Un refuz pentru infiintarea operatorului unic de servicii creat pe structura Comunitatii Urbane Aries (CUA) ar putea duce la sistarea fondurilor solicitate de la Comunitatea Europeana pe proiectele de infrastructura, depuse in comun de cele doua localitati.

Documentul strategiei contine 111 pagini si reda in amanuntime directiile de dezvoltare ale municipiului, dar fixeaza si anumite termene pentru indeplinirea obiectivelor imediate. "Notiunea de dezvoltare durabila, ce poate sa fie numai o expresie poetica, are in spate numeroase documente administrative.

In definitia pe care o are dezvoltarea durabila, cea de a satisface nevoile prezente fara sa compromita nevoile generatiilor viitoare, are, in cadrul local, o semnificatie aparte.

Credem ca este vorba de supravietuirea municipiului si a serviciilor publice, precum si de gestiunea integrala a resurselor locale", a declarat Ilie Brie, reprezentantul firmei de consultanta Acer Consult, cea care a realizat documentul strategiei. Intocmirea documentatiei a pornit de la evaluarea punctelor slabe si a atuurilor pe care le are municipiul Campia Turzii.

Pe primul loc, la puncte slabe, se afla puternicul dezechilibru de dezvoltare socio-economica, daca se raporteaza la localitatile mari sau resedintele de judet din zona, in particular Cluj-Napoca. Proximitatea de Cluj, capitala economica si culturala a Transilvaniei, a atras majoritatea fluxurilor investitionale din zona.

Alte puncte slabe ale Campiei Turzii sunt activitatea monoindustriala - dominata de "Industria Sarmei", ce reprezinta 50% din fluxurile economice si financiare locale, poluarea si slaba protectie a mediului (groapa de gunoi, deversarile de ape uzate), decapitalizarea severa a operatorilor de servicii publice (regia RAGCL si SC Domeniul Public SA), absenta structurilor de invatamant postliceal (universitar si profesional), subdimensionarea veniturilor proprii ale Primariei, ceea ce se traduce prin insuficienta cronica a investitiilor si proiectelor de dezvoltare si reabilitare. "Termenul de supravietuire se poate folosi in cazul municipiului Campia Turzii.

Municipiile mici si mijlocii au probleme suplimentare, fata de municipiile mari. Cele mai mari amenintari si riscuri pentru dezvoltarea municipiului pot veni din inadecvarea politicilor de dezvoltare adoptate de Consiliul Local, dar si din ratarea oportunitatilor de cofinantare prin programe europene si partenariate public-privat", a afirmat Brie.

Campia Turzii va urma sase directii prioritare pentru angajarea unei dezvoltari durabile. Ele vizeaza infrastructura edilitara si serviciile publice, cooperarea intercomunala, invatamantul si cultura, infrastructura si tehnologiile informatiei, protectia mediului si resurselor si parteneriatul cu societatea civila si cu actorii economici.

Marul discordiei

Infiintarea CUA si reorganizarea RAGCL au fost cuprinse, ca proiecte prioritare, in strategia municipiului Campia Turzii. "Cred ca e o problema cu reorganizarea regiei si crearea operatorului unic de servicii pe comunitate. Se incearca o subordonare a RAGCL din Campia Turzii regiei din Turda - RATAC.

Necolaborarea de nici un fel a CL Turda cu CL Campia Turzii in privinta stabilirii unei strategii comune pentru crearea operatorului unic este gresita", a declarat consilierul Aliantei D.A., Gheorghe Lazar.

"Trebuie sa spun ca nu sunt de acord ca domnul Aurel Bercea (directorul actual al RATAC Turda) sa fie director executiv al operatorului unic, atata timp cat a sfidat RAGCL prin neplata datoriilor pe care regia din Turda le avea la canalizare si epurarea apelor reziduale", a mai afirmat Lazar.

Directorul RATAC, Aurel Bercea, a explicat ca operatorul unic va avea o forma juridica unica, pe structura CUA, dar ca fiecare localitate va avea cate un centru de profit.

"Centrele de profit vor fi infiintate pentru colectarea banilor pe facturile emise catre populatie si agentii economici si pe gestionarea fondurilor alocate pe localitate, insa centrele de profit vor avea o structura comuna", a explicat Bercea. El a spus ca vor exista discutii cu consilierii locali din ambele municipii pentru a explica tot ce se va intampla cu cele doua regii.

Problema se cere lamurita cat mai curand, de vreme ce majoritatea proiectelor cuprinse in strategiile de dezvoltare ale celor doua municipii au la baza CUA si operatorul unic de servicii. "Este o situatie destul de delicata.

Strategia e buna ca principiu, dar foarte greu de realizat, trebuie sa vedem ce fonduri europene vom putea obtine, pentru ca nu toate proiectele cuprinse in strategie au deocamdata si o finantare", a declarat viceprimarul Campiei Turzii, Ioan Tulai. Evaluarea completa a sistemului socio-economic va face obiectul unui studiu detaliat denumit "Agenda Locala 21- Campia Turzii".

Prevazut pentru 2006-2007, acesta va reprezenta si actualizarea strategiei de dezvoltare durabila.