Dezbaterea privind dezvoltarea locala si regionala durabila, organizata, ieri, la Alba Iulia, de Confederatia Sindicala "Meridian", s-a transformat intr-un semi-esec din cauza faptului ca majoritatea invitatilor cu "greutate" (ministri cu portofolii importante, secretari de stat, presedinti de consilii judetene si prefecti) nu au onorat invitatia organizatorilor.

Discutiile au fost sterile si plictisitoare, fapt care l-a determinat pe primarul unui oras cu grave probleme economice, din Harghita, sa izbucneasca in acuze la adresa autoritatilor nationale.

"Vorbim aici despre nimic. Eu ma asteptam sa discutam altceva. Ma asteptam sa discutam ca la sfarsitul anului trebuia sa avem POR-urile (planul operational regional - n. r.) gata", a spus primarul independent al orasului Balan (judetul Harghita), Mihai Meres, imediat ce a primit microfonul, dupa ce a ascultat mai bine de o ora si jumatate declaratiile oficialilor din ministere.

Acesta a vorbit despre "haosul decizional" manifestat la nivelul institutiilor centrale si a reprosat faptul ca autoritatile de la Bucuresti nu au si solutii, ci doar enumera problemele.

La Balan, oras minier, in ultimii 15 ani si-au pierdut locurile de munca peste 7.500 de angajati, in prezent doar 700 de ortaci mai avand de lucru. "In mod oficial va atrag atentia ca nu avem posibilitatea de a controla un seism social. Foamea ii va scoate pe oameni in strada. Pe noi nu ne intereseaza ce se spune pe-aici, despre cum e la Valencia sau in Germania", a adaugat primarul.

Raspunsul a venit din partea presedintelui Confederatiei Sindicale "Meridian", Ion Popescu. Dupa ce i-a reprosat tonul pe care l-a folosit, acesta l-a asigurat pe primar ca zona din care provine este frumoasa si "cunoscuta la Bucuresti".

Desi erau invitati, de la dezbaterea ce se dorea un "moment al adevarului" privind dezvoltarea locala, au lipsit presedintele Romaniei, Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Academiei Romane, Eugen Simion.

Cu exceptia ministrilor Economiei si Comertului si a Mediului, Codrut Seres respectiv Sulfina Barbu, care au venit personal, ceilalti membri ai Guvernului invitati si-au trimis reprezentanti din linia a doua. Desi figurau pe lista invitatilor, nu au fost prezenti ministrii Vasile Blaga, Sebastian Vladescu, Eugen Nicolaescu, Monica Macovei si Gheorghe Dobre.

Greseala poate fi si a sindicalistilor, care au trimis invitatii chiar si celor care nu aveau cum sa le onoreze (seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Schelle, seful Biroului Bancii Mondiale pentru Romania, Owaise Saadat, precum si sefii altor institutii mondiale), in loc sa concentreze doar pe invitatii direct interesati de subiectele in dezbatere.

De altfel, in ciuda materialelor puse la dispozitie de organizatori, lipsa unei agende a discutiilor pe subiecte concrete s-a observat inca de la inceput.

Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care aproape o jumatate dintre participanti, in frunte cu Codrut Seres si Sulfina Barbu, s-au facut nevazuti, dupa pauza de cafea.

Pana la urma s-a confirmat ceea ce a spus presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, la inceputul intalnirii. Acesta a afirmat ca in lipsa unor fapte si decizii concrete, astfel de intruniri nu au nici un rost.

Daca ar fi sa dam crezare la ceea ce s-a spus sau mai bine zis nu s-a spus in timpul dezbaterilor, mineritul din Romania nu are nici un fel probleme. Cu exceptia primarului din Balan si a unui lider sindical din Harghita, nimeni nu a indraznit sa prezinte in fata demnitarilor prezenti ceea ce se intampla, de fapt, in acest sector de activitate.

In lipsa unor dezbateri concrete, demnitarii prezenti si-au ales singuri temele de discutie. S-a ajuns, astfel, ca probleme grave, cum ar fi somajul sau modul cum se va face regenerarea economica si sociala a zonelor defavorizate, sa nu fie nici macar amintite in timpul discutiilor.

Privatizare la "Cupru Min"

Ministrul Codrut Seres a anuntat ca in 2006 va fi intensificat procesul de inchidere a minelor si de ecologizare a perimetrelor in care si-au desfasurat activitatea exploatarile minere. Aceasta, desi "perspectivele nu sunt incurajatoare din privinta fondurilor alocate".

El a completat ca solutii la problemele care exista in aceste zone trebuie cautate si la nivel local si judetean, nu numai la nivel central. "Persoana care conduce o echipa trebuie sa-si asume calitatea de conducator", a spus demnitarul.

Totodata, Seres a vorbit de restructurare, ecologizare, privatizare, sustinand ca acestea sunt principalele obiective ale ministerului pe care il conduce in ceea ce priveste evolutia viitoare a companiilor si societatilor din subordine. El a dat si o veste buna pentru cei care lucreaza in industria minereurilor neferoase, anuntand finalizarea strategiei de privatizare.

Seres a spus, in acest context, ca societatea "Cupru Min" SA Abrud, care administreaza exploatarea miniera de cupru de la Rosia Poieni, va fi privatizata.

"Minereul de cupru este cotat pe pietele internationale la cea mai inalta cota din ultimii ani. Este cunoscut interesul unor investitori din tara si strainatate pentru minereul de cupru de la Rosia Poieni. Avem finalizat cadrul juridic prin care sa facem posibila privatizarea "Cupru Min". Urmeaza sa facem anuntul public prin care sa cerem potentialilor investitori sa se adreseze ministerului.

Va fi o competitie deschisa si transparenta, pentru a face posibila privatizarea "Cupru Min"", a completat demnitarul.

La randul ei, Sulfina Barbu a folosit prilejul pentru a le cere liderilor sindicali prezenti sa faca presiuni asupra proprietarilor capaci-tatilor industriale poluatoare pentru a face investitii de mediu. Ministrul Mediului a mentionat ca, in lipsa unor investitii de acest gen, multe societati comerciale risca sa fie inchise la sfarsitul anului 2006.

"Un numar de 521 de intreprindri trebuie sa se conformeze pana la sfarsitul anului 2006. Nu este dorinta noastra sa se inchida. Detinatorii de instalatii poluatoare trebuie sa vina si sa obtina resurse financiare din fondul de mediu. Daca nu vor face investitii societatile se vor inchide", a adaugat Sulfina Barbu.