Administratia Nationala „Apele Romane" administreaza apele din domeniul public al statului si infrastructura Sistemului National de Gospodarire a Apelor, precum si infrastructura sistemelor nationale de veghe hidrologica, hidrogeologica si de monitorizare a calitatii resurselor de apa aflate in patrimoniul sau, in scopul cunoasterii si gestionarii unitare pe ansamblul tarii, a resurselor de apa de suprafata si subterane. Ce are in comun cu toate acestea un sudor cu carnet PNL stie doar Dumnezeu si cei care l-au pus sef peste „apele" bihorene incalcand Statutul Functionarilor Publici.

Carnetele de partid fac dig impotriva inundatiilor

Mai multe localitati bihorene au fost maturate de ape si in aceasta vara.

Autoritatile locale au reactionat balbait si cu intarziere. O posibila explicatie este nepriceperea si lipsa de profesionalism. Din 11 Directii Regionale de Ape, doar trei sunt conduse de specialisti. Restul sefilor de directii au carnete de partid.

Directorul general al Apelor Romane, Aurel Pana, a terminat, in urma cu cateva luni, schimbarea sefilor din teritoriu. Parte dinacestia si-au dat demisia, parte au fost demisi pentru esecuri profesionale, pentru a fi repede inlocuiti, conform algoritmului politic al noii formule de guvernare. Majoritatea noilor directori din filiale sunt straini de domeniu, niste bieti incompetenti numiti pe criterii politice.

Proaspatul director al Directiei Apelor Crisuri, Ioan Oprean, pana de curand seful PNL Oradea, a fost numit in functie pe criterii de slugarnicie fata de maharii unui mare trust local. El este inginer sudor. Ce au Oprean sau meseria lui in comun cu apele si cat se pricepe acesta la problemele de hidrotehnica, este usor de dedus.

Oprean este, in acelasi timp, si consilier judetean PNL (alta functie publica - n.n.) si patron al firmei Madona SRL.

Sudor, consilier judetean, vicepresedinte de partid, hidrotehnist de ocazie, director incompatibil

Si, am adauga noi, multimiliardar. Conform declaratiei sale de avere, el este proprietarul urmatoarelor bunuri: trei terenuri intravilane (1000 mp in Oradea, 10.080 mp la Tulca, 675 mp la Bulz), un teren agricol de 2,7 ha, un apartament de 97 mp, 12.000 euro obtinuti din vanzarea unui teren, un autoturism Skoda fabricat in 2004 si actiuni la diferite fonduri de investitii estimate la peste 600 milioane lei.

Dar Ioan Oprean, pe langa faptul ca este, vorba ceea, „dus cu pluta" in materie de problematica apelor, este, dupa lege, si incompatibil cu functia pe care o ocupa. Potrivit art. 56 din Legea 188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici, „calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic".

Iar calitatea de vicepresedinte al unei filiale judetene a unui partid politic este, orice s-ar spune, o functie publica.

Duminica, 25 septembrie, Ioan Oprean a fost ales vicepresedinte al PNL Bihor. „Vicepresedinti au fost alesi Valeriu Boeriu, Ilie Bolojan, Adrian Domocos si Ioan Oprean" - ne informeaza chiar ziarul „Realitatea bihoreana", al trustului „European Drinks".

Ce cauta sudorul in ape

Oprean nu a fost numit intamplator sef la Ape. Firmele „mentorilor" sai sunt mari consumatoare de apa. Datorita exploatarii irationale a rezervelor de apa din zona Beius-Stei de catre fabricile „European Drinks", panza freatica din localitatile aferente a scazut la un nivel alarmant. In multe sate din aceasta zona oamenii nu mai pot scoate apa din fantani.

Parerea noastra este ca Oprean a fost „insurubat" la Directia Apelor Crisuri pentru a facilita accesul firmelor din grupul „European Drinks" la cele mai bogate surse de apa din regiune si de a ascunde secretele murdare ale afacerilor acestora cu apa extrasa din panza freatica din zona Stei-Beius si vanduta fraierilor ca „apa minerala" si faptul ca aceasta apa este radioactiva.

Vila in loc de dig

Cum sunt gestionati banii statului de catre institutia patronata de fostul sudor ajuns peste noapte director la „Apele Romane", puteti afla din cele de mai jos.

Dupa cum au mai scris si alte publicatii, din banii alocati de Apele Romane pentru diguri in ultimii ani, 5 miliarde de lei au fost „investiti" intr-o vila abandonata. O vila uriasa, cu trei nivele, apartinand Directiei Apelor Crisuri Oradea, a fost construita la poalele Muntilor Apuseni, intr-un loc ferit de ochii lumii. Suma a fost alocata in anul 2000 pentru lucrari hidrotehnice de prevenire a inundatiilor pe un afluent al Crisului Negru. Pana la urma, in loc de dig, a iesit o mandrete de vila. Noua camere, sase bai si numeroase anexe.

Asa se prezinta „cantonul¨ apartinand Directiei Apelor Crisuri, cladire inregistrata oficial drept punct de lucru pentru un dispecer-cantonier care ar fi urmat sa se ocupe cu supravegherea lucrarilor hidrotehnice pe Crisul Negru. Intamplator sau nu, „cantonul" a fost ridicat intr-un amplasament ideal pentru organizarea de agape sau intalniri de taina, la o distanta confortabila de ochii curiosilor.

Cladirea a fost construita din sumele alocate de Ministerul Mediului pentru regularizarea albiei paraului Crisul Pietros.

Potrivit declaratiilor facute presei de directorul Serviciului de Investitii din cadrul Directiei Apelor Crisuri, Ioan Moise, lucrarile de constructie la „castelul cantonierului" au inceput in anul 2000 si au fost terminate in 2004.

Interesant este faptul ca proiectantul impozantei cladiri, cat si al lucrarilor de indiguire a paraului este tocmai firma Aquaproiect, condusa de Leontina Ilie, sotia fostului ministru PSD al mediului, Aurel Ilie. Pe teritoriul judetului Bihor, Compania „Apele Romane", de care apartine Directia Apelor Crisuri, are in inventar circa 40 de cantoane, un fel de baraci de lucru, unde echipele de interventie ale directiei isi depoziteaza uneltele de lucru.

O tacere care spune multe

Joi, 27 octombrie, la ora 9.55, reporterii nostri l-au contactat pe Ioan Oprean pe telefonul mobil (0746-179522), pentru a-l intreba daca cunoaste si respecta Legea 188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici, cine l-a propus in functie si ce legatura are meseria sa, de inginer sudor, cu gospodarirea apelor. Insa directorul Apelor Romane - Filiala Oradea a spus ca el nu da relatii prin telefon. Cu toate ca ne-am oferit sa ne deplasam la sediul institutiei, pe strada Ion Bogdan, acesta a raspuns ca tocmai pleaca pe teren si nu va fi de gasit toata ziua. In ziua urmatoare, Oprean s-a dat la fel de ocupat, asa ca nu am putut, pana la inchiderea editiei, sa consemnam si punctul sau de vedere.