Daca n-ar fi fost faradelegile postdecembriste, am fi trait azi altfel, intr-o alta Romanie. Daca va vine sa credeti, peste 25 de miliarde de euro au fost pierdute in escrocherii! Nimic nu este mai usor decat sa faci bani in Romania! Cu o conditie insa: sa te afli indeajuns de aproape de cercurile Puterii.

Daca te numeri printre „clientii" partidelor aflate la putere, poti sa inchei afaceri in timp record cu statul si cu profituri ametitoare. Adica, „tunuri". Uneori, este vorba numai despre folosirea unor importante fonduri ale statului. De cele mai multe ori insa, „tunurile" si „tepele" au fost date la limita legii sau in afara ei.

Dar nici o lege postdecembrista nu s-a dovedit suficient de buna pentru a trimite dupa gratii adevaratii beneficiari „tunurilor".

Banii au fost castigati prin cele mai variate metode: contrabanda cu produse petroliere, alcool sau tigari, devalizarea unor banci, spolierea bugetului public prin neplata datoriilor catre stat sau rambursari ilegale de TVA, infiintarea de firme-capuse care prospera pe langa intreprinderile de stat muribunde sau pur si simplu strangerea de bani de la un numar mare de depunatori, urmata de insusirea fondurilor de catre un grup de privilegiati.

Reesalonari paguboase

In acest context, pentru a stopa avalansa „tunurilor" financiare, premierul Tariceanu a decis ca Guvernul sa nu mai acorde nici o reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la bugetul de stat, deoarece procedurile aplicate pana in prezent nu au avut efectele scontate asupra nivelului de colectare.

„Nu vom mai recurge la aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Am constatat, nu o data, ca foarte multe intreprinderi, care au apelat la acest sistem si au ramas neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului. Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa il foloseasca precum o sursa proprie de finantare. Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici" – zice Tariceanu.

Obiceiul intreprinderilor de stat de a nu-si achita datoriile a molipsit si firmele private, fiind adoptata in special de „clientii politici ai puterii". Numai firmele actualilor deputati si senatori ai Partidului Social Democrat datoreaza statului roman 238.382.471.529 lei.

Graeme Justice, reprezentantul Fondului Monetar International la Bucuresti, considera ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa actioneze cu seriozitate in chestiunea recuperarii banilor de la marii datornici fata de bugetul de stat.

Din pacate, din sumele imense acumulate ca debite la bugetul de stat, doar o mica parte mai pot fi azi recuperate de la „tunari" si datornici. Dupa cum reiese si din situatia existenta in judetul nostru, majoritatea marilor datornici sunt in faliment, si-au instrainat activele, iar patronii s-au facut nevazuti. Iar inspectorii fiscali si comisarii Garzii Financiare constata cu mirare ca nu mai au pe cine executa.

Do-Do, Cibela si Petrovest – trei „gauri negre" pentru buget

In Bihor, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, „topul" celor mai mari datornici catre bugetul de stat este dominat de S.C. Do-Do Soft Drinks SRL (asociati - Ludmila Dobos si Adrian Pucani), cu suma de 353.384.430.000 lei vechi. Firma este in faliment si nu prea stim cum va recupera Statul Roman acesti bani de la cei doi patroni. La mare distanta, cu „doar" 174.923.240.000 lei datorii, regasim o mai veche „cunostinta", Cibela Group SRL (asociati Viorel Popa si Banca „Tiriac").

Si datoriile acestei firme dateaza de ani de zile si e putin probabil ca vor fi vreodata recuperate. Pe „lista neagra" urmeaza S.C. Petrovest S.A. (unic actionar Fondul Proprietatii de Stat), care a acumulat datorii fata de acelasi stat care este actionar, de 158.156.710.000 lei.

