Unul dintre subiectele aduse de BANATEANUL in atentia opiniei publice din Timisoara a fost relatia dintre primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si firma MG Building Design, la care unul dintre actionari si administratori este fiul primarului, arhitectul George Ciuhandu.

Dezvaluirile BANATEANULUI, preluate apoi de presa locala si nationala, au provocat un adevarat scandal, legat de executarea unui plan urbanistic de detaliu de catre respectiva firma, pe un teren aflat in proprietatea statului roman in paduricea Giroc, pentru construirea unei biserici.

BANATEANUL a mai descoperit insa lucruri care arata ca scandalul e departe de a se stinge.

Semne de intrebare

Primarul a declarat ulterior ca i-a atras atentia fiului sau sa nu mai contracteze astfel de lucrari, pentru a evita interpretarile, dar tot el a fost cel care a inaintat referatul anexat proiectului de hotarare care urma sa fie votat de consilieri.

Mai mult, sotia primarului, Anamaria Ciuhandu, este sef birou marketing la aceeasi firma, MG Building Design.

Scumpete de site

Cu cateva luni in urma, un alt contract incheiat de primarie, pentru realizarea paginii web a institutiei, a ridicat semne de intrebare, din cauza pretului exagerat care a fost platit firmei QCT Connect, in urma negocierii directe cu o singura sursa.

Asociatii firmei respective sunt membri ai Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), condus de Gheorghe Ciuhandu, iar programatorul paginii web lucrase inainte la firma... MG Building Design, aflata usa-n usa cu firma QCT Connect.

Primaria Timisoara a platit doar pentru pagina web aproape 70.000 de euro (fara linia securizata de taxe si impozite), in timp ce aceeasi firma a realizat, pentru Consiliul Judetean Braila, un site asemanator, cu doar... 8.000 euro, in urma unei selectii din sapte oferte.

In conflict cu legea?

Suspiciuni planeaza si asupra modului in care, pe masa consilierilor locali, au ajuns alte proiecte de hotarare, in care planuri de urbanism au fost realizate de aceeasi firma MG Building Design si de firma Subcontrol (cu obiect de activitate consultatii in investitii si management de proiect), la care actionari si administratori sunt...

Dan Radoslav (frate cu arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, si consilier local pana la alegerile locale din 2004) si sotia acestuia.

Nu luam in discutie proiecte facute in beneficiul unor persoane fizice, ci al unor firme care au venit sa investeasca in Timisoara si ai caror reprezentanti au purtat in prealabil discutii cu primarul orasului si cu arhitectul-sef al acestuia.

Totodata, este vorba de lucrari executate dupa aparitia Legii 161/19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, in care Titlul IV face referire la conflictul de interese si regimul incompatibiltatilor in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice.

Hotarari pentru MG Buiding Design

In 22 aprilie 2003, consiliul local, al carui presedinte de sedinta a fost Dan Radoslav, a votat un proiect de hotarare (devenit Hotararea nr. 93) prin care se aproba planul urbanistic zonal "strada Gheorghe Lazar nr. 26" intocmit de... MG Building Design. Pe terenul respectiv, in suprafata totala de 21.218 mp - proprietatea S.C. Terra Invest SRL si a statului roman -, a inceput constructia primului magazin Kaufland din Timisoara. In 16 decembrie 2003, prin HCL 291, se aproba planul urbanistic zonal "Supermarket Kaufland Timisoara", conform proiectului intocmit de... MG Building Design, in incinta Begapam dintre strazile Prislop si Bojinca.

In prealabil, tot firma MG Building Design realizase si pagina web pentru S.C. Bega Pam Timisoara. Actualul consiliu local a votat HCL 138/30 noiembrie 2004, prin care se aproba planul urbanistic zonal "Spatii comerciale si depozitare" din Calea Torontalului, intocmit de... MG Building Design. Suprafata studiata, de 98.200 mp, apartine S.C. Massiv Forest Products SRL (28.300 mp) si S.C. Metro Cash & Carry Romania (70.000 mp). Prin aceeasi hotarare de consiliu, se stabileste ca terenul se introduce in intravilanul orasului, iar drumurile prevazute in documentatie vor deveni domeniu public.

