ZIUA de Cluj: Este prima dumneavoastra vizita in Cluj-Napoca?

Ted Staton: Este prima mea vizita oriunde in Europa de Est. Nu am mai fost nicaieri, nu numai in Romania, ci in intreaga Europa de Est. Am fost intr-adevar in Europa Centrala si Europa de Vest, dar nu aici, in Europa de Est.

ZIUA de Cluj: Cum vi se pare orasul Cluj-Napoca? Ted Staton: Este un oras foarte frumos cu un potential de prosperitate imens. Mi-au placut tinerii de pe strada care forfotesc, imi plac arhitectura veche a cladirilor, bisericile, catedralele si alte locuri impresionante din oras pe care le-am vizitat. Cred ca orasul poate fi unul din cele mai frumoase din Europa.

ZIUA de Cluj: Ati avut deja in cele trei zile de cand sunteti in Cluj o serie de intalniri cu reprezentantii diverselor institutii.

Cu cine ati discutat si, mai ales, despre ce anume? Ted Staton: M-am intalnit cu directorii regiilor care se ocupa de serviciile publice, respectiv furnizarea de apa, gaz, electricitate, si cu reprezentantii unor organizatii neguvernamentale, de exemplu cu directorul Fundatiei Prison Fellowship.

Noi suntem foarte interesati in a cunoaste cum ONG-urile pot asigura anumite servicii publice pentru ca in SUA noi nu ne bazam exclusiv pe Guvern sa asigure aceste servicii. De aceea, am cautat sa vedem cum functioneaza asemenea ONG-uri si aici in Romania.

si tot in cursul acestei vizite voi participa la o intalnire cu reprezentantii Fundatiei Romane pentru Copii, Comunitate si Familie, dar si la o masa rotunda cu participarea mai multor ONG-uri din Cluj.

ZIUA de Cluj: In cursul acestor intalniri ati discutat si despre conceptul de city manager? Ce inseamna de fapt acest concept, ce este un city manager in America?

Ted Staton: Cel mai usor mod de a descrie ce este un city manager, raportat la Statele Unite, este sa pornim de la exemplul firmelor private, al corporatiilor.

In cadrul acestora exista urmatorul proces: actionarii numesc un consiliu de administratie si acest consiliu de administratie alege un presedinte, si, in fine, presedintele consiliului de administratie numeste un director executiv care sa se ocupe de problemele zilnice ale corporatiei.

Astfel, prin analogie, daca luam administratia locala ca si o corporatie, cetatenii aleg primarul si consiliul local, ca un fel de consiliu de administratie, cu primarul in calitate de asa-zis presedinte al acestuia, iar acestia numesc un city manager care sa se ocupe de problemele zilnice ale "guvernarii locale".

Aceasta persoana este un specialist, nu un om politic, un specialist in probleme economice, administrative si legislative, un specialist in management, calitati absolut necesare pentru a conduce un oras mare, de exemplu ca orasul dumneavoastra, Cluj-Napoca.

ZIUA de Cluj: Dupa aceste cateva zile in Cluj-Napoca, credeti ca un asemenea model ar putea fi "importat" la noi? Ted Staton: Nu sunt sigur, cred ca ar fi posibil mai degraba cu Consiliul Judetean, si in unele orase din Romania, dar nu in toate.

Am inteles de altfel ca, recent, s-a modificat si legislatia in acest sens si ca aceasta permite administratiilor locale sa aleaga intre a avea un city manager sau a nu avea.

E la fel si in Statele Unite, unde avem autonomie locala legat de modul in care vrem sa ne conducem ca si comunitate si unde unele orase au un director executiv-city manager care se ocupa de guvernarea de zi cu zi si orase care au ales ca aceasta functie sa fie exercitata de primar, ca si conducator ales al comunitatii.

ZIUA de Cluj: Care credeti ca sunt oportunitatile pe care Clujul le ofera pentru potentialii investitori americani?

