Asistentul medical Valentin Cotiga este actorul cu cele mai vechi stagii pe scena teatrului focsanean

A cunoscut boema anilor 70 si epoca dificila a tranzitiei. De 30 de ani, ziua "indrepata oase" la Sectia de Ortopedie a spitalului si seara joaca pe scena municipalului u "Un actor grabit", cum spun unii despre acest "Cuza Voda" din Focsani care merge cu bicicleta.

Valentin Cotiga este unul din ultimii reprezentanti ai inceputului vietii teatrale din orasul Unirii. Cititi in numarul de azi o poveste inedita despre boema focsaneana a ultimilor zeci de ani

De trei decenii, Valentin Cotiga, ziua "indreapta oase" la Sectia de Ortopedie a Spitalului Clinic de Urgenta Focsani, iar serile le dedica teatrului, cu aceeasi pasiune, jucind in sute de spectacole, la Focsani si pe marile scene ale tarii. A fost prieten si coleg cu nume celebre astazi in SUA, ca Sorin Stratulat si Florin Calin.

De la perioada boema a repetitiilor nocturne din timpul histrionicului Vasile Onesciuc, la piesele jucate sub bagheta lui Alexa Viarion, Alexandru Darie si Mihai Lungeanu, actorul Valentin Cotiga a cunoscut Trupa de Amatori, Teatrul Popular, a jucat pe scena Casei de Cultura si s-a mutat cu trupa la Ateneul Popular. Dupa profesionalizarea trupei continua sa fie unul din pionii de baza ai Teatrului "Mr. Ghe. Pastia" din Focsani.

Nimeni nu-si imagineaza ca in spatele asistentului medical care reda mersul oamenilor in Sala de Operatii a Spitalului de Urgenta din Focsani se ascunde actorul Valentin Cotiga, omul care da viata personajelor de la teatru. Dupa o zi petecuta printre pacientii Sectiei de Ortopedie, Valentin Cotiga lasa halatul asistentului sef si merge in celalalta lume a vietii sale, universul minunat al Thaliei. Intre doua operatii la Spitalul de Urgenta, actorul gaseste timp pentru a pregati trupa unui liceu focsanean la STEF sau repara masinaria decorului unei noi premiere, ori repeta nebuneste la ultimul rol.

De trei decenii, pe bicicleta, intre halatul alb al spitalului si scena teatrului, prin toate peripetiile trupei focsanene, actorul Valentin Cotiga a reusit sa numere anii si rolurile, fara ca emotia sa se transforme in rutina, nici experienta in infatuare.

Din punct de vedere profesional, Valentin Cotiga este actorul marilor roluri secundare, roluri uneori mici, dar care asigura nervul unei piese. Prezent in toata viata teatrala a Focsanilor din ultimii treizeci de ani, Valentin Cotiga nu a bravat, nu s-a afisat printre purtatorii de epoleti, nici nu a purtat tolba vreunui general.

A traversat ultimul sfert de secol al teatrului focsanean sub bagheta tuturor regizorilor care au facut un nume pe Milcov. De la Vasile Onesciuc, pina la tinara regizoare Gina Lazar, fosta eleva a STEF-ului sub indrumarea lui ... Valetin Cotiga. Focsanean, nascut la Cluj dintr-o familie originara din Rastoaca, Valentin Cotiga a inceput sa joace teatru inca din perioada liceului. Din 1975 lucreaza la Sectia de Ortopedie a Spitalului Clinic de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani.

Dintre sutele de roluri jucate, unele piese si intilnirea cu anumite personlaitati au fost momente reprezentative pentru cariera sa. "Intilnirea cu anumite persoane a marcat drumul meu in teatru. Alexa Visarion a reusit sa-mi transmita starea sa de spirit, iar Alexandru Darie a fost adevaratul maestru al comunicarii, care m-a scos definitiv din amatorism. Ultimul mare regizor prezent la Focsani si care si-a pus amprenta asupra evolutiei mele este Mihai Lungeanu", ne-a spus Valentin Cotiga.

