Sighisorenii sunt asteptati sa studieze Planul Urbanistic General al municipiului si studiile de fundamentare aferente acestuia, avand posibilitatea de a face sugestii privind viitorul urbanistic al orasului.

Propunerile exprimate de cetateni, prin intermediul unui chestionar, sau de organizatiile interesate vor fi analizate in sedinta Consiliului Local din luna noiembrie, a carui Hotarare va fi, de fapt, tema pentru finalizarea studiului de catre proiectant.

Preproiectul Planului Urbanistic General este expus, pana in 24 naoimbrie, in sala mica de sedinte a Primariei, iar accesul publicului este permis de luni pana sambata, intre orele 9 si 12. Cei care ies mai tarziu de la slujba au la dispozitie intervalele orare 15-18, de luni pana miercuri si 14-18, joia si vinerea.

Si ONG-urile se implica

Atat firma clujeana care executa noul Plan Urbanistic General, cat si arhitectul sef al Primariei, Ioan Velicu, si-au aratat disponibilitatea de a colabora cu societatea civila si de a coopta localnicii in acest demers.

Din randul societatii civile, Asociatia Sighisoara Durabila a anuntat deja ca se va implica activ si constructiv in elaborarea PUG-ului, iar membrii Asociatiei pregatesc, in paralel cu autoritatile locale, o serie de chestionare prin care vor lua pulsul populatiei in legatura cu schimbarile preconizate in viitorul plan urbanistic general.

Arhitectul sef al Primariei Sighisoara, Ioan Velicu spune ca este de dorit sa participe cat mai multi localnici la consultari, pentru ca e nevoie de puncte de vedere cat mai largi.

Prezentarea preproiectului a fost facuta mai intai in fata consilierilor locali, de catre arhitectul firmei proiectante, iar acum cei de la Serviciul Urbanism se bazeaza pe presa locala pentru ca oamenii sa afle de PUG, sa consulte plansele expuse si sa completeze chestionarele.

Intarziere de patru ani

Sighisoara are nevoie de un nou Plan Urbanistic General care sa confirmS realitatile actuale.

Desi PUG-ul ar trebui reactualizat la fiecare sase ani, ultimul Plan Urbanistic a fost elaborat in 1994, fiind depasit la mai multe capitole - zonificare functionala, circulatie, perimetrul intravilan, retele edilitare si regimul de circulatie a trenurilor.

In luna aprilie a acestui an, Consiliul Local a aprobat procedurile legale privind achizitia publica pentru lucrarea "Plan urbanistic general municipiul Sighisoara", iar in urma selectiei de oferte din luna august, castigatoare a fost desemnata o firma din Cluj Napoca.

In preproiectul expus figureaza, spre exemplu, doua variante de centuri ocolitoare pentru traficul greu, ambele prin nordul municipiului, realizarea unui stadion in cartierul Baragan si a unui complex comercial pe amplasamentul actual al stadionului.

Se preconizeaza de asemenea realizarea de locuinte pe amplasameItul actual al zonelor industriale din Orasul de Jos, extinderea zonelor de locuit la periferia municipiului, amenajarea unor parcuri, construirea unei piste pentru biciclisti de-a lungul strazii Mihai Viteazul sau extinderea retelei de transport in comun.

Pe langa faptul ca un PUG da o directie de dezvoltare a investitilor necesare in zona, el are si o asa-zisa utilitate zilnica, fiind absolut necesar Serviciului de Urbanism in emiterea autorizatiilor de constructie pe anumite zone, cu diferite functiuni. (F.C.)