Functionarii Primariei Targu Mures se plimba pe banii contribuabililor in excursii tot mai costisitoare l Lunar, zeci de milioane de lei sunt alocate pentru asa-zisa instruire a functionarilor la diverse congrese si reuniuni l Pana si conducatorii auto ai primariei sunt trecuti pe lista privilegiatilor l Luna aceasta, din banii contribuabililor, angajaele primariei, Alina Aldea si Marta Maior vor beneficia de un sejur la Glasgow de 1.612 lire la care se adauga 776 euro l Una este delegata pentru a traduce, iar alta pentru ca e de "specialitate"

Bilantul escapadelor functionarilor din Primaria Targu Mures ne costa, pe noi contribuabilii, zeci de milioane de lei, lunar. Consilierii locali dau unda verde delegatiilor formate din minim doua persoane spre diferite destinatii exotice.

Teoretic, functionarii si consilierii care onoreaza invitatiile se instruiesc si stabilesc relatii care apoi aduc beneficii orasului. Doar ca, la intoarcerea acestor delegati, singurele dovezi care sunt palpabile sunt reprezentate de niste informari de cateva randuri si cu un continut hilar.

Din banii de la bugetul local se platesc diurna, cazarea, transportul, precum si asigurarea medicala a echipei formata din minim doua persoane. Pentru a vorbi despre cifre exacte, vom prezenta in cele ce urmeaza costurile la care se ridica excursiile intreprinse de angajatii lui Florea in cea de-a doua jumatate a anului.

Avertizam cititorii ca materialul ce urmeaza nu este recomandat celor slabi de inima. Sumele exorbitante pot provoca fibrilatii cu efecte catastrofale.

Ca-n filmele cu prosti

Incepem cu finantarea delegatiei formate din doua functionare din cadrul Primariei Targu Mures, Alina Aldea, inspector de specialitate si Marta Maior, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala.

Cele doua angajate ale primariei vor da curs unei invitatii a Consiliului Local East Renfrewshire, in perioada 21-28 noiembrie, scopul vizitei fiind "dezvolTarea relatiilor dintre comunitatile reprezentate de cele doua autoritati locale, in domeniul social si relatii publice".

Evident, finantarea acestui curs de comunicare se face din bugetul local, iar suma ce se ia in discutie este de-a dreptul ametitoare. Astfel din bugetul local se vor aloca 325 de lire pentru diurna (adica 8 zile/2 persoane) la care se adauga 1.260 lire pentru cazare si 520 de mii lei asigurare medicala.

Si pentru ca cele doua dame sa nu-si sifoneze costumele in autobuze alte 776 de euro sunt scoase din bugetul local, reprezentand costul biletelor de avion. Insa cireasa de pe tort a acestei delegatii costisitoare este motivul pentru care sunt trimise in delegatie doua functionare si nu una.

Ei bine, domnisoara Alina Aldea care, teoretic, stapaneste bine limba engleza va face traducerile pentru mai batrana si mai putin experimentata madam Maior. Cu ce ne alegem noi, contribuabilii, din aceasta delegatie in interes de serviciu? Ei bine, cu o informare. Asta daca cele doua dame se vor sinchisi sa puna pe hartie impresiile de calatorie.

Doar ca luna aceasta nu scapam asa de usor, si alte 2.488 euro au fost alocate pentru o delegatie in orasul Zalaegerszeg din Ungaria. Motivul acestei excursii este participarea la conferinta "Impreuna pentru turism" ce se va desfasura in perioada 26-30 octombrie.

Viceprimarul Barczi Gyozo, insotit de angajatul biroului de informatii turistice, Demeter Attila, impreuna cu conducatorul auto Fulop Lorand ne vor usura bugetul local cu 2.488 euro la care se adauga 60 de USD. Asteptam informarea.

Angela cea cu vino-ncoa'

Cu siguranta una din cele mai notorii excursioniste din cadrul primariei este arhitectul sef, Angela Kovacs. Aceasta a onorat o invitatie la sesiunea plenara "Pentru o politica arhitecturala" a Forumului Comitetului de Afaceri Culturale al UE, in perioada 26-28 iunie 2005, reuniune desfasurata in orasul Neumunster din Luxemburg.

Teoretic, arhitecta Kovacs trebuia sa-si ciuleasca bine urechile pentru a prinde idei despre imbunatatirea si ridicarea la nivel european a arhitecturii urbanistice a orasului. Nu stim cat de multe informatii a prins arhitecta primariei, dar putem in schimb observa felul in care se respecta regulile arhitecturii in Targu Mures.

Este suficienta o simpla plimbare pe strazile orasului pentru a admira ciudateniile care s-au ridicat in Targu Mures. Nu mai revenim asupra informarii copiate parca dintr-un manual de arhitectura pe care Kovacs l-a servit consilierilor drept invataturi din voiajul de studii.

Kecskemet si degustari de vin

Tot din bugetul local s-a finantat indemnizatia in valuta pentru o delegatie a primariei cu destinatia Guzelcamli din Turcia, in perioada 27 iulie- 4 august. Scopul acestei vizite este mai mult de destindere, delegatia participand la Festivalul Cultural- Folcloric al Marii.

Astfel, doi consilieri si cinci membri ai executivului (conducatori auto inclusi) s-au delectat 10 zile in Turcia. Costul escapadei s-a ridicat la 266.480.000 lei. Trecem mai departe, sau mai bine zis la o alta delegatie in orasul Kecskemet din Ungaria.

In perioada 23-25 august 2005, delegatia formata din consilierii Mircea Stefanovici, Mozes Levente, consilierul juridic Bordi Kinga si conducatorul Szegedi Robert au tocat 1.287,32 RON timp de patru zile timp in care s-au delectat la cea de-a 71-a editie a festivalului "Saptamana vestita".

Astfel, invitatii au participat la deschiderea si vizitarea expozitiilor de vinuri si de produse agroalimentare pentru ca in ziua urmatoare sa poarte discutii legate de relatiile de infratire si de colaborare dintre cele doua orase.

Dupa discutii, au urmat alte vizite cum ar fi fosta sinagoga transformata in Casa Stiintei si Tehnicii. Sublim, dar fara continut. Tot in orasul Kecskemet s-a deplasat delegatia formata din viceprimarul Csegzi Sandor si nelipsitul conducator auto, Szegedi Robert.

Costul participarii celor doi delegati la Kecskemet in perioada 4-7 mai 2005 poate fi sintetizat astfel: diurna 3 zile/2 persoane, reprezentand 105 EUR, la care se adauga transportul de 75 EUR+2.000 HUF si 60 de USD pentru cartea verde. No comment.

Avand in vedere aceste escapade in interes de serviciu, meseria de functionar public ofera multe beneficii. Ca deh, macar asa se justifica marirea impozitelor si taxelor locale. Dragi contribuabili, la plata!