Miliarde de lei se pierd lunar din cauza concediilor de boala acordate pe ochi frumosi. Marile firme botosanene, obligate sa gaseasca solutii pentru a inlocui munca a citeva zeci sau chiar sute de oameni bolnavi, au depus deja mai multe sesizari la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) si Directia de Sanatate Publica (DSP).

Cu problema cresterii numarului de concedii medicale se confrunta in principal societatile de confectii. Manuela Zarug, directorul Serconf, spune ca, desi este una dintre cele mai profitabile din judet, societatea pe care o reprezinta pierde lunar peste 2,5 miliarde de lei vechi din cauza concediilor medicale.

"In medie avem de-a face cu 66-70 de concedii medicale pe luna, numai din rindul muncitorilor direct productivi. Ei bine, acesti oameni reprezinta o linie de productie ", a precizat Manuela Zarug, directorul general al Serconf.

In calculul pierderilor nu sint luati doar banii pentru plata concediilor medicale, ci si cei achitati celorlalti angajati obligati sa munceasca mai mult pentru a-si suplini colegii bolnavi. "Noi daca avem o comanda de 15.000 de articole vestimentare, nu putem sa indeplinim termenul daca nu vin toti oamenii la munca.

Si nu ne putem tirgui cu contractorul sa ne prelungeasca termenul limita ", a mai spus directorul Serconf. Aceasta a precizat ca, pentru a termina la timp comenzile, este nevoita sa cheme muncitorii si la sfirsitul saptaminii, cind orele sint platite dublu. Din aceasta cauza, societatea da lunar aproximativ 20.000 de euro pe ore suplimentare.

La acesti bani se adauga si plata zilelor de concediu, in primele noua luni ale anului Serconf cheltuind in acest scop aproximativ 75.000 de euro.

Situatia este asemanatoare si la alta mare societate de profil din Botosani, RapsodiaConf, unde totalul pierderilor cauzate de concediile medicale este de ordinul sutelor de mii de euro. Problema conducerilor acestor societati insa nu este cauzata de numarul de concedii, ci de corectitudinea acordarii acestora. "Anul trecut am reusit sa mai stopam afluenta acestor certificate medicale.

Insa numai mergind la oameni acasa si verificind daca erau intr-adevar bolnavi. De multe ori, angajati care, potrivit certificatelor, aveau fracturi grave, erau gasiti facind taximetrie. Altii erau plecati la munca in Italia sau Spania. Sau au fost si cazuri in care omul bolnav se intorcea bronzat la munca. Eu atunci ce sa mai cred? ", a spus Manuela Zarug.

Aceasta a mai adaugat ca, dupa numarul mare de sesizari la adresa medicilor de familie care au eliberat certificatele medicale, numarul acestor concedii a scazut brusc de la 70 la 20 pe luna. Anul acesta insa, numai in luna octombrie, firma Serconf a avut 132 de angajati in concediu medical, ceea ce insemana o pierdere de peste cinci miliarde de lei.

Medici de familie reclamati din cauza concediilor medicale

Moda concediilor medicale a aparut si in alte domenii de activitate. Una dintre primele firme care a sesizat acest lucru este Mecanica S.A., unde numarul salariatilor bolnavi s-a dublat comparativ cu primele luni ale anului. "Problema la noi e ca in prima parte a anului aveam 16-17 concedii medicale pe luna, pe cind spre a doua jumatate acest numar a crescut spre 40.

Asta ar insemna peste 15% din numarul actual de angajati ", a precizat Mihai Boicu, directorul general al Mecanica. Astfel, societatea care are in prezent 250 de salariati, a platit pentru cele 239 de concedii inregistrate in acest an aproximativ 850 de milioane de lei vechi. La aceasta suma se adauga si costurile de productie marite.

Exemplul societatii Mecanica SA, care a depus plingeri la CJAS si DSP, a fost urmat si de conducerile altor firme din municipiu. Reprezentantii celor doua institutii spun, insa, ca nu pot interveni in solutionarea problemei. "Noi nu putem sa verificam decit certificatul ca atare. Eu nu pot sa contest un medic si nimeni de la CJAS nu poate sa-l conteste daca el a spus ca pacientul este bolnav.

Acest lucru il poate face doar Colegiul Medicilor, care are competenta sa verifice si calitatea actului medical si poate vedea daca certificatele au fost date corect ", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CJAS.

Aceasta a mai spus ca acest colegiu este singurul care poate lua masurile de sanctionare a medicilor care nu respecta deontologia profesionala si acorda astfel de certificate medicale cu usurinta. Problema inmultirii certificatelor medicale pentru concediu a fost ridicata insa si de reprezentantii CJAS, care au si ei de pierdut de pe urma lor.

"Pe perioada concediului medical, asiguratului nu i se retin asigurarile sociale, deci o persoana care isi ia concediu medical ia salariul net mai mare daca sta acasa. In aceasta perioada fondul unic al asigurarilor sociale de sanatate pierde acele procente care ar fi provenit de la acei bolnavi ", a precizat Carmen Nicolau, director economic al CJAS.

Potrivit normelor legale in vigoare, societatile cu mai putin de 20 de angajati sint obligate sa le plateasca salariatilor primele cinci zile de concediu medical. In cazul firmelor cu pina la 120 de angajati, numarul zilelor suportate din bugetul acsetora creste la sapte zile. Societatile cu mai mult de 120 de salariati platesc 12 zile de concediu medical.

Pentru restul zilelor pe care angajatul bolnav le va lipsi de la munca, banii pentru salariu sint achitati de Casa de Asigurari