Alesii locali ai UDMR, prezenti, ieri, la Targu-Mures, au propus conducerii Uniunii sa ia act de nemultumirile lor referitoare la o serie de aspecte din cele cinci proiecte de lege care vizeaza descentralizarea aflate in stadiu de dezbatere publica.

Acestia au cerut, printre altele, puteri mai mari pentru administratia locala si reglementarea in ceea ce priveste statutul primarilor si al viceprimarilor, dar si introducerea in lege a unei noi reglementari in ceea ce priveste bilingvismul.

Astfel, mai multi reprezentanti ai UDMR au solicitat ca in noua lege sa se prevada utilizarea limbii materne in administratie acolo unde o minoritate reprezinta cel putin 20 la suta din populatie, dar si in marile orase, unde numarul minoritarilor este de minimum 20.000 de persoane.

Toate aceste probleme au fost discutate in cadrul unei Conferinte Nationale, la care a luat parte si liderul UDMR, Marko Bela. El a declarat ca in Romania nu se poate vorbi deocamdata de o autonomie locala, dar ca Uniunea va face totul pentru atingerea acestui deziderat.

Nu in ultimul rand, liderul maghiar a solicitat intocmirea unei liste cu toate propunerile avansate de colegii sai pentru a se formula mai multe amendamente la legile respective.

"Acest pachet de legi este unul care contribuie la procesul de descentralizare, dar va fi nevoie de cateva modificari esentiale, iar zilele urmatoare vom mai fa-ce cateva amendamentein baza propunerilor de aici", a mai spus Marko Bela.

Totodata, presedintele UDMR a apreciat ca, spre exemplu, consiliile judetene trebuie sa fie in conti-nuare puternice, dar ca prefectii trebuie sa devina reprezentantii Guvernului doar in scopul verificarii legalitatii actelor emise de consiliile locale sau judetene. In acelasi context, Marko Bela a completat ca in Coalitie exista inca voci care se opun descentralizarii.

"Se observa inca la unii colegi ca nu sunt entuziasmati de descentralizare.

Cei care sunt in Opozitie sunt foarte fermi in ceea ce priveste intentiile de descentralizare, dar dupa ce se ajunge la guvernare nu mai vor chiar atat de mult limitarea atributiilor prefectilor sau transferul unor atributii catre administratiile locale sau judetene", a sustinut liderul maghiar. El a completat ca pachetul de legi este, insa, sustinut de coalitia aflata la guvernare.