Presedinte de sedinta a fost tocmai Constantin Catana, consilier PPCD si unul dintre asociatii si administratorii firmei... MG Building Design (!), alaturi de George Ciuhandu, fiul primarului! Catana este secretarul comisiei pentru dezvoltare urbanistica, amenajarea teritoriului si patrimoniu.

Hotarari pentru Subcontrol

Firma Subcontrol, la care actionari si administratori sunt Dan Radoslav, frate cu arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav (foto), si consilier local pana la alegerile locale din 2004) si sotia acestuia, a executat, pe vremea cand Dan Radoslav era consilier municipal, planul urbanistic zonal "Platforma industriala Monlandy's" din Calea Sagului, pe un teren studiat de 49,7 ha, acesta fiind aprobat prin Hotararea de Consiliu Local (HCL) 111/27 mai 2003. Si in acest caz, drumurile propuse prin documentatie urmau sa apartina domeniului public.

Aceeasi firma, Subcontrol, a realizat un alt plan urbanistic zonal, "Zona de productie si servicii" adiacenta Parcului Industrial din Calea Torontalului (dezvoltat de Consiliul Judetean), aprobat prin HCL 228/14 octombrie 2003 si un al treilea, aprobat prin HCL 172/18 mai 2004, care avea in vedere planul urbanistic de detaliu "Hala de productie" pe terenul S.C. Packaging Romania, aflat langa soseaua Timisoara-Sannicolau Mare.

Continental si Contitech

In urma cu cinci ani, firma Continental AG, considerata cea mai mare investitie germana din Romania, deschidea la Timisoara fabrica de anvelope Continental Automotive Products.

La constructia halei, managementul de proiect si dirigentia de santier au fost asigurate de firma Subcontrol, la care actionari si administratori sunt Dan Radoslav (fratele arhitectului-sef al orasului, Radu Radoslav) si sotia acestuia.

Ulterior, concernul german a deschis in Parcul Industrial din Freidorf, care apartine Primariei Timisoara, halele de productie Contitech si Contifluid, care produc curele de transmisie pentru industria automobilelor si conducte de aer conditionat. Proiectul pentru hala Contitech (foto) a fost realizat de firma... G Building Design, la care unul dintre actionari si administratori este fiul primarului, iar sotia primarului, Anamaria Ciuhandu, este sef birou marketing.

Managementul de proiect si dirigentia de santier au fost incredintate firmei Subcontrol.

Firma la care este actionar Dan Radoslav, fratele arhitectului-sef al orasului, a avut aceeasi sarcina pentru un alt investitor german, Kromberg & Schubert (producator de cablaje pentru industria automobilului), care a construit o hala tot in Parcul Industrial Freidorf, care apartine Primariei Timisoara. Al carei primar este Gheorghe Ciuhandu si arhitect-sef, Radu Radoslav.

Ascensiunea MG Building Design

Arhitectul George Ciuhandu, fiul primarului Gheorghe Ciuhandu, ne-a declarat ca firma MG Building Design, in care este unul dintre asociati si administratori, si-a inceput activitatea in 1997. "Am inceput ca niste free-lanceri, firma ocupandu-se cu simulari pe computer. Din anul 2000 ne-am apucat de treaba si am ajuns sa traim din firma.

In ultimul timp am reusit sa avem o recunoastere in tara. Nu mai suntem judecati pentru ca eu sunt fiul primarului sau colegul meu, Constantin Catana, este consilier local, cat timp avem contracte in mai multe orase.

Este una din cele mai mari expansiuni; noi facem proiecte-tip pe care, in cea mai mare parte, le proiectam in Timisoara si le trimitem spre avizare in orasele respective. Acum, eu ma ocup exclusiv de un proiect comercial la nivel national pe care il coordonez, e vorba de un lant de supermarket-uri.

Ascensiunea noastra se bazeaza intr-o proportie majora pe proiecte care nu se deruleaza in Timisoara". Fiul primarului a recunoscut ca a colaborat si cu firma Subcontrol, a fratelui arhitectului-sef al orasului: "Dan Radoslav este project manager.

