Numele pe care il purtam, in special cel de familie, este ca o eticheta ce ne sta in frunte si de care "ne descotorosim" mai greu. De multe ori acesta poate starni rasete si de aceea cei care se recomanda sunt mai reticenti. Cu toate acestea numele pe care il avem are o explicatie etimologica.

Nici nu e de mirare ca s-au facut si dictionare, care sa ne ajute sa ne aflam originile – asta in cazul in care nu le stim –. Unul dintre acestea este Dictionarul numelor de familie romanesti, scris de Iorgu Iordan, care aduce in lumina etimologia tuturor numelor de familie romanesti.

Rasfoind paginile dictionarului am gasit si numele demnitarilor politici clujeni, pe care i-am luat la intrebari, pentru a afla cat de "la curent" sunt in ceea ce priveste semnificatia numelui lor si al provenientei. Ce a iesit... cititi in randurile ce urmeaza.

Deputatul PNL Horea Uioreanu este in tema, in ceea ce priveste etimologia numelui sau de familie, mai mult decat atat el a dezvaluit cateva amanunte despre locul de provenienta al parintilor lui. "Numele meu de familie provine de la localitatea Uioara, de pe langa Ocna Mures. stiu ca parintii mei sunt din Razboieni, dar provin din familii venite din Uioara.

Si eu mi-am pus intrebarea de ce nu am numele Uioara ci Uioreanu si stiti cum sta de fapt treaba, localnicii te numesc – uite a venit ala din Uioara, e Uioarean – si de aici si numele de familie. M-am documentat despre provenienta numelui meu, inca de acum vreo 20 de ani, cand am citit dictionarul lui Iorgu Iordan", a marturisit Uioreanu.

Intr-adevar deputatul s-a dovedit a fi la curent cu etimologia numelui sau de familie, intrucat conform dictionarului lui Iorgu Iordan numele de Uiorean (u), provine de la denumirea unei localitati din Ardeal – Uioara.

Si Petru Calian, presedintele filialei judetene a PRM s-a dovedit un cunoscator al etimologiei numelui sau de familie. "In general numele de familie provin de la diverse localitati. Prin urmare stiu ca numele meu vine de la numele unei localitati din Cluj – Caianu – si cand spun asta ma bazez pe ceea ce scriu istoricii", a spus Calian.

In plus, fata de cele declarate de presedintele PRM Cluj, dictionarul lui Iordan face urmatoarele precizari la numele Calian(u) – provine de la colian, care este o versiune a lui caloian ce inseamna o mica statueta in forma de om, cu semnificatie superstitioasa.

Nici prefectul Clujului, Mihai Hardau nu este departe de semnificatia gasita de Iordan numelui sau de familie. "Eu nu stiu foarte multe despre etimologia numelui meu de familie, dar cum tatal meu este din Banat stiu ca pe acolo numele are semnificatian unui vas de lemn.

Totodata am cautat si pe internet si la numele meu apareau mai multe semnificatii, printre care eram numit si proprietarul unui hotel din Germania", a declarat Hardau. Dictionarul lui Iordan, pentru numele propriu-zis de Hardau nu are nici o semnificatie, in schimb subliniaza denumirea "haradau", foarte apropiata, ce semnifica piesa de lemn la diverse unelte.

Nu la fel au stat lucrurile si in cazul lui Gheorghe Funar, deputat PRM. Contactat telefonic pentru a da amanunte despre etimologia numelui sau de familie Funar a raspuns ca o persoana ocupata ce este "am auzit despre acest lucru, dar nu pot sa vorbesc acum intrucat trebuie sa pregatesc o declaratie politica", a replicar Funar.

Ca stie sau nu despre etimologia numelui sau de familie, noi ii aducem aminte ca Dictionarul numelor de familie romanesti, precizeaza la numele Funar (iu) – funar, cel care face funii si pe deasupra se pare ca numele demnitarului PRM ar putea proveni si de la denumirea localitatii Funari.

Alte nume luate in vizor au fost cele ale consilierului local din partea Aliantei DA PNL-PD, Nicoleta Postolache. Aceasta spune ca nu stie exact de unde provine numele ei de familie si nici ce semnificatie are.

"Numele meu de familie nu stiu de unde vine, dar oricum s-a perindat din mosi stramosi pana la tatal meu si la mine astazi", a marturisit Postolache. Ii aducem la cunostinta doamnei consilier, ca numele ei, provine conform dictionarului lui Iordan de la numele Postole (a) si inseamna apostol.

De altfel numele primarului Clujului, Emil Boc, provine din cuvantul de origine bulgara – Boko – sI, conform numelui, localitatii Bocul.

Un alt nume care provine de la un toponim este cel al deputatului PC Gratiela Iordache. Numele doamnei deputat provine, conform dictionarului, de la Piscul lui Iordache.

Nici presedintele filialei municipale a PSD Cluj, Remus Lapusan nu se lasa mai prejos la acest capitol. Conform dictionarului si numele acestuia provine de la toponimul Lapusul, din Ardeal.

Viceprimarul Clujului, Adrian Popa poarta si el povara unui nume care in paginile dictionarului are semnificatia de popa.

Mai norocoasa este Norica Nicolai, deputat din partea Aliantei DA PNL-PD, care are nume calendaristic, fara alte semnificatii. Iordan da pentru Nicolai semnificatia de nume calendaristic, conform cuvantului Nicolaj, de origine bulgaro-rusa.

Si la baza numelui presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, sta grecescul Nikolaos, care a fost asimilat cu cuvintele latinesti mostenite si a fost supus modificarilor fonetice