Perioada boemei focsanene

Ii recunoasteti? Valentin Cotiga este unul din putinii martori ai vietii teatrale focsanene care a cunoscut inceputul boem al teatrului din orasul de pe Milcov si a traversat cu trupa lui Vasile Onesciuc ultimul sfert de secol, traind bucuriile si necazurile scenei focsanene. Amintirile sale pot fi subiective, dar sint amintirile unei persoane care a cunoscut din culise teatrul focsanean, fiind spectator si artist deopotriva. Privind retrospectiv avem impresia ca viata artistilor in acel Focsani de altadata era mai frumoasa, cu mai mult romantism si mai putin politicianism.

"Initial am inceput ca dansator intr-o trupa unde aveam colegi pe Coca Dordea si Nelu Constantinescu, prin 1974. A fost perioada boema a vietii culturale focsanene, cind faceam repetitii nocturne. Primul spectacol a fost cu o trupa a Spitalului din Focsani. Piesa se numea ŤPrima anchetať. Am jucat-o pe scena Casei de Cultura in 1975 alaturi de Petru Hirtescu. Sansa intrarii in trupa Teatrului Popular, infiintat in acelasi an, se numeste Vasile Onesciuc. El este cel care m-a remarcat si m-a chemat in trupa sa.

Asa am capatat primul meu rol important, adevaratul debut, jucind Contele Haler, din piesa ŤPatimi fara sfirsitť de Horia Lovinescu. La cutremurul din 4 martie 1977 repetam la aceasta piesa. Cu cit ma indepartez de acea perioada imi dau seama ca a fost epoca de romantism a teatrului focsanean. Din acea perioada imi vin in minte nume ca Sorin Stratulat si Florin Calin, ambii ajunsi mari regizori in SUA. Un an mai tirziu a aparut STEF-ul", isi aminteste Valentin Cotiga.

Revolutia lui Alexandru Darie: moartea sufleturului

Aceasta boema focsaneana putea sa sfirseasca fara nici un rezultat daca artistii vrinceni nu aveau sansa sa lucreze cu regizori geniali. Intilnirea cu Gheorghe Miletineanu a insemnat intrarea intr-un registru artistic superior. "Providentiala a fost intilnirea cu Gheorghe Miletineanu care ne-a imprimat un regim profesionist. ŤPiticul din gradina de varať de D. R. Popescu, a carui premiera s-a jucat in prezenta autorului, in 1980, a fost momentul care a marcat trecerea deja la o etapa superioara", deapana amintirile Valentin Cotiga.

Trebuie amintit ca a fost singura perioada cind la Scoala Populara de Arta a existat clasa Actorie, infiintata de Sorin Stratulat in 1979. Ruperea definitiva cu perioada amatorista a teatrului focsanean s-a produs in 1988 cind Alexandru Darie l-a scos la propriu pe Sufleur din scenariu si i-a dat un rol in piesa. "Moartea sufleurului" a fost si disparitia unei oarecare mentalitati care tinea mai mult de influenta lui Vasile Onesciuc. "Alexandru Darie a fost cel care a revolutionat teatrul. L-a luat pe sufleur si la pus pe scena sa-si joace rolul live, fara acoperire, in ŤSase hohote de risť, adaptare dupa T. Popescu", povesteste Valentin Cotiga.

Cu Alexandru Darie s-a produs si o ruptura cu o parte din pionierii teatrului ce vor parasi in tacere scena.

"Mihai Lungeanu ne-a adus consacrarea"

A urmat perioada 1991-1995 cind asupra teatrului din Focsani si-a pus amprenta regizorul Mihai Lungeanu si trupa focsaneana a cistigat cele mai multe premii din toata existenta sa. "Intre 1991- 1996 am fost la toate festivalurile din tara. Din octombrie pina in martie exista cite un festival pe luna. Nu aveam sediu fix si stagiunea era itineranta. Din trupa de acum zece ani faceau parte:

Cezarina Hanganu, Ion Darie, Sorin Francu, Paula Grosu. Aveam spectacole cu casa in mari orase din Romania - Braila, Brasov, Vaslui, Botosani, Iasi - desi la Focsani devenisem niste necunoscuti. In acei ani nu aveam bani, dar jucam doua spectacole pe saptamina, aveam doua premiere pe an, salile erau pline, aveam un public cultivat, iar la Focsani veneau teatre din toate orasele", ne-a mai spus Valentin Cotiga.

