Spaga in spitale este o realitate constatata pe pielea lor de multi botosaneni care au nevoie de ingrijiri medicale. Chiar daca isi aduc contributia, luna de luna, la fondul sanatatii, cind ajung in spitale una din primele griji pe care si le fac este sa faca rost de suma cu care sa le multumeasca medicilor pentru ca le-au acordat serviciile medicale.

Adeseori, banii pentru spaga din spital sunt economisiti, cu mult timp inainte de internare, fiind un capitol separat in bugetul familiei. Multe din botosanencele care au trecut prin Maternitate au inceput sa puna bani deoparte pentru nastere inca de cind au aflat ca sunt insarcinate. Nici nu trebuie ca medicul sa le ceara acest lucru.

Tarifele se afla prin cunostintele care au nascut recent sau chiar in discutiile dintre viitoarele mame in salile de asteptare ale unor cabinete ginecologice. "Nu pot sa spun cu certitudine daca ceilalti medici iau spaga, dar eu am dat pentru o nastere normala 2,5 milioane de lei.

Atit am avut, si am auzit ca ar fi printre sumele mici pe care le platesc pacientele medicului meu", a declarat o femeie care a trecut recent prin Maternitate. Botosanencele recunosc ca nu li se cer acesti bani, dar nici nu sunt refuzate de medici, decit foarte rar. "Nu am avut curajul sa nu dau spaga, chiar daca am auzit si femei care au nascut fara probleme desi nu au dat nici un ban.

Cred ca si noi gresim ca incurajam acest obicei, dar, mai ales cind este vorba de aducerea pe lume a unui copil, faci totul ca sa te asiguri ca totul va decurge bine, ca poti fi asistata la nastere de medicul care a urmarit evolutia sarcinii", afirma o alta proaspata mamica.

Botosanencele vorbesc de tarife cuprinse intre doua milioane de lei si cinci milioane de lei pentru o nastere normala, percepute de unii medici din Maternitate, in cazul unei cezariene spaga ajungind, atunci cind este vorba de femei cu situatie materiala mai buna, pina la 250 de euro.

Asta dupa ce femeile gravide trec prin cabinetele particulare ale unor ginecologi de mai multe ori in timpul sarcinii, platind pentru o consultatie intre 200.000 si 250.000 de lei, uneori fara a li se elibera chitante pentru sumele platite. "Eu nu cunosc cazuri de acest fel.

Nu este deontologic sa primesti spaga, asa cum nu este normal sa fii platit, ca medic cu 23 de ani de scoala, cu un salariu care sa nu iti asigure un trai decent", sustine medicul Ladislau Szente, directorul Maternitatii Botosani.

Reprezentantul acestei unitati medicale spune ca, dupa 28 de ani de activitate medicala, ca sef medic sef de sectie este platit de stat cu un salariu de 12,7 milioane de lei, in timp ce un medic care abia a terminat specializarea are un salariu lunar de doar sase milioane de lei.

"Ca sa te perfectionezi profesional, sa tii pasul cu cerintele medicinii trebuie sa participi la conferinte de specialitate, sa isi cumperi carti de specialitate, practic trebuie sa inveti continuu. Asa este in medicina. Ori asta costa bani grei. Sunt carti de zeci de milioane pe care trebuie sa le cumperi.

Si nu am auzit ca nici unul dintre medici sa fi facut avere, exceptind pe cei care au clinici particulare, fac chirurgie estetica sau alte virfuri din domeniul medical", mai precizeaza directorul Maternitatii.