In aceasta calitate, el contracteaza lucrari, gireaza investitorului ca lucrarea se realizeaza. Lucrarile sunt apoi subcontractate pe specialitati. La Contitech, noi am fost subcontractantii pe partea de arhitectura, atunci cred ca nici nu avea arhitect in firma.

Privind conflictul de interese, nu-mi fac probleme, cunosc legislatia pentru arhitecti, iar in urma articolelor aparute, si pe cea in domeniul administratiei".

In topul firmelor din judetul Timis realizat pentru anul 2004 de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, microintreprinderea MG Building Design s-a clasat pe locul al doilea la sectiunea "servicii profesionale si outsourcing".

Fratele Radoslav

Dan Radoslav, frate cu arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, si consilier local pana la alegerile locale din 2004, actionar si administrator la firma Subcontrol, impreuna cu sotia sa, sustine ca el nu numai ca nu s-a folosit de relatia apropiata pe care a recunoscut ca o are cu primarul si de faptul ca este ruda cu arhitectul-sef al orasului, ba, mai mult, ne-a spus ca firma Subcontrol are mari probleme cu birocratia din Primarie. "M-am folosit de relatia cu primarul ca sa... din cand in cand... sa rabufnesc la primar si sa ma plang.

Si m-am folosit de asta de doua, trei ori, fiindca imi era rusine de diversi investitori care vin din strainatate si nu pricep ca aici o lege e interpretabila de toata lumea", spune Dan Radoslav.

Despre relatia cu fiul primarului, George Ciuhandu, Dan Radoslav ne-a spus ca este mai mult decat o relatie de afaceri: "Eu am lucrat cu arhitecti din IPROTIM, dar sigur ca imi convine sa lucrez cu arhitecti tineri, pe care se spune ca poti sa ii manevrezi mai usor, pentru ca sunt mai maleabili, mai altfel, printre care si Joca (George Ciuhandu - n.r.), pe care-l stiu de cand s-a nascut. Adica eu cu taica-su am crescut impreuna. Acuma nu mai suntem asa apropiati. Lui George i-am dat lucrarile strict pe merit, era si el proaspat din facultate, dar nu ca sa iau eu un aviz mai repede de la Primarie sau asa ceva. De fapt, cu el nici nu am mai lucrat (dupa contractul Contitech - n.r.)".

In fine, despre relatia cu fratele sau, patronul firmei Subcontrol ne-a marturisit ca exista tensiuni in familie: "Eu nu pot si nu imi permit sa merg la el... In fine, noi nu ne intelegem extraordinar, dar, totusi, e frate-meu si eu il protejez pe el si el pe mine.

Si el pe mine ma protejeaza chinuindu-ma si eu pe el il protejez pentru ca incerc sa fiu foarte corect si sa nu ii dau nici macar un telefon si sa ii spun <>".

Lucrari pentru Mi-Construct

Firma Mi-Construct a beneficiat in anul 2003 de mai multe contracte de achizitii publice, asa cum rezulta din datele puse la dispozitie de Primaria Timisoara la solicitarea Transparency International.

In anul 1999 s-a constituit firma Molion (productie, constructie), ai carei actionari erau Valentin Moldovan, consilier local in mandatul 2000-2004 din partea PNTCD (ulterior PPCD) si Aurel Ionilete, cu parti egale in firma.

Valentin Moldovan era si administratorul societatii, precum si director general, ocupandu-se de coordonarea generala a activitatii firmei. In 2002, Moldovan si-a cesionat partile sociale, retragandu-se din actionariatul firmei si a renuntat la functiile ocupate, ramanand angajat ca si consilier tehnic.

Totodata, firma si-a schimbat denumirea in Mi-Construct. "Am renuntat la actiuni si la functiile din firma ca sa nu fiu in conflict de interese. Eu vreau sa fac politica", ne-a declarat Moldovan.

