Prefectul Ilie Bolojan a avut castig de cauza. Prin sentinta pronuntata ieri, instanta de judecata a decis anularea a doua hotariri ale Consiliului Local Oradea care prevedeau achizitionarea a 23 de tramvaie second-hand, la pretul de peste 1,5 milioane de euro. "Se admite actiunea Prefecturii Bihor.

Se anuleaza hotaririle Consiliului Local nr. 550 din 21 iulie si 754 din 24 septembrie. Cu recurs in termen de 15 zile", a fost anuntul sec al presedintelui completului de judecata. "Vinovata este presa care a influentat decizia judecatorilor, antepronuntandu-se in aceasta cauza", ne-a declarat juristul Primariei din Oradea.

Masina de vot a Primariei din Oradea a fost infranta. Municipalitatea a pierdut primul proces cu Prefectura Bihor. Instanta de contencios a Tribunalului Bihor a dat dreptate Prefecturii, admitand actiunea acesteia privind nelegalitatea hotaririlor Consiliului Local Oradea, prima din iulie, cand s-a decis achizitionarea a 23 de tramvaie la mana a doua, la pretul de 65.000 de euro/bucata abandonate intr-un depou din capitala Germaniei si a doua din septembrie cand Primaria a plusat, cerand si obtinand din partea legislativului local un al doilea vot favorabil incheierii afacerii cu societatea berlineza.

"Vom face recurs si vom cere stramutarea cauzei", ne-a declarat juristul primariei Oradea, Cosmin Teaha, dand vina pe presa locala care, spune el, ar fi creat o presiune psihica asupra judecatorilor, "antepronuntindu-se in cauza". In schimb, printr-un comunicat de presa, emis duminica, reprezentantii Primariei s-au aratat deosebit de surprinsi si chiar ingrijorati de prezenta, in premiera, a prefectului Ilie Bolojan care a pledat in sala de judecata impotriva achizitiei.

Pe langa ilegalitatea controversatei hotaririi, prefectul a incercat sa prezinte instantei si cealalta fateta a deciziei municipalitatii, respective efectul produs de acesta asupra banului si interesului public.

Prefectul a dat mai multe exemple din administratiile altor orase din tara care au facut astfel de achizitii la preturi incomparabil mai mici. Totodata, in decizia instantei de judecata, a cantarit greu si lipsa unui plan de achizitii publice pe anul 2005 in care sa fie cuprinse si cumpararea celor 23 de tramvaie. Atitudinea de "prefect-jucator" a liberalului Ilie Bolojan l-a luat oarecum prin surprinde pe primarul PD Petru Filip, care, cu orgoliul ranit, s-a transformat intr-un veritabil aparator al afacerii. In urma numeroaselor declaratii de presa, din partea primarului, pe de o parte, si a prefectului de cealalta, scandalul tramvaielor a fost transferat in sfera politica, iar razboiul fatis al celor doi continua. Reamintim ca in luna iulie consilierii locali au aprobat achizitionarea tramvaielor, dar scandalul iscat in jurul subiectului si interventia Prefecturii au facut ca pana acum contractul sa nu fie perfectat.

Executivul local propune alesilor locali sa aprobe cumpararea prin negociere cu o singura sursa achizitionarea celor 23 de tramvaie de la Societatea de Transport din Berlin la pretul de 1.550.000 de euro. Propunerea a fost facuta "avand in vedere ofertele primite si tinand seama de art. 12 lit. g din OU nr. 60/2001 privind achizitiile publice care prevede ca autoritateacontractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere cu o singura sursa daca desfasoara activitati relevante in sectorul de utilitati publice, pentru a valorifica o oportunitate de scurta durata in urma caruia poate cumpara produse similare la pret avantajos". Hotarirea a fost atacata in contencios administrativ de Pprefectura Bihor.