Documentarea de teren realizata de reporterii „Replica” in privinta recentei poluari a Canalului Poarta Alba Midia Navodari scoate la lumina complicitati extrem de grave intre angajati ai sucursalei Petromar a SNP Petrom (devenita mai nou Petrom) si reteua de hoti de titei.

Desi SNP-ul a tacut malc in privinta scaderilor de presiune de pe conducta dintre depozitele Petromar de la Capu Midia si statia Conpet de la Poarta Alba, fenomenul era cunoscut conducerii sucursalei.

Traseul conductei este pazit non-stop de catre angajati ai Petromarului, insa cu toate acestea, in ultimele trei saptamani au fost descoperite doua instalatii artizanale folosite la sustragerea titeiului. si poate ca lucrurile ar fi fost trecute in continuare sub tacere, daca furturile nu ar fi iesit la lumina prin incidente nefaste, care au afectat mediul inconjurator.

Oricum ar fi, atentia opiniei publice a fost deja deturnata exclusiv spre aspectul poluarii, astfel incat politistii care instrumenteaza furtul s-au culcat deja pe urechea dreapta, indesand dosarul in sertarul cu AN-uri.

In urma cu doua zile, oficialii Administratiei Canalelor Navigabile, Garzii de Mediu si Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral au constatat producerea unei poluari grave a Canalului Poarta Alba Midia Navodari, la kilometrul 24, in zona cimitirului din Poarta Alba Penitenciar.

Asa s-a descoperit ca imensa pata de petrol de pe luciul apei provenea de la o instalatie artizanala intepata in conducta Petromar, aflata la zece metri distanta de canal. Furtunul instalatiei era ingropat la zece centimetri sub sol, pe marginea unui sant betonat de scurgere, iar capatul ajungea, pe sub pietre, in apa canalului.

Furtunul a cedat pe marginea taluzului, astfel incat intreaga panta a fost si ea inecata in titei. Pe langa operatiunile de depoluare a canalului, autoritatile au contractat serviciile unei firme specializate, pentru a indeparta efectele poluarii solului. Angajatii firmei sunt insa obisnuiti cu zona, pe care o cunosc aproape in amanunt.

Nu mai tarziu de acum trei saptamani, acestia au executat lucrari de ecologizare a solului la doar un kilometru si jumatate est, dupa ce o alta instalatie artizanala cedase la presiunea crescuta odata cu pomparea de titei pe conducta Petromar.

In cazul petrecut acum trei saptamani, furtunul instalatiei artizanale era ascuns undeva la mijlocul distantei dintre conducta si canal, infractorii racordand furtunuri suplimentare pana la cisterna sau (de ce nu?) la barja.

Titeiul Petromarului – marea atractie a infractorilor

La doar cativa kilometri spre vest, canalul este subtraversat de conductele Conpet, aici existand si o statie de ridicare la presiune, care preia si titiul din conducta Petromar. In zona Conpet exista conducte pe care se pompeaza produse semi-finite, in speta benzina si motorina neaditivate.

Produsele in cauza nu prezinta insa interes pentru infractori, care din motive stravezii prefera titeiul Petromarului. „Minorele” incidente nu au fost facute publice de catre proprietarul conductei, poate si pentru simplul fapt ca furturile de titei sunt practic imposibile fara sprijinul activ sau complicitatea unor oameni din sucursala.

In plus, Petromarul dispune de echipe de patrulare, care mimeaza non-stop ca pazesc traseul conductei. Politistii au tacut si ei malc. Dovada faptul ca pe buletinele informative ale IPJ- ului nu a figurat niciodata, chiar niciodata, o informatie asupra acestui fenomen, ca sa nu mai vorbim despre vreo solutionare de caz.

Mai mult, politistii au preferat si in cazul descoperit in urma cu doua zile sa efectueze o cercetare sumara a terenului, dupa care au spalat putina. Nici macar nu au facut o verificare de rutina in privinta celor interesati sa cumpere marfa furata.

Pentru ca, daca benzina si motorina au cautare la coltul strazii sau pe la diferiti pompagii din Constanta, titeiul prezinta interes doar pentru structuri extrem de bine organizate, care dispun de unitati de prelucrare.

La nivelul judetului Constanta exista o rafinarie de standard european si doua microrafinarii – Eco Ledo Net SRL, punct de lucru Navodari si Eco Petroleum SA, situata in incinta Oil Terminal. Fara interesul unui eventual cumparator, furturile de titei din conducta Petromar ar fi absolut gratuite.