Mancarea pe care o servim zi de zi este plina cu aditivi, coloranti si amelioratori sintetici, care ne pun sanatatea in pericol . Indulcitorii pentru sucurile care contin "doar o calorie" sau alte alimente dietetice, in anumite concentratii, sunt cancerigene .

Mezeluri cu o culoare si un gust apetisant ascund E-uri care, de obicei, depasesc limitele admise l Nici la locul de munca nu scapam de pulberi si metale agresive . Ardem deseuri ce genereaza una din cele mai puternice substante cancerigene, dioxina.

Analizele Centrului de Sanatate Mures, unic in tara prin aparatura performanta, detecteaza falsurile si scaparile producatorilor ce ne ademenesc cu bunatati periculoase

Centrul de sanatate din Targu Mures este cea mai performanta unitate din tara. Aparatura de ultima ora care se foloseste pentru detectarea diverselor substante din mediuS care ne inconjoara, permite detectarea cu o mare precizie a substatelor nocive pe care le ingurgitam, le inspiram sau le atingem.

Analizele efectuate la acest centru au scos la iveala rezultate care indica faptul ca sanatatea noastra este in pericol.

Din pacate, deocamdata, legislatia care reglementeaza cantitatea de aditivi, coloranti si alte substante sintetice utilizate pentru a face mai apetisante alimentele pe care le consumam nu are prevederi clare in ceea ce priveste concentratiile limita si, cu siguranta, inca nu este aliniata cerintelor UE.

E-uri imbietor de cancerigene

Zilnic consumam alimente care ne pun sanatatea in pericol. Ne placeIsa cumparam mezeluri si carnuri care arata apetisant si proaspat. Ceea ce nu stim, insa, este faptul ca producatorii utilizeaza o substanta numita sorbat de potasiu, un conservant alimentar, dar si un ameliorator de culoare si de gust raspunzator de acel aspect gustos.

Sorbatul de potasiu, alaturi de benzoatul de sodiu, se numara printre cele mai utilizate E-uri in alimentatie. Din pacate, la fel de frecvent se depaseste si limita admisa, chiar daca nu in concentratii alarmante. Spre exemplu, E 211, adica benzoatul de sodiu, este considerat unul dintre cei mai periculosi aditivi sintetici.

Studiile de specialitate indica faptul ca fata de aceste substante, organismul produce anticorpi peste masura, care, la randul lor, ataca organele interne si vor determina distrugerea sistemului imunitar si chiar aparitia unor tumori maligne sau benigne.

Momeala pentru cumparator

Sucurile sunt o alta categorie de alimente ticsite cu E-uri periculoase. Tartrazina si sunset yellow sunt coloranti care dau culoarea galbena a sucurilor. Insa pe langa o culoare care ne ademeneste sa alegem acea sticla de pe raftul magazinelor, sucul ascunde E-uri nesanatoase. Tartrazina (E 102) are actiune cancerigena.

Produseledietetice, fie ele sucuri sau mancaruri cu nivel scazut de calorii, sunt indulcite cu ciclamat de sodiu si aspartam. Cele doua substante, in anumite concentratii, produc cancer, in special renal si hepatic. Ca sa fim mai exacti, E 951 sau aspartamul poate produce peste 50 de tipuri de boli mortale, conform unor cercetari in domeniu.

Dioxina ne omoara

Insa nu numai din mancare ne putem pricopsi cu boli grave. Conform unor studii efectuate la Centrul de cercetare, peste 80 % din parfumurile de pe rafturile magazinelor sunt falsuri, in sensul ca pe eticheta sunt mentionate substante care de fapt nu se gasesc in continutul sticlei. De asemenea, mai multe substante componente pot produce iritatii si boli de piele.

Dioxina este cea mai puternica substanta cancerigena. Acest compus se obtine din arderea flacoanelor de plastic, o tactica la moda atat la gropile de gunoi, cat si la incineratoarele din spitale. Zilnic, la crematoriul Spitalului judetean se ard zeci de kilograme de deseuri care contin si materiale plastice, care apoi sunt evacuate in aerul pe care-l inspiram.

Oxizii de plumb si cromul hexavalent se numara printre substantele intalnite cel mai des in industria usoara. Locuitorii din Corund au putut experimenta efectele nocive ale compusilor de Pb, acestia utilizand aceasta substanta pentru vasele de ceramica. Mai multi localnici au suferit de saturnism, o boala data de oxizii de plumb.

Din datele furnizate de centrul de sanatate, momentan aceasta problma a fost identificata si inlaturata. Localnicii au fost avertizati sa nu-si mai amplaseze micul atelier langa bucatarie. O alta problema, in prezent remediata, a fost existenta peste limitele admise a pulberilor de oxid de crom utilizat in industria pielariei.

O sarja de manusi importata in Germania a fost returnata, din cauza ca in material s-a impregnat peste masura aceasta substanta.

Atentie la fiecare pas

La fiecare pas suntem agresati de substrante nocive. Exemplele prezentate mai sus sunt doar cateva din substantele care atenteaza la sanatatea noastra. Lista aditivilor autorizati difera de la tara la tara, fiind intr-o schimbare continua. Romania mai are insa multe de recuperat, daca ne gandim numai la faptul ca in UE sunt admisi numai aditivii naturali.

Ori, la noi, aditivii sintetici, considerati toxici si periculosi, sunt utilizati fara retineri. Va mai trece ceva timp pana cand vom avea o alimentatie sanatoasa. Pana atunci, insa, atentie la E-uri.

Cristina CORNEA