Desi e clar ca firma a fost falimentata in mod fraudulos, nici unul dintre fostii directori sau administratori nu a fost facut raspunzator. Pe activele firmei a fost instituit sechestrul asigurator. O „gaura"| de 154.728.210.000 lei, suma la care se ridica datoriile catre buget ale firmei Strucc Trade SRL, patronata de cetateanul moldovean Dmitrii Ghenadievici Zavaruev, este consemnata de Directia Generala a Finantelor Bihor in contul debitului catre stat.

Ca si in cazul celor dinainte, firma este in faliment, iar patronul a disparut.

Stimin, Orser si Hiperion, fruntase pe „lista rusinii"

Urmeaza Stimin Industries S.A. (actionari S.C. Infratirea S.A. si Masinexport Trading S.A.), cu 134.601.750.000 lei. In cazul acestei societati, s-a dispus poprirea pe cont si sechestrul asigurator pana la achitarea debitului. „Topul rusinii" continua cu S.C.

Steel Petrol SRL (asociati Florica Chira si Papp Sandor Istvan), firma ce este inregistrata cu o datorie de 123.290.890.000 lei. O parte din suma va fi recuperata prin sechestrul asigurator si vanzarea la licitatie a bunurilor firmei. Urmeaza – caz ridicol – S.C. Infratirea S.A (actionarul S.C. Stimin S.A.), ale carei actiuni sunt detinute de Vasile Mihut si SIF Banat Crisana, cu impresionanta suma de 118.721.700.000 lei. Aceasta are datoriile esalonate, in jurma negocierilor cu APAPS si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Locul urmator este ocupat de Orser S.A. (unic actionar firma Worldser SRL a controversatei Maria Schutz), cu 102.230.390.000 lei. E putin probabil ca Finantele bihorene vor recupera vreodata banii de la firmele protejatei PSD.

In imediata apropiere se situeaza Hiperion S.A. Stei, firma ce are ca actionar principal societatea „European Food" a fratilor Ioan si Viorel Micula. Suntem curiosi cand va dispune directoarea DGFPCFS Bihor, Smaranda Scridon, recuperarea datoriilor datorate la bugetul de stat de la aceasta firma, datorii care se ridica in prezent la 91.908.810.000 lei. Deocamdata, de ochii lumii, amintitei firme i-au fost trimise somatii. Banii vor intra la buget la Pastele Cailor.

De la „tunarul" Ghiurau la „nasul" Vizer

Cu o suma ceva mai mica este inregistrata defuncta Alor S.A., societate in dreptul careia nu este mentionat nici un actionar. Doar debitul acumulat, de 90.206.920.000 lei, si faptul ca este insolvabila. Urmeaza S.C. Strategic Mineral Oil, patronata de „tunarul" Gheorghe Ghiurau, cu frumoasa suma de 75.658.200.000 lei vechi. Societatea este in faliment, dar o parte din debit ar putea fi recuperat prin executarea silita a patronului. Urmatorul datornic, ca pondere, fata de bugetul de stat este, conform „topului" intocmit de Finante, S.C. Mocars S.A. (actionari S.C. B.B. System SRL si SIF Banat Crisana), cu 6.933.8720.000 lei. Ca mai toate „suratele" intru jecmanirea statului, si aceasta firma este falimentata, iar banii nu mai pot fi recuperati. Pe urmatoarea pozitie se situeaza S.C. Liberty Bingo SRL (unic asociat Gheorghe Alexandrescu), in spatele caruia se ascunde de fapt controversatul Marius Vizer, cu 59.521.990.000 lei.

Si aceasta firma se afla in faliment si debitul va fi recuperat, probabil, la Pastele Cailor. Continuam cu S.C. Vestforex S.A. (actionar principal Fondul Proprietatii de Stat), care a acumulat datorii fata de acelasi stat de 56.577.650.000 lei. Bineinteles, si ea este in faliment si Statul isi poate lua „adio" de la bani. In imediata apropiere se situeaza, ca nivel al datoriilor, Crisul Favorit S.A., cu 47.299.520.000 lei.

