Tensiunile dintre liberalii si democratii hunedoreni mocnesc in continuare, chiar daca aparent cele doua tabere au fost impacate dupa un conflict care era sa duca la dezmembrarea Aliantei "D.A." la nivel judetean. Neintelegerile dintre liderii celor doua organizatii au determinat, in urma cu putin timp, suspendarea pentru o zi a protocolului de colaborare intre PNL si PD.

Liberalii au fost nemultumiti ca nu pot sa-si impuna oameni in functii marunte, din linia a doua a administratiei locale si directiilor descentralizate, si au anuntat ca "divorteaza" de aliatii lor. Situatia a fost rezolvata prin interventia sefilor de la Bucuresti, dar relatiile in cadrul Aliantei "D.A." la nivelul judetului in continuare au ramas tensionate.

Initiativa ruperii protocolului a fost luata de presedintele filialei PNL, Mircia Muntean, la nici o saptamana de la un alt conflict iscat in cadrul Consiliului Judetean, unde reprezentantii PD au votat impotriva unui proiect de hotarare initiat de liberali.

Adevaratul motiv al tensiunilor dintre cele doua partide aliate sunt modul in care presedintele CJ, liberalul Mircea Molot, gestioneaza bugetul judetului.

Consilierii judeteni ai PD nu au fost de acord sa accepte emisiunea unor obligatiuni in valoare de 600 de miliarde lei. Cu banii obtinuti, conform celor comunicate de Molot, ar urma sa se finanteze o serie de lucrari de infrastructura rutiera in judet.

Pe motiv ca judetul are nevoie de bani si pentru alte obiective, cum ar fi o rampa ecologica de gunoi menajer, 4 dintre cei 5 consilieri PD prezenti la sedinta au votat impotriva. Reprezentantii PNL au gasit, insa, sprijinul necesar la 7 dintre cei 8 consilieri ai PSD prezenti in sala, la ale caror voturi s-au mai adaugat cele venite de la PRM si PC.

La aceeasi sedinta, consilierii democrati, care s-au opus initiativei liberalilor, s-au abtinut de la vot cand s-a decis si emiterea unui bilet la ordin in valoare de 60 de miliarde lei pentru Directia Judeteana de Drumuri, condusa de Ioan Prip, membru PNL, institutie aflata in subordinea CJ.

Cu toate ca imediat dupa conflictul din Consiliul Judetean, premierul Calin Popescu-Tariceanu, aflat la Deva cu ocazia realegerii lui Mircia Muntean in fruntea filialei PNL, a calmat cele doua tabere, scandalul a reizbucnit la doar cateva zile. Muntean a anuntat ca inceteaza colaborarea cu organizatia democratilor.

Motivul unic, invocat de liderul liberal, a fost modul in care s-a facut imparteala posturilor in administratia locala si judeteana.

PNL a reclamat nerespectarea protocolului de colaborare de catre PD. Democratii au fost luati prin surprindere si, la inceput, nu au avut nici o reactie clara.

Intr-o conferinta de presa Muntean a explicat motivele care au stat la baza deciziei "secesioniste": "Noi aveam negociate posturile de conducere de la Compania Nationala a Huilei, Directia pentru Cultura si de la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Democratii au facut, insa, presiuni asupra lui Cordut Seres (ministrul conservator al Economiei si Comertului) si au reusit sa-si promoveze omul lor la conducerea Companiei Nationale a Huilei. La ITM a fost mai usor, pentru ca Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, este membru PD".

"Divortul" dintre cele doua partide s-a dovedit, insa, a fi mai degraba o forma de presiune pentru a obtine o serie de posturi la care liberalii se considerau indreptatiti. Liderii PD au fost luati prin surprindere de actiunea in forta a liberalilor si au cedat in fata santajului "pentru a salva Alianta", cum a declarat vicepremierul Gheorghe Pogea, presedintele filialei democratilor.

In urma negocierilor, PNL a obtinut posturile de conducere pentru CNH, Inspectoratul teritorial de Munca, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, precum si promisiunea ca va avea un viceprimar in comuna Bucuresci.