E greu de presupus insa ca prezenta lui in firma - chiar daca nu mai figureaza ca director, ci pe post de consilier tehnic - n-a cantarit intr-o oarecare masura in decizia de incredintare a unor lucrari de catre Primaria Timisoara, cu atat mai mult cu cat Valentin Moldovan a devenit un fel de portavoce a partidului.

In primul trimestru al anului 2003, pe baza a doar doua cereri de oferta, firma Mi-Construct a executat lucrari de reparatii a grupurilor sanitare la Gradinita PP nr. 32, in valoare de 466.754.000 lei, durata contractului fiind de trei luni.

In cel de-al doilea trimestru, aceeasi firma si-a adjudecat, in aceleasi conditii (doua oferte) lucrari de reparatii constructii si instalatii la Gradinita PP nr. 29. Valoarea lucrarii, pentru care termenul de executie era tot de trei luni, a fost de 397.249.000 lei.

In ultimul trimestru al anului 2003, Mi-Construct a executat lucrari de amenajare a grupurilor sanitare la Scoala generala nr. 9, in valoare de 422.372.000 lei.

Potrivit legii care face referire la conflictul de interese (Legea 161/19 aprilie 2003), consilierii locali care sunt actionari sau detin o functie intr-o firma nu pot incheia contracte de prestari servicii, executare de lucrari sau de furnizare de produse cu autoritatile administratiei publice din care fac parte.

Valentin Moldovan, consilier local PPCD, este presedintele comisiei pentru administrarea domeniului public si privat, servicii publice si comert, regii autonome si societati comerciale.

SPATII DE LA ADP

Firmele MG Building Design si QCT Connect detin, din 1999, spatii pe Bd. Take Ionescu nr. 51, care sunt inchiriate de la Administratia Domeniului Public, societate care se afla in subordinea consiliului local. Prin HCL nr. 290/22 decembrie 1998, care reglementeaza tarifele de baza la chiriile pentru spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta, a fost stabilita chiria pe care aceste firme o au de platit, urmand ca aceasta sa fie indexata anual cu rata inflatiei.

In anul 2005, firma QCT Connect, care detine o suprafata de 140,95 mp, plateste o chirie lunara de 5.731.097 lei vechi, plus TVA, iar firma MG Building Design plateste 4.952.580 lei plus TVA, pentru 124,66 mp.

"Eu nu ma uit care firma executa un PUZ (plan urbanistic zonal - n.r.) inainte de a semna proiectul. Daca cercetati legea, veti observa ca nu exista nici un conflict de interese intre mine si firma fratelui meu. Nu exista un cerc de interese in Primarie" Radu Radoslav, arhitectul-sef al Timisoarei

"Sigur, lumea poate sa creada ce vrea, dar, va declar eu acuma, eu sunt tratat mai rau decat toti proiectantii din oras"Dan Radoslav, patronul firmei Subcontrol, fratele arhitectului-sef al Timisoarei

NU STIAU

Mai multi consilieri locali au declarat ca atunci cand au votat respectivele proiecte de hotarari nu stiau cui apartin aceste firme. In opinia lor, ar putea fi vorba de trafic de influenta ori de concurenta neloiala.

Consilierii au adaugat ca, in cazul in care nu poate fi probat conflictul de interese, in mod evident asemenea practici nu au tangenta cu moralitatea atat de des invocata de reprezentantii PPCD.

ALTE PROIECTE

Firma MG Building Design - la care unul dintre actionari si administratori este George Ciuhandu, fiul primarului Gheorghe Ciuhandu, iar sotia primarului, Anamaria Ciuhandu, este sef birou marketing - a realizat, in 2001, pagini web pentru R.A. Aquatim si S.C. Horticultura, care apartin consiliului local.

Fiul primarului sustine ca a fost contactat de directorul Horticulturii, Andrei Dragila, dar atat acesta, cat si directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, spun ca oferta a venit din partea MG Building Design si ca contravaloarea serviciului prestat nu impunea licitatie sau selectie de oferte.

MG Building Design a mai realizat in Timisoara - potrivit paginii web a firmei - proiecte pentru Volksbank, Finansbank, Westbank, Toyota.