Ted Staton: In contextul economiei globale, investitorii americani si europeni vor cauta comunitati care sa dispuna de o mare de forta de munca inalt calificata si de un nivel al vietii ridicat. Cred ca Clujul sta foarte bine la aceste doua capitole.

Este un oras cu cateva zeci de mii de studenti care reprezinta o forta de munca importanta pentru ca multi dintre ei vor sa ramana la Cluj si dupa ce isi termina studiile. Sunt muncitori cu inalta calificare pentru care investitorii americani, dar si cei romani ar putea fi interesati sa creeze locuri de munca.

Pe de alta parte, acei specialisti fie ca sunt romani, fie ca sunt straini vor astepta ca Clujul sa le ofere un anumit standard de viata. si aceasta se va transpune in anumite asteptari culturale de exemplu, muzica, teatru. Cred ca forta de munca bine calificata atrage in general investitii intr-o zona sau alta.

ZIUA de Cluj: Credeti ca vizita dumneavoastra la Cluj-Napoca va avea un impact direct in aceasta privinta? Vom avea investitii americane din zona Michigan la Cluj?

Ted Staton: In general noi ne straduim sa ne mentinem investitorii acasa, pe cat se poate. Dar suntem constienti ca in economia globalizata actuala investitorii se orienteaza spre noi piete cum este si Romania, mai ales ca tara dumneavoastra va deveni membra a Uniunii Europene in 2007.

Aceasta deschidere de piata va fi atractiva si pentru investitorii americani din zona Michigan, astfel incat ma astept ca acestia sa vina si in orase ca si Clujul, Bucurestiul sau altele din Romania.

ZIUA de Cluj: Pornind de la acest lucru, de ce credeti ca o infratire intre Cluj si orasul dumneavoastra, East Lansing, este de dorit?

Ted Staton: Cred ca lumea a devenit mult mai mica acum, dupa caderea comunismului si odata cu aparitia Internetului si ca, astfel, oamenii simpli, si nu ma refer aici la contactele intre tari la nivel inalt, de genul presedintele Romaniei si presedintele SUA, ci oamenii simpli, categorie in care si eu ma includ, au posibilitatea sa descopere mai usor similitudinile si diferentele dintre ei.

si asta distruge barierele culturale, suspiciunile, stereotipurile si prejudecatile, mai ales ca exista romani in SUA, dar si americani in Romania. si daca doar atat va iesi din vizita mea tot sunt multumit. In plus am vazut ca la Cluj, ca si in multe orase americane, lumea e plina de viata, de tineri intelectuali si ca sunt multe lucruri asemanatoare. Pe de alta parte, am vazut ca orasul dumneavoastra este un oras modern.

Am vazut modul de alimentare cu apa, reteaua de apa, si aceasta arata exact ca a noastra, cu modul de filtrare si tratare ale apei similar si pot duce macar acest mesaj inapoi acasa, atat companiilor americane cat si americanilor de rand ca aici la Cluj nu avem de a face cu o economie de rang doi, ci cu o economie din primul rand, moderna.

si cred ca acest lucru va fi foarte important de stiut pentru investitorii americani.

ZIUA de Cluj: Ati avut intalniri si cu reprezentantii Primariei. Care este parerea dumneavoastra despre primarul Clujului, Emil Boc, si despre functionarii din Primarie?

Ted Staton: Cred ca functionarii si directorii pe care i-am cunoscut sunt bine pregatiti, sunt la zi cu metodele moderne de management ale structurilor pe care le conduc.

Emil Boc mi se pare foarte progresist si acest lucru e foarte important pentru orasul Cluj, sa aiba un primar care imbratiseaza schimbarea, care este deschis la idei noi si va putea, prin calitatile sale de lider, sa exploateze potentialul de crestere a acestui oras.

ZIUA de Cluj: V-ati simtit bine aici la Cluj?

Ted Staton: Da, dar toata lumea vrea sa imi dea de mancare, si toti ma servesc cu mancare traditionala, astfel incat sunt de-a dreptul ghiftuit cu bunatati. Dar oricum, e o mancare foarte buna.