Daca facem o comparatie cu prezentul, constatam ca astazi, in ciuda faptului ca teatrul este o institutie de sine statatoare, are un spatiu de invidiat, o trupa profesionista, dar nu mai exista spiritul de altadata, nu mai sint premierele de odinioara, nici emulatia din vremurile trecute.

Probabil si publicul s-a schimbat si asteptarile acestuia si chiar gusturile celor din sala. Indiferent de gusturi si mode, de timpuri sau culorile politice ale teatrului, Valentin Cotiga continua ca acum 30 de ani drumul sau neintrerupt intre Sala de Gips a Spitalului de Urgenta si cea de repetitii a Teatrului Municipal. "Un actor grabit", spun unii despre "Cuza Voda" din Focsani, pe celebrul sau "Rolls Royce" pe doua roti, Valentin Cotiga este actorul care reuseste sa dea culoare scenei focsanene, sa descreteasca fruntile, sa indeparteze monotonia si nu in ultimul rind sa aduca teatrul mai aproape de inimile spectatorilor.

Cu masca in Sala de Operatii sau cu mastile personajelor pe scena Municipalului, Valentin Cotiga a reusit sa se impuna prin corectitudine si perseverenta. Metaforic, actorul focsanean a fost o veritabila "Sluga la doi stapini", pe care ii slujeste de 30 de ani cu pasiune si fidelitate.

Ginduri ale colegilor de generatie:

Paula Grosu, actrita: "Pe Valentin Cotiga il stiu de-o viata (vreo 35 de ani!). Ne cunoastem din liceu. Este un prieten de nadejde care nu te lasa la greu. In viata de zi cu zi Valentin ingrijeste oameni, ii invata sa mearga, sa aiba din nou incredere in mersul (vietii) lor. Cind nu ingrijeste oameni, Valentin isi ingrijeste sufletul, punindu-l sa invete despre lucrurile si necazurile altor oameni care sint personajele lui. Actoria o practica din tot sufletul dintotdeauna. Este felul lui de a trai frumos si de a darui celor din sala o parte a sufletului sau necuprins."

Puiu Siru, artist: "Prietenul Valentin Cotiga face parte din categoria artistilor vrinceni care, cu o modestie disimulata, a reusit sa se impuna in viata teatrala focsaneana, desi unii s-au impaunat cu laurii succeselor sale. Valentin este un nume al scenei focsanene si rolurile sale ramin memorabile. Nu pot uita noaptea de 4 martie 1977 cind repetam impreuna la un spectacol. Pentru tinerii de azi

Valentin este personajul Cuza Voda pe care l-a jucat incepind din anul 1990."

Ioan Constantin, scenarist, actor: "Valentin este o personalitate pentru care atit medicina cit si teatrul inseamna minutiozitate. Este cineva caruia sa nu-i fi acordat un sprijin? Iata o intrebare care nu este retorica, ci are un singur raspuns: NU!"

Georgeta Vioreanu, secretar literar al Teatrului Municipal: "In conceptia multor regizori de teatru in piesele de valoare nu exista roluri secundare. Si totusi ... Daca dintre actorii Teatrului Municipal din Focsani cineva ar trebui sa primeasca un premiu pentru rol secundar acela ar fi Valentin Cotiga.

De un irezistibil haz in ŤFericirea conjugalať, hitru si intelept in Licsandru din ŤDanila Prepeleacť, excelent in Ipingescu din ŤO noapte furtunoasať, Valentin Cotiga si-a onorat cu dragoste si daruire spectatorii imbracindu-si rolurile cu propria personalitate de-a lungul a peste 30 de ani de viata traita pe scena. Suficient pentru cei ce-l cunosc sa-l pretuiasca si sa nu-l uite."