„Mentinem TVA de 19% si la anul." Declaratia ii apartine vicepremierului George Copos, care a inaugurat ieri al patrulea Oficiu Teritorial pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (OTIMMC), cel de la Iasi. Potrivit vicepremierului, un alt punct important pe agenda sa de lucru este reducerea taxelor locale. „Trebuie sa reducem taxele si impozitele locale.

De cele mai multe ori, administratia locala le aplica investitorilor cele mai mari impozite, nepotrivite pentru a-i atrage", a mai declarat George Copos. Potrivit reprezentantului Executivului, minusurile rezultate din aplicarea cotei unice sau reducerea taxelor locale trebuie sa fie acoperite printr-o mai buna colectare a taxelor la buget. „Avem nevoie de un mediu de afaceri stabil.

Trebuie sa realizam o colectare mai buna a taxelor si impozitelor la buget, astfel vom acoperi aceste diferente. Mai mult, trebuie sa uitam de luptele politice. Nu sint fericit ca am intrat in politica. Politicienii au interese proprii si se gindesc mai putin la oameni", a adaugat acesta.

Potrivit acestuia, statul a demonstrat ca nu este un bun administrator si tocmai din acest motiv ar trebui sa-i lase locul sectorului privat.

„IMM-urile sint soldatii economiei nationale"

Vicepremierul Copos a salutat deschiderea la Iasi a OTIMMC Iasi. „Sint foarte fericit ca am reusit sa deschidem la IasI acest Oficiu. Am tinut in mod deosebit sa avem acest centru aici, care, sper eu, va ajuta foarte mult Iasul. Intreprinzatorii nu vor mai fi nevoiti sa merga pina la Bucuresti, ci vor veni direct aici.

Este al patrulea, dupa cele deschise la Timisoara, Craiova si Constanta", a precizat Copos. Conform Sorinei Giosanu, directorul executiv al OTIMMC, Oficiul de la Iasi va coordona, printre altele, si consiliile pentru intreprinderile mici si mijlocii din sapte judete ale Moldovei, exceptie facind Galatiul.

Vicepremierul a mai aratat ca, pentru anul viitor, suma de bani alocata de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor a fost dublata. „IMM-urile sint motorul economiei nationale. Asigura 76% din Produsul Intern Brut (PIB).

Pentru anul viitor vom avea la dispozitie pentru acest sector 2,3 miliarde de lei vechi, comparativ cu 1,48 de miliarde - cit a fost anul acesta", a incheiat Copos.

„Contrele" primarului Nichita

Reprezentantul administratiei locale, primarul Gheorghe Nichita, prezent la inaugurarea OTIMMC, a tinut sa contrazica unele dintre afirmatiile facute de presedintele ARIS. El s-a laudat cu multimea de investitori straini care vin la Iasi. „Zilele trecute, o firma din Israel a achizitionat o importanta suprafata de teren, unde se intentioneaza sa se faca o investitie de 12 milioane de euro.

Mai sint si cei care cumpara terenul Adimet pentru a realiza o investitie importanta. Se cumpara mult teren la Iasi", a declarat primarul. Acesta a mai aratat ca un avantaj al Iasului care poate fi folosit pentru atragerea investitorilor este ca judetul va fi „poarta de intrare dinspre est" in UE.

Bile negre pentru Iasi la capitolul investitii

Presedintele ARIS sustine ca nu are argumente pentru care sa indrume o firma catre judetele din Moldova. Prezenta ieri la deschiderea OTIMMC Iasi, Ana-Maria Cristina (foto), presedintele Agentiei Romanesti pentru Investitii Straine (ARIS), a declarat ca Iasul nu se inscrie pe lista oraselor preferate de investitorii straini. „La Iasi, investitorii vin mai rar.

Din trei locatii pe care ARIS trebuie sa le indice atunci cind ii prezentam o oferta unui investitor strain, Iasul este ultima optiune. Are accesibilitate redusa, geografic este situat departe de granita Uniunii Europene", a explicat aceasta.

Ea a subliniat si citeva atuuri pe care le-ar putea valorifica orasul nostru: „Iasul este un important centru universitar, aici s-ar putea face cercetare, are traditie in mai multe domenii". Potrivit acesteia, pentru a trage mai multi investitori la Iasi este mai intii nevoie de un cadru legislativ adecvat.

Presedintele ARIS a anuntat ca se lucreaza la o noua Lege a investitiilor, care sa tina seama si de particularitatile regionale, precum si de o implicare mult mai activa pe de o parte a oamenilor de afaceri, dar si de o mai intensa implicare a autoritatilor locale.