Una dintre cele mai mari fabrici din Botosani si unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul local si la bugetul de stat, Firmelbo, se va desfiinta in scurt timp. Firma RIFIL Piatra Neamt si-a anuntat intentia de a renunta la pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la Firmelbo.

Firma nemteana se afla in tratative avansate cu italienii de la Filivivi pentru vinzarea a 84% din actiunile fabricii din Botosani. Oficialii societatii botosanene sustin ca decizia de vinzare a capacitatilor de productie de la Botosani a fost luata pe fondul restringerii pietei de desfacere a firelor si fibrelor acrilice, generata de concurenta neloiala a producatorilor asiatici.

„Negocierile se afla intr-o faza avansata, dar nu stiu cind se va incheia tranzactia. Ele se fac in Italia. Viitorul actionar a fost deja de doua ori in fabrica la Botosani", a declarat directorul general al Firmelbo, Eugen Mirauta. Marca Firmelbo ar putea disparea si ea, daca noul proprietar nu va accepta sa plateasca pentru preluarea ei.

Practic, Firmelbo a terminat primele noua luni din acest an in pierderi, desi a avut o cifra de afaceri de peste 400 de miliarde de lei. Conducerea societatii sustine ca este nevoita sa produca in pierdere pentru a nu pierde clientii actuali, mai ales ca proprietarul fabricii mai are capacitati de productie similare si in Neamt.

„Lucrezi in pierdere in acest an, dar poti recupera anul viitor", a spus Mirauta.

Firmelbo achita lunar la bugetul local si bugetul de stat cite patru miliarde de lei, iar in acest moment nu inregistreaza restante la plata. Acum, 40% din productia Firmelbo este valorificata pe piata interna, iar diferenta pe piete europene, americane si, mai nou, in spatiu ex-sovietic.

Vinzarea pachetului majoritar de actiuni de la Firmelbo presupune inchiderea activitatii de producere a firelor si fibrelor sintetice, insa nu inseamna ca spatiile de productie nu vor fi folosite. Directorul Firmelbo da asigurari ca italienii vor veni la Botosani cu o linie de producere a linii si a amestecului de lina si ca toti cei 185 de angajati ai firmei se vor regasi in viitoarea fabrica.