Prolemn SA, cel mai mare producator de fete de usi din Europa de Est, isi va inchide portile incepand cu ianuarie 2006 l Turcii de la Kastamonu Entegre au fost acuzati de catre o firma americana ca au furat patentul pentru fabricarea fetelor de usi l Confruntati cu un proces dur, Prolemn a trebuit sa se recunoasca ca a copiat patentul de la americani l Ani

de zile, Prolemn s-a laudat cu tehnologia de ultima generatie pe care a implementat-o la Reghin l 1.400 de salariati vor ramane pe drumuri

Prolemn SA Reghin se inchide incepand cu 1 ianuarie 2006. Firma detinuta de catre holdingul turcesc Kastamonu Entegre a pierdut un proces cu o firma americana, detinatoare a patentului privind fabricarea fetelor de usi, principalul obiect de activitate al firmei de la Reghin.

Daunele pe care americanii le-au pretins pentru ca inventia le-a fost furata sunt echivalente cu valoarea fabricii din Orasul Viorilor.

Kastamonu Entegre a intrat in Mures in 1998, cand au achizitionat pachetul de 98% detinut de catre stat la Prolemn, iar de-a lungul ultimilor ani reprezentantii actionarului majoritar au facut tapaj pe tema tehnologiei de ultima generatie care a dus la obtinerea unui produs finit de calitate ridicata, atat functionala cat si estetica.

Reprezentantii Prolemn au infirmat insa aceasta informatie, desi oamenii din fabrica stiu deja ca americanii vor veni la Reghin, respectiv ca turcii vor pleca, iar fabrica se va inchide.

Directorul de vanzari al Prolemn, Mehmet Ilhan, a negat vehement: "Cine a zis ca se inchide? Sunt interese din afara. Firmele care vor sa cumpere ridica pretul. Noi facem o investitie aici, de 30 de milioane de euro, in fiecare zi vin doua tiruri cu marfa. Cum sa inchidem?".

De altfel, Ilhan ne-a raspuns exact asa cum am fost avertizati ca ne va raspunde echipa de conducere a Prolemn.

"Nu este adevarat. Asa ceva nu exista. Din contra, se lucreaza la bresa de constructie doi. Astfel de investitii nu s-ar realiza daca s-ar inchide societatea. Nu avem nici un proces pe rol", ne-a declarat consilierul juridic al Prolemn, consilierul local Bodo Zoltan.

Cea mai grava problema pe care o ridica inchiderea Prolemn sunt concedierile care vor fi operate in randul celor 1.400 de salariati.

Scandaluri la Prolemn

Prolemn nu se afla la primul scandal major care a zguduit fabrica de la Reghin. La un an de la privatizare, echipa de control a Garzii Financiare a descoperit ca Prolemn a cumparat masa lemnoasa de la persoane fizice neautorizate sa efectueze astfel de tranzactii.

Verificand actele din contabilitate intocmite pentru perioada iunie 1998-septembrie 1999, comisarii au constatat ca turcii au procedat la fel si la achizitionarea cherestelei. Deoarece legislatia silvica era permisiva, turcii au platit o amenda administrativa, li s-a confiscat marfa si si-au vazut in continuare de afaceri.

In 2000, o data cu schimbarea guvernarii, Prolemn a intrat in gratiile si sub aripile guvernamentale. Pentru Prolemn s-a stabilit "sa se ia masuri la nivelul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, Prefecturii si Primariei Reghin pentru fluidizarea transportului produselor finite, in special pe calea ferata".

De asemenea, turcii au fost suspectati de spalare de bani prin procurarea unor utilaje second-hand prin intermediul unor firme off-shore din Malta. Patronii turci au incalcat clauzele contractului de privatizare, investind doar 30 la suta din sumele parafate.

In 2002, Curtea de Conturi a stabilit astfel ca Prolemn mai datoreaza vreo 50 de milioane de dolari investitii in utilaje, la care se adauga penalitati de 30 la suta. (E.M.)