Documentul semnat acum noua luni la nivelul judetului Timis de liderii partidelor aflate la guvernare zace in sertarele semnatarilor, Ovidiu Draganescu (PNL), Dorel Borza (PD), Mircea Bota (PUR) si Halasz Francisc (UDMR). In 2 martie, cei patru lideri de partid au sperat la o viata lunga, de cel putin patru ani, au facut declaratii optimiste, cu speranta ca "vom trai mai bine".

Protocolul de colaborare dintre cele patru partide a fost o necesitate, impusa de la nivel national, asa ca cei patru lideri la nivel judetean au semnat, vrand-nevrand. Perioada care s-a scurs de atunci a fost, insa, una destul de tensionata, mai ales in interiorul principalilor actori - PNL si PD.

Coalitia se macina din interior

Principiile generale sub care functioneaza coalitia prevad ca deciziile luate sunt obligatorii pentru toti cei care au semnat protocolul, precum si pentru toate persoanele sustinute in functii publice de catre acestia. In cazul unor puncte de vedere diferite intre membri, sunt interzise atacurile politice la adresa celorlalti, iar problemele trebuie discutate in forurile coalitiei.

Totodata, reprezentantii coalitiei in structurile deconcentrate din judet nu au voie sa ia pozitii publice polemice fata de deciziile adoptate in domeniile de competenta. Asa scrie in document, in realitate insa, coalitia se macina din interior.

In prim-plan sunt liderii Aliantei "Dreptate si Adevar", UDMR si PUR pastrand parca limitele de observatori. Iar intre liberali si intre democrati, luptele se dau in interior, cu discretie, dar uneori mai rabufnesc si in afara.

Cunoscatorii intr-ale politicii timisene stiu cel mai bine conflictul PNL-PD, dintre proaspatul consilier de stat al premierului Calin Popescu-Tariceanu, Viorel Coifan (fost directorul al Institutului National de Administratie, fost deputat, fost presedinte al Consiliului Judetean) si presedintele filialei liberalilor, prefectul Ovidiu Draganescu, fost deputat.

Conflictul dintre cei doi a ajuns pe prima pagina a ziarelor acum patru ani, cand Draganescu i-a luat de sub nas lui Coifan conducerea organizatiei judetene a PNL, cu sprijinul fostului presedinte al partidului, Valeriu Stoica. Ulterior, disensiunile dintre cei doi au ajuns sa fie mediate chiar de Theodor Stolojan, acesta cerand public detensionarea atmosferei din interiorul filialei timisene.

Motivul oficial: candidaturile propuse pentru ocuparea locurilor eligibile pe listele candidatilor pentru alegerile generale de anul trecut.

Conflictul dintre cei doi a iesit la iveala si la alegerile din organizatia municipala, din vara, cand Coifan a incercat sa faca opozitie alaturi de toti cei care au avut, de-a lungul timpului, dispute cu prefectul. Un alt loc unde PNL este defavorizat, tot din cauza neintelegerilor din interior, este Consiliul Judetean.

Inca din primavara, plenul CJ functioneaza fara doi consilieri liberali, dupa ce alti doi au alte functii.

De partea cealalta a Aliantei, in PD, lucrurile nu sunt la fel de tensionate, iar "flacara revolutionara" s-a mai stins odata cu pactul de "neagresiune" din vara, dintre cele mai cunoscute nume din filiala: presedintele Dorel Borza, ales pentru al patrulea mandat, care este si viceprimar al municipiului Timisoara, si Constantin Ostaficiuc, presedinte executiv al filialei democratilor si lider al CJ.

Pe la colturi se vorbeste despre neintelegerile dintre cei doi, Ostaficiuc fiind preferat de o buna parte din membrii din judet drept solutia de "spargere" a hegemoniei lui Borza.

Protocol de forma

Alianta "D.A." Timis nu sufera iremediabil de fisuri, insa unele voci democrate au remarcat "monopolul" asupra functiilor de conducere ale liberalilor la institutiile descentralizate. PD nu a prins atatea functii pe cate spera, ci mai mult fotoliile de adjuncti.

Cand vine vorba de functii, ies la rampa si liderii UDMR, care cereau, recent, ca numirile pe posturile promise lor sa se faca mai repede. Din partea PUR - tacere, singura chestiune care a facut mare valva fiind inscrierea fostului lider al CJ, "baronul" local Dan Ioan Sipos, in formatiunea lui Dan Voiculescu.

Promisiunile facute la semnarea protocolului, acum noua luni, cum ca liderii celor patru partide vor decide impreuna ce functii le dau membrilor de partid pe la institutii, au fost date peste cap de inundatiile din primavara. Iar fara "moderatorul" Ovidiu Draganescu, intalnirile nu se mai puteau tine.

Si la nivelul Primariei Timisoara, condusa de PPCD, dupa alegerile locale de anul trecut, liderii PNL-PD si crestin-democratii au semnat un protocol de sustinere a deciziilor luate in Consiliul Local si in cel Judetean. Totul contra PSD si PRM.

La un an de atunci, liderul PPCD Gheorghe Ciuhandu, care este primar al orasului de pe Bega, a realizat ca protocolul semnat "a fost doar pentru ca ei sa ocupe niste functii, de presedinti, vicepresedinti, viceprimari, cu sustinerea PPCD".

Din acelasi motiv al timpului prea ocupat al prefectului-presedinte de partid, nici liderii acestor trei partide nu s-au mai intalnit fata in fata. Asta, desi Ciuhandu munceste in aceeasi cladire a Primariei cu liderul democrat, Borza.

Si prefectul s-a lansat in afirmatii impotriva primarului, Draganescu gandindu-se la posibilitatea destituirii lui Ciuhandu in caz ca il gaseste incompatibil cu afacerile derulate de fiul edilului, George Ciuhandu. Presedintele PPCD este convins ca totul are o miza politica.

In schimb, liderii Opozitiei din judet si-au unit toate fortele pentru a destabiliza puterea locala. Aripile dizidente ale PSD au fost eliminate pe parcurs sau s-au retras singure din fata dominatiei presedintelui filialei, senatorul Ilie Sarbu. Scandalurile au inceput tot dupa alegerile din iunie anul trecut, din cauza rezultatelor considerate slabe fata de asteptari.

In PRM, totul se desfasoara cu usile inchise, in spatele carora nimeni nu cracneste. Cei care au avut acest curaj au fost si ei eliminati, motivatia fiind aceeasi: scorul mic de la alegeri.

Luni vom intra in taberele care lupta in razboaiele nevazute duse pe frontul politic din Bihor. Partidele aflate la putere nu reusesc sa stinga neintelegerile din interior, astfel ca despre respectarea intelegerilor din coalitie nu poate fi vorba. Oamenii Opozitiei asculta mai mult de UDMR si propriile interese decat de sefii directi.