Nu sunt specificati actionarii, dar firma se afla in faliment. Curios este fapt ca nu s-a instituit sechestrul asigurator.

Probabil, motivul il constituie faptul ca holdingul „European Drinks" este interesat sa cumpere, pe maruntis, sediul societatii, situat ultracentral in Oradea, si directoarea DGFPCFS Bihor, care nu le poate refuza nimic patronilor holdingului, va cere instituirea sechestrului abia dupa vanzarea cladirilor. Lista datornicilor continua cu Mobila Alfa S.A., care are ca actionar principal firma Euromobex S.A., cu 51.508.210.000 lei. Cel putin o parte din debit poate fi recuperat prin valorificarea activelor societatii. Pe locul urmator regasim S.C. Agrinsal S.A. Salonta (actionari persoane fizice), cu 47.597.180.000 lei.

Pentru recuperarea datoriilor, s-a pus sechestru pe imobilele societatii.

Pozitia urmatoare este ocupata de UAMT S.A. (asociati persoane fizice, Asociata PAS UAMT si Horia Stanciu), cu 40.665.650.000 lei. Societatea beneficiaza inca de inlesniri la plata debitelor. Urmeaza Cerealcom S.A. (unic actionar Agentia Domeniilor Statului), falimentata deliberat de fostii administratori din clientela PSD, cu o datorie fata de buget de 34.949.330.000 lei. Si aceasta societate este in faliment. Urmatoarea pe lista este VSM Prodexim SRL (asociati persoane fizice si Varga Lajos, cu 10%), cu apreciabila suma de 32.075.010.000 lei.

In fine, ultima pozitie din „top 25" al marilor datornici este ocupata de S.C. General Transilvania Exim SRL (unic asociat S.C. Kemiron Investments Cipru), cu 26.856.490.000 lei.

Dupa „modelul" lui Narcis Fekete si al altor smecheri, fratii Micula si-au vandut firma, cu datorii cu tot, unei alte firme din Cipru, de la care Finantele noastre vor recupera banii cand vor reinvia „Banca Agricola" si „Bankcoop", la al caror faliment firmele celor pomeniti mai sus si-au adus din plin contributia.

„Teparii" din agricultura

Lista „datornicilor" bihoreni – societati comerciale, fata de bugetul de stat, este mult mai lunga, iar cifrele sunt ametitoare.

Potrivit reglementarilor legale in vigoare, in cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile de plata privind creantele bugetare, organele competente au datoria de a dispune si duce la indeplinire masurile asiguratorii, efectuand procedura de executare silita. Actiunile organelor fiscale au ca scop stingerea creantelor fiscale, modalitatile de executare silita fiind poprirea, executarea bunurilor mobile, imobile si a altor bunuri, valorificarea bunurilor sechestrate.

Dupa „modelul" de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, si Agentia Domeniilor Statului si-a infiintat o structura care se ocupa numai de recuperarea creantelor statului. De cateva luni, de cand a inceput sa functioneze la ADS Serviciul de Executari Silite si Rezilieri Contracte, incasarile lunare curente au crescut cu 25%, iar media lunara a recuperarilor din „datoria istorica" s-a majorat cu 80%.

Nu doar societatile din industrie au luat de la stat fara sa plateasca ori nu si-au achitat la timp debitele ajunse la scadenta. Si companiile din domeniul agricol au considerat statul un partener de rangul doi. Pentru ca la nivelul Ministerului Agriculturii nu a existat un mecanism de recuperare eficient, totalul datoriilor acestor firme catre stat se ridica astazi la 3.418.100.480.000 lei vechi. Adica aproape 100 de milioane de euro. Din aceasta suma, doar 2.192.420.710.000 lei mai pot fi recuperati, restul intrand sub incidenta procedurilor reorganizarii si falimentului, prevazute de Legea 64/1995.