De o buna bucata de vreme, cam de cand Rodica Pop a devenit noua sefa a sectiei de Etnografie din cadrul Muzeului Judetean Maramures, a inceput si sfada in Dealul Florilor. Acolo unde ar trebui sa domneasca o liniste patriarhala, ca nu degeaba vesnicia s-a nascut la sat, privirile angajatilor dau a intelege ca s-au indragostit de coasele si topoarele expuse.

N-am vrea sa plicitisim cititorul cu intreaga poveste, spusa si respusa, intoarsa pe toate fetele si analizata cam de toata presa locala, dar ne-am intors la subiect in momentul in care am auzit ca Grigore Man, directorul Muzeului Judetean Maramures, a luat nobila hotarare de a impaca varza cu capra, capra cu lupul si lupul cu vanatorul, caci nu este mai de trebuinta folos pentru omul cu scaun, decat sa fie degraba facatoriu de pace.

Asa ca Man a hotarat ca la sectia de Etnografie sa se faca o ancheta asupra tuturor angajatilor, scopul declarat al anchetei fiind acela de a o impaca pe Rodica Pop cu restul angajatilor si, in special, cu Janeta Ciocan, de unde ne dam seama ca omul, in general, Man, in acest caz particular, a visat mereu sa atinga nemarginitul si sa-si faca din imposibil o tinta.

Comisie de comisie

Din comisia al carei nume nu-l stiu nici macar cei ce o compun, fac parte seful sectiei de Arta din cadrul muzeului, sefa sectiei Imagine si... magazionera. Despre prezenta lui Mihai Musca (seful sectiei de Arta) in aceasta comisie nu credem ca ar avea cineva ceva de obiectat, insa problemele apar in legatura cu celelalte doua treimi ale comisiei.

Sefa sectiei Imagine este de profesie inginer horticol, care va sa zica cu studii superioare, dar fara alta legatura cu etnografia in afara de faptul ca mesterii populari fac case din lemnul pomilor si muierile mesterilor au pe langa case gradini cu porodici, poprici, ai, curechi si, cateodata, flori.

Nici legatura asta, pe care o consideram destul de subtire, dintre horticultura si etnografie n-ar fi chiar asa o mare problema, numai ca horticultoarea din comisie ocupa in acest moment postul pe care-l ocupase Rodica Pop inainte de a fi avansata la functia de sef al sectiei de Etnografie.

O barfa ce tine de folclorul institutiei zice ca exista o hartie care ar certifica faptul ca Rodicai Pop i s-a rezervat functia de sef la Imagine in cazul in care, din varii motive, ar pleca din functia pe care o ocupa acum.

Am incercat sa ne imaginam cum ar da sefa de la Imagine un verdict nefavorabil Rodicai Pop si n-am putut, ca n-am vazut inca nici mester popular, nici horticultor care sa-si taie craca de sub picioare.

Despre respectabila magazionera nu putem grai nimic in afara de faptul ca meseria sa e onorabila si faptul ca a fost propusa ca membru in aceasta distinsa comisie reprezinta, cu siguranta, o recunoastere a muncii depuse in slujba institutiei.

Test soc cu intrebari sic

Angajatii din Dealul Florilor au fost nevoiti sa raspunda la un set de 18 intrebari, care se refera mai mult la Regulamentul de ordine interioara al institutiei.

Angajatii au fost intrebati daca li s-a prelucrat Regulamentul, daca l-au respectat, daca au suferit penalizari, daca au respectat raporturile ierarhice, daca au conflicte cu colegii, daca au adus prejudicii imaginii institutiei, cum cred ca poate fi revizuita situatia tensionata din cadrul sectiei, care sunt indatoririle angajatilor in conformitate cu Regulamentul, ce fac cu obiectele pe care le au in inventar, in cazul in care intarzie sau pleaca mai repede, cum se comporta cu vizitatorii, cate zile de concediu medical au avut, cum s-ar putea realiza un management mai bun si ce este mai important, programul institutiei sau cel al angajatilor?

Doua dintre angajatele muzeului n-au raspuns la aceste mari dileme, fiind plecate in concediu. Si cine credeti ca n-a mai dat testul? Rodica Pop. Am inteles ca pentru sefa se fac intrebari mai cu dichis, mai altfel, decat cele pentru angajati. Daca ramaneau aceleasi intrebari, la cateva aveam noi raspunsul sau il presupuneam.

Cand pleaca mai repede de la serviciu, Rodica Pop isi ia cu ea obiectele avute in inventar (oglinjoara, fardul, parfumul si rujul violent, necesar la sedintele Partidului Conservator, conduse de Livia Sima).

Mai zicem ca Rodica Pop a adus prejudicii imaginii institutiei, n-a suportat penalizari, nu stie cum ar putea fi realizat un management mai bun al sectiei si programul ei e mai important decat programul oricarei institutii din lume. Pop isi face programul cum vrea si trece pe la muzeu doar cand isi termina orele de la scoala generala unde functioneaza la fel de eficient.

Lucru pe care, la fel ca pe atatea alte nereguli, Man se face ca nu le vede si nu le stie.

Final apoteotic

L-am contactat telefonic pe Grigore Man, in speranta ca ne va da cateva lamuriri. In afara de faptul ca ne-a expediat destul de rapid, dupa ce ne-a spus, totusi, ca suntem pe langa subiect, ca o asemenea comisie nici macar nu exista, n-am obtinut nimic.

In lumea asta, nu mai poti avea incredere nici macar intr-un sef de institutie de cultura! Pariem cu directorul Man ca testele au fost adunate si depuse, unde altundeva, daca nu in magazie? Ca tot era membru al comisiei cea care are pe inventar ce-i in magazie... Asta ar fi un argument suficient pentru a demonstra ca exista comisia si ca s-a achitat de sarcini. Pana acum...

Urmeaza un final apoteotic in care, dupa o analiza, nu ne indoim competenta, cineva va lua niste masuri. Banuim cine vor fi mustratii si sanctionatii si cine laudatii si promovatii. Si aici am avea niste solutii, da’ nu ne pronuntam, ca nu suntem horticultori. Magazioneri am vrut sa fim in armata, da’ nici macar acolo n-am reusit.

Venim, totusi, cu o sugestie: daca tot vrea sa ia masuri, Man ar trebui sa-i dea cat mai repede testul ala Rodicai Pop, ca se aude ca sefi mai mari decat el au vizitat un muzeu de etnografie, unde au aflat o vorba neaosa, potrivit careia pestele de la cap se-mpute. Chiar daca destul de tarziu, au ajuns sa creada ca e adevarata...