Lovitura de teatru in afacerea "Noble Ventures". Dupa ce americanii au dat Statul Roman in judecata, pentru ca au ramas fara Combinatul Siderurgic (CS) Resita, acum autoritatile din tara noastra trebuie sa vada cum vor recupera pagubele de milioane de dolari, lasate in urma de "investitorul strategic".

Politia judetului Caras-Severin a oferit informatii despre cele sapte dosare penale deschise pe numele fostului director general al CSR, Charles Norman Franges, cu un prejudiciu total de aproape 2 milioane de dolari.

Pana la definitivarea audierilor, pe actiunile companiei americane "Noble Ventures" de la combinat fusese pus sechestru, pentru o suma totala de 18 miliarde lei.

Numai ca, dupa ce compania americana a pierdut procesul cu Statul Roman, nu se stie cum va putea fi recuperat prejudiciul creat la unul din cele mai vechi combinate siderurgice din tara de un pretins investitor, venit sa cumpere un obiectiv economic de importanta majora cu bani luati imprumut si care nu au fost restituiti pana in prezent.

Cu atat mai mult cu cat, in perioada cand muncitorii ieseau in strada pentru ca nu mai aveau bani nici pentru mancare, sume uriase din conturile societatii se jucau la cazinourile din Las Vegas sau se plateau pentru cheltuielile iubitei patronului.

Alba-neagra cu Politia Romana

Potrivit IPJ, cinci dintre dosarele deschise impotriva ex-patronului american au fost trimise, in noiembrie 2002, Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin cu propunere de trimitere in judecata, iar celelalte doua au luat acelasi drum in mai 2003. Printr-un ordin al IGPR, Charles Norman Franges a fost dat prima data in urmarire generala la 8 octombrie 2001.

Pentru a nu "tulbura apele" la negocierile cu APAPS, un an mai tarziu a fost scos de sub urmarire penala. S-a prezentat la o singura audiere, in mai 2002, ocazie cu care a promis ca va reveni in doua saptamani cu documentele solicitate de anchetatori. De atunci pana astazi, nu a mai nimerit drumul spre Resita.

Banii societatii - la bunul plac al patronatului

Primul dosar, cu numarul 01041, dateaza din 16 iulie 2001. Impotriva directorului general la CSR, Charles Franges Norman, si a directorului economic, Ioan Tantan, incepuse urmarirea penala pentru emiterea a doua file CEC fara acoperire, in valoare de 7,2 miliarde lei, cu care cei doi girasera un imprumut luat de la societatea "Petrotub" Roman. La 27 septembrie 2001, intr-un al doilea dosar (nr. 0183) s-a inceput urmarirea penala a aceluiasi american pentru tentativa de inselaciune: la declansarea reorganizarii judiciare a CSR, acesta a inscris "Noble Ventures" la masa creditorilor pentru suma de 1,3 milioane dolari, folosind un contract si 10 facturi in numele firmei americane, din care rezulta ca aceasta companie asigurase consultanta pentru combinat.

Actele respective nu au fost inregistrate niciodata in contabilitatea societatii carasene, sustin anchetatorii.

La 18 noiembrie 2001, impotriva lui Charles Norman Franges s-a declansat o alta urmarire penala, pentru delapidare, dupa ce s-a descoperit ca, in perioada decembrie 2000 - ianuarie 2001, acesta a aprobat plata mai multor facturi externe intocmite de John Michael McNutt, reprezentand deplasari de afaceri si servicii de consultanta financiara, pentru suma totala de 71.464 dolari.

McNutt nu avea nici o calitate oficiala la CSR in acea perioada si nici nu prezentase vreun document care sa justifice cheltuirea sumei.

In aceeasi zi, intr-un alt dosar (nr. 0213) se incepea urmarirea penala impotriva lui Charles Norman Franges pentru abuz in serviciu. Pe de o parte, in perioada anilor 2000 - 2001, din casieria CSR s-au ridicat 1.426.253 lei, care au fost folositi pentru diverse deplasari si cheltuieli administrative.

Pentru aceeasi perioada, din banca au fost scoase sume de bani cu file CEC strict pentru plata salariilor, dar banii au fost cheltuiti doar pentru deplasari si cheltuieli administrative.

Intr-un al treilea dosar, deschis tot in 18 noiembrie 2001 (nr. 0214), s-a declansat urmarirea penala impotriva lui Franges si a directorului economic Ioan Tantan, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv bancruta frauduloasa.

Franges a permis conationalului sau McNutt accesul la conturile bancare ale CSR, deschise la Banca Romana de Scont, din care acesta din urma a scos 390 de milioane de lei.

Documentele bancare au fost ridicate de directorul economic, care nu le-a depus la contabilitatea combinatului, ascunzand, astfel, sustragerea sumei din conturi. Apoi, in aprilie 2003, intr-un nou dosar (nr.057) s-a inceput urmarirea penala impotriva lui Franges si McNutt pentru delapidare, neconvocarea Adunarii Gene-rale a Actionarilor combinatului in cazurile prevazute de lege si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii in scop contrar intereselor acesteia.

Anchetatorii sustin ca, in 2002, cei doi au ridicat din casieria CSR 425.350.000 lei, respectiv 540.500.000 lei, reprezentand avansuri spre decontare si avans deplasare pe care nu le-au mai decontat ulterior. Banii proveneau dintr-un imprumut bancar.

In plus, dupa ce in sedinta Consiliului de Administratie (CA) de la CSR, din iunie 2002, s-a decis schimbarea sediului social al firmei in Bucuresti (cerere respinsa prin incheierea judecatorului delegat de la CCI Caras-Severin), McNutt a achitat din banii combinatului suma de 847.023.754 lei pentru un spatiu inchiriat la un hotel si mobilier.

Un ultim dosar dateaza din mai 2003 (nr. 067), odata cu inceperea urmaririi penale impotriva lui Franges pentru inselaciune si fals. Initial, intre "Noble Ventures" si CSR, pe de-o parte, si firma turceasca "Sametal Dis Ticaret Ve Danismanilk As" s-a incheiat un contrat de negociere pentru acordul de distribuire a produselor facute la Resita, suma fiind de 100.000 de dolari.

Contractul a fost renegociat, pretul produselor a crescut, dar diferenta nu a mai ajuns la CSR.