In municipiul Iasi cele mai periculoase zone sunt pe bulevardele si strazile cu trafic intens. Pe primul loc se situeaza bulevardul Independentei, unde principala cauza a accidentelor sunt traversarile neregulamentare si neacordarea prioritatii pentru pietoni.

Urmeaza bulevardul Alexandru cel Bun si soseaua Pacurari, unde au fost identificate aceleasi cauze.

Pe portiunile de drum Hatman Sendrea- Pantelimon Halipa au cazut victime accidentelor rutiere minori nesupravegheati si pietoni neatenti.

Pe soseaua Nicolina, in dreptul strazii Rozelor, s-au produs accidente pentru ca soferii nu au respectat regulile de prioritate pentru pietoni, iar din acest motiv s-a luat decizia semaforizarii intersectiei din Podu- Ros. Tot in zona Nicolina, spre bulevardul Poitiers, soferii nu au respectat regulile de acordare a prioritatii in trafic.

O alta zona periculoasa este soseaua Bucium, in dreptul Spitalului Socola, unde s-au inregistrat si accidente mortale pe trecerea de pietoni, soferii trecand mult peste viteza legala.

La periferia orasului, in cartierul Galata s-au produs accidente din cauza lipsei de experienta in conducere, fiind depistati la volan soferi care nu au stiut ce manevre sa efectueze pentru a evita producerea unui accident.

Statistica neagra a ultimilor 4 ani

Pentru a-i convinge pe soferi sa conduca preventiv, in zonele cu grad ridicat de risc au fost amplasate la inceputul acestui an panouri stradale cu numarul victimelor accidentelor rutiere.

In judetul Iasi, au fost realizate statistici cu punctele din trafic de pe drumurile nationale sau europene unde au avut loc accidente grave cu morti si raniti.

La iesirea din Iasi, pe drumul european 583, pe portiunea de drum Valea Lupului - Podu-Iloaiei au avut loc in perioada 2000-2004 un numar de 125 de accidente, soldate cu 60 de morti.

Pe raza localitatii Valea Lupului au avut loc in aceeasi perioada 29 de accidente, cu 13 morti si 24 de raniti. La cativa kilometri, in localitatea Letcani, s-au inregistrat 55 de accidente, cu 27 de morti si 36 de raniti. Urmeaza apoi Podu- Iloaiei, cu 41 de accidente, 20 de morti si 26 de raniti.

In apropierea localitatii Targu-Frumos, o zona cu un grad ridicat de risc al producerii accidentelor rutiere e localitatea Razboieni, unde au avut loc in ultimii patru ani 33 de accidente, in urma carora 15 oameni au murit, iar alti 276 au fost raniti grav.

Restrictii de viteza la Metro

Pentru a preveni producerea accidentelor, politistii de la circulatie au impus restrictii de viteza pe sectorul de drum intre Antibiotice si complexul Metro. Soferii pot circula cu maxim 70km/h, motivul care a stat la baza acestei restrictii fiind numarul mare al accidentelor.

Intersectia dintre drumul national 28 si drumul de acces catre localitatea Uricani a fost apreciata cu grad ridicat de periculozitate, din cauza configuratiei terenului, a lipsei de vizibilitate pentru cei care merg spre Metro, precum si din cauza carutelor care circula pe marginea drumului.

Atentie la iesirea spre Vaslui!

O alta zona "neagra" e in dreptul localitatii Schitu-Duca, care tinde sa devina una din cele mai periculoase zone din judetul Iasi. Locatia se gaseste inainte de a se ajunge la popasul Stana Poieni, unde se afla o curba spre dreapta. Drumul este usor in panta, iar apoi continua cu un sector de drum in rampa.

Pe carosabil sunt denivelari, iar in conditii de umezeala devine alunecos. Pe acest drum, soferii sunt tentati sa apese pedala de acceleratie.

Curba e semnalizata ca fiind deosebit de periculoasa, dar acest lucru nu ii impresioneaza pe vitezomani. Din acest motiv, s-a introdus restrictie de viteza de 60km/h, precum si avertizarea "Drum alunecos".

Din cand in cand, pe acest drum sunt amplasate aparate radar, pentru a-i detecta pe cei care nu respecta restrictiile.

Pe acest drum, numai in trei luni, au avut loc cinci accidente, o persoana a murit, doua au fost ranite grav, iar sase autovehicule au fost avariate peste 50%.

Statistica mortii

In primele noua luni ale acestui an, s-au produs 149 de accidente grave, 46 de persoane au murit, iar 128 au fost grav ranite. Politistii au facut 1.686 actiuni cu efective marite si au constatat 409 infractiuni.

Din acestea, 335 sunt la regimul circulatiei rutiere, s-au aplicat 118.066 de contraventii, 1.839 permise au fost suspendate, iar 806 anulate. Politistii au retras 1.529 de certificate de inmatriculare.