Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a inceput o campanie agresiva de recuperare a debitelor de la vechii datornici. Interesant este faptul ca cea mai mare parte din societatile comerciale scoase la mezat in aceasta perioada sunt din Constanta.

Pe langa licitatiile prin care sunt scoase la vanzare bunurile societatilor datornice, AVAS a trimis in judecata mai multi constanteni, vinovati de prejudicierea bugetului de stat. Intre cei chemati in aceste zile la Tribunalul Bucuresti pentru interogatorii sau pusi, pur si simplu, pe taraba, la vanzare, se numara un fost si un actual primar.

Este vorba despre Nicolae Marghiol, fostul edil al comunei Ciocarlia si Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu. Una dintre cele mai importante firme constantene scoase la mezat de AVAS este SC Detacan SA Cernavoda. Se pare ca situatia acestei firme este atat de grava, incat bunurile scoase la licitatie chiar azi, la ora 10, sunt de natura sa starneasca rasul.

AVAS se chinuie sa recupereze banii care i se cuvin scotand la licitatie o baraca de 35 mp - fara terenul aferent - cu 821 de dolari fara TVA, pretul de pornire. Pe lista bunurilor puse in vanzare mai apare un incarcator frontal, cu un pret de pornire de 3500 de dolari fara TVA, dar si cu o mentiune cel putin hilara: „bratul excavatorului este defect si desprins de utilaj".

Urmeaza un ARO 243 D din 1990, la 500 de dolari si un autocamion Roman, din 1984, la 2500 dolari. AVAS spera sa fie mai norocoasa in cazul altei mari firme constantene, SC Agromec Independenta SA. In licitatia organizata pe data de 8 noiembrie, AVAS pune pe taraba 39 de tractoare, 24 de combine agricole si nu mai putin de 21 de imobile. Pretul total de pornire a licitatiei, fara TVA, se ridica la 154.437 de dolari.

Anghel - primarul ghinionist si Marghiol - primarul penal

Nicolae Anghel si Nicolae Marghiol sunt un actual, respectiv un fost primar care se afla acum in situatia umilitoare de a face obiectul unor licitatii AVAS, pentru neplata datoriilor catre stat. Anghel este primarul independent, fost taranist, al comunei Castelu si administratorul PF Anghel Nicolae din satul Nisipari.

Ghinionul sau, inceput odata cu excluderea din PPCD, a continuat cu sechestrul pus de AVAS asupra activelor firmei sale. Situatia primarului Anghel este destul de ambigua, daca tinem cont de faptul ca bunurile sale sunt scoase la doua licitatii, intr-un interval de cateva zile. Prima dintre ele are loc chiar azi, 3 noiembrie a.c., la sediul AVAS din Bucuresti.

Statul face o serie de manevre ciudate in cazul acestui primar, deoarece aceleasi bunuri fac obiectul atat al licitatiei de azi, cat si al uneia programate pe data de 10 noiembrie, dar la alt pret de pornire. Mai concret, azi sunt scoase la vanzare mai multe utilaje agricole cu un pret de pornire de 5.987 de dolari fara TVA.

Exact aceleasi bunuri sunt licitate o saptamana mai tarziu, pornind insa de la un pret dublu: 11.974 de dolari. La acelasi termen este scoasa la vanzare si intreaga ferma Nisipari, evaluata de AVAS la 41.091 dolari. Soarta nefericitului primar Nicolae Anghel este impartasita de tizul sau Marghiol, fostul primar al comunei Ciocarlia. In cazul acestuia, lucrurile sunt insa mult mai clare.

Edilul devenit celebru dupa ce a imbatat un sat intreg pentru a castiga alegerile este un personaj certat rau cu legea. Un control al Curtii de Conturi din 2003 scotea in evidenta o serie intreaga de potlogarii financiare, comise inca din 2001 de catre primarul etilic. Cazul sau este cercetat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia.

Mai nou, Marghiol este cercetat penal si pentru furt calificat, dupa ce s-a apucat sa dezasambleze de capul lui o cladire din Ciocarlia. Iar pentru ca o belea nu vine niciodata singura, fostul primar este chemat pe 8 noiembrie la Tribunalul Bucuresti pentru interogatoriu, in procesul intentat de catre AVAS.