiei sale de avere).

Cu toate acestea, consilierul ne-a declarat in urma cu mai multe zile ca nu este actionar la firma SC Unicom.

Aceasta societate, privatizata prin metoda „MEBO" (actiunile au fost vandute salariatilor) este un mare mister si pentru reprezentantii Registrului Comertului din Galati, care au afirmat ca nu detin lista actualizata cu numele tuturor actionarilor de la UNICOM.

Un politician care detine o functie de conducere intr-un partid politic, si care a lucrat o perioada la Unicom, ne-a declarat zilele trecute ca imediat dupa privatizare, o mare parte dintre angajatii-actionari de la Unicom si-au vandut actiunile catre persoanele cu influenta din societate, care au ajuns sa detina acum controlul societatii (restul angajatilor, care s-ar afla pe lista actionarilor, ar avea cote de 0,0....).

Renume trist in Guvernarea PSD

Firma Unicom a incheiat numeroase contracte cu statul si in guvernarea PSD. Pe atunci, despre Unicom se spunea ca ar fi o societate controlata de PSD.

Unicom a fost contractata pentru lucrarile de constructie de la noua cladire din statia CF Galati, dar la randul ei, firma a contractat, pentru o parte dintre lucrari, societatea SC Melcret, la care este asociat consilierul local PSD Alexandru Teodorescu.

Directorul firmei Unicom, Doru Mihai Parlatescu, ne-a declarat recent ca firma lui a „batut palma" cu Melcret pentru o parte dintre lucrari, dar a refuzat sa ne spuna care a fost valoarea contractului.

SC Unicom s-a ocupat de altfel si de lucrarile de la Centrul Cultural „Dunarea de Jos" din Galati, cladire dotata cu termopane foarte scumpe. Insa reprezentantii firmei au refuzat sa ne spuna daca si pentru lucrarile de la aceasta institutie au contractat firma consilierului local.

„La mine toate aceste informatii sunt confidentiale. Institutia de stat va poate da toate relatiile. Adica mergeti la Centrul Cultural. Dar nu stiu de ce sunteti curios? Eu nu pot sa dau relatii despre colaboratorii mei", a adaugat directorul Parlatescu.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean nu este insa multumita de salile de sport construite si inaugurate inaintea campaniei electorale din 2004 de catre firma Unicom.

Salile de sport din localitatile Ivesti si Pechea se afla acum intr-o situatie jalnica: varul de pe pereti a inceput sa se cojeasca, iar apa de ploaie a patruns fara probleme in cele doua sali.

„Asa a lucrat firma Unicom la cele doua sali de sport!", a afirmat in urma cu cateva saptamani inspectorul scolar general, Tania Bogdan. Probleme de acest gen au aparut imediat dupa ce toate salile de sport, construite in Galati au fost date in functiune.

Dar firmele care au incasat miliarde de la stat, in urma contractelor, au mai cosmetizat din cand in cand salile construite de ele. La Ivesti si Pechea va mai fi nevoie de reabilitari, pentru ca cele doua sali se afla inca in garantie.

Salile de sport inaugurate in campanie nu sunt insa nici suficient de mari pentru a gazdui competitii nationale. Asta pentru ca dispun numai de 50 de locuri in tribune, iar grupurile sanitare au fost concepute pentru a-i deservi numai pe cei ce practica diferite sporturi la orele de educatie fizica.

Dupa cum se stie, singurele competitii ce pot fi organizate aici sunt cele organizate de obicei intre scoli.

Unicom a luat caimacul

Unicom SA a obtinut acum o parte dintre cele mai importante lucrari de reparatie a drumurilor din judetul Galati. Ea va reabilita drumul dintre localitatile Vizuresti si Tepu, cel din comuna Independenta, Ivesti, Tepu (aici va repara doua poduri si va construi 3 noi) si Beresti Meria.

In schimb, firma cu capital de stat, subordonata Consiliului Judetului Galati, Drumuri si Poduri, s-a fript la capitolul contracte.

Din documentele furnizate de un consilier judetean din cadrul Aliantei, reiese ca societatea a obtinut doar trei contracte cu statul! Celelalte firme care vor incasa miliarde de la Guvern sunt: Hidrotehnica S.A, Comtiem SRL, Asconti SRL, Casico SRL, Mineral Construct SRL, Confort SA, Arcada SA si Transpec SA.

Societatea Transpec, la care este actionar sotul unei ziariste de investigatii de la cel mai mare cotidian din Galati, a primit un contract pe ultima suta de metri de reabilitare a drumurilor din localitatea cel mai puternic afectata de inundatii: Cosmesti.

Presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, nu ne-a comunicat despre contractul incheiat cu Transpec si nici nu a dorit sa ne transmita, conform legii accesului la informatiile de interes public, care este valoarea contractelor incheiate de fiecare societate in parte cu Consiliul Judetului Galati.

„Valorile finale ale contractelor se vor determina dupa aprobarea documentatiilor tehnico-economice si dupa negocierile cu fiecare firma in parte", ne-a comunicat zilele trecute presedintele CJ, Eugen Durbaca.

Cu toate acestea, fostul vicepresedinte al CJ, Mircea Toader ne-a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca cei mai multi bani vor fi investiti in reabilitarea unor drumuri din: Umbraresti (12 miliarde), Ivesti (5 miliarde), Fundeni (5 miliarde), Liesti (4,5 miliarde), Nicoresti (9 miliarde) si Tepu (6 miliarde).

Reparatiile din judetul Galati trebuie finalizate pana in luna decembrie.

Sponsorizare de milioane pentru clubul „Cosca + Unicom"

Clubul de fotbal Politehnica Galati (Divizia C), care ii apropie pe directorul firmei Unicom si consilierul Radu Cosca (fost jucator al echipelor Stiinta si CSU) a obtinut anul acesta o sponsorizare record de la Primaria Municipiului Galati, condusa de primarul Dumitru Nicolae (PSD).

Printr-o hotarare a Consiliului Local din luna martie, clubului Politehnica i s-au alocat 750 de milioane de lei, suma ce va putea creste in baza rectificarii de buget. Mega-sponsorizarea a fost alocata in conditiile in care activitatea competitionala a acestui club de divizia C nu a stralucit in ultima vreme.

Clubul condus de directorul Unicom si „locotenentul" lui Eugen Durbaca a fost foarte norocos atunci cand Consiliul Local a acordat mai multe ajutoare sportului galatean.

Spre exemplu, Clubul sportiv „United", care este in divizia A, a primit recompensa pentru rezultatele destul de bune (in ultimii doi ani a castigat numeroase competitii si avansat din C in A) doar 200 de milioane de lei.

In timp ce „eternului rival" al Politehnicii Galati, Clubul Junkers (tot divizia C) i-a fost respins dosarul prin care solicita o un mic ajutor de la stat. „Nu mi-au dat nici un ban. Am depus un dosar dar nu am primit nimic. A fost singurul club sportiv din Galati, al carui dosar a fost refuzat", ne-a comunicat un reprezentant din conducerea clubului Junkers.

Comisia de sport din cadrul CL, unde s-a parafat subventionarea clubului lui Cosca cu 750 de milioane, este dominata de PC si PSD (3 consilieri PC si 2 PSD).