Pasiunea poate intrece uneori orice bariere. Atunci cand te dedici unui lucru, vrei sa-l faci pana la capat si vrei sa faci cat poti de bine". Acesta este motto-ul lui. La prima vedere, pare un tip obisnuit. Chiar comun.

Daca-l vezi pe strada, nu iese cu nimic in evidenta din multime, poate doar cu inaltimea, neobisnuit de mica pentru un barbat, pentru ca Florin de-abia "bate" spre 1,70 metri. Insa, de batut bate bine si cu sarg. El veteranul campionilor bihoreni la Karate Kyocushin. In viata de zi cu zi, e un tip linistit.

Poate parea uneori chiar exagerat de calm, intr-un cuvant, un om care-si vede de treaba lui. Nimic din atitudinea sa nu-l tradeaza pe super-durul din ring.

Dar in ring e ca o fiara dezlantuita care-si incolteste prada si, la momentul critic, ii da lovitura de gratie. Insa violenta il caracterizeaza pe Florin doar cand e intre corzi, in patratul magic al campionilor.

Cu toate ca acesta este cel mai violent sport competitiv de contact, Florin Caba, multiplu medaliat international la Kyocushin, nu s-a dat batut. In cei 17 ani de competitii, oradeanul a facut multe victime.

Acum, cand merge pe 38 de ani, varsta la care multi sportivi de performanta privesc meciurile de pe banca antrenorilor ori din tribune, Florin a participat la ultimul sau campionat - Cupa Internationala Hajduszoboszlo, in Ungaria. De unde s-a intors cu trofeul cel mare, dupa ce a spulberat practic, in ring, patru adversari de talie internationala.

Evenimentul din acea sambata de 29 octombrie a insemnat pentru Florin retragerea definitiva din activitatea competitionala. In plina glorie.

"I-am batut la ei acasa"

"Secretul acestui sport este psihicul. Antrenamentele sunt o rutina. Se bazeaza pe multe repetari pentru crearea de reflexe" povesteste Florin. Oradeanul e tare fericit ca a reusit sa-i bata pe specialistii acestui sport taman la ei acasa.

Se stie ca ungurii sunt printre cei mai buni din lume la aceasta disciplina, iar faptul ca un roman i-a detronat, in ograda proprie, e o mare realizare. Pentru noi.

Cariera sportiva a inceput-o in 1986, cu toate ca parintii i-au fost impotriva inca de la inceput. "Atunci cand ma intorceam de la antrenamente vanat si cu arcadele cusute, mama era cea mai afectata, cu toate ca pe mine ma durea.

La mine era o durere fizica, pe cand la ea era o durere sufleteasca" isi aminteste Florin. Cert este ca, cu timpul, parintii au trebuit sa se conformeze si sa se impace cu ideea ca fiul lor este indragostit de un sport care, cu timpul ii va provoca multe vanatai.

Pentru a avea succes, reteta lui Florin contine, ca si "ingrediente" de baza, 60% antrenament, 20% alimentatie, 10% concentrare si 10 % odihna. O data amestecate, acestea se transforma intr-o reusita. Lucru demonstrat. Pentru ultima competitie din cariera sa de sportiv de performanta, s-a antrenat trei luni.

In fiecare dimineata, oradeanul se trezea la ora sase, alerga o ora, dupa care urma sala de forta. Antrenamentul propriu-zis era la ora 20. Singura zi din saptamana in care nu respecta acest program era duminica, zi dedicata odihnei. "In ring, concentrarea totala reprezinta succesul. Fiecare organism are un centru de energie.

Cei care reusesc sa il stapaneasca, sunt cei mai buni.", explica simplu Caba.

Masina de carat picioare

Reversul medaliei este faptul ca, dupa multi ani de practicare a unui sport atat de violent, apar probleme, uneori destul de grave, din cauza loviturilor incasate. "A patit-o si Harris Wallmen, sportiv emerit. Momentan este accidentat iar medicul i-a interzis sa mai participe in competitii.", povesteste Florin.

Insa rareori sportivii de acest gen asculta sfatul medicului. Prefera sa inchida ochii si sa uite de orice fel de durere, doar pentru a concura. Isi asuma riscuri imense pentru inca un dram de glorie.

In acest sport, in competitiile full contact sunt permise toate loviturile, mai putin cele cu pumnul la cap, fiind insa libere loviturile cu piciorul.

Disputate fara manusi sau aparatori, obligatorie fiind doar cochilia protectoare pentru testicule, meciurile de acest gen sunt foarte violente si deseori se incheie cu fracturi sau rani deschise.

Florin si-a perfectat un stil propriu, in care low-kick - lovitura de picior la inaltime medie (genunchi/coapsa), cunoscuta sub numele de Ghedan Mawashigheri, e arma lui "mortala". Aceste lovituri obliga la o oarecare distanta dintre adversari, ca sa nu mai vorbim de puterea lor.

E maestru in acest tip de lovituri, cu care-si macina adversarii. Forta a castigat-o in timp, cu multa truda si sudoare. "Am lucrat mult la sala pentru forta la picioare.

Eram singurul sportiv care faceam 17 serii de genoflexiuni, a cate 20 de repetari, cu bara incarcata cu 60 talere de kilograme in carca", isi aminteste Florin, un tip care niciodata nu a depasit greutatea de 70 de kilograme. "La un moment dat executam genoflexiuni cu 210 kilograme. Nici macar culturistii nu puteau tine pasul cu mine".

Un singur tel: victoria

De-a lungul carierei sportive, Florin Caba a avut parte cam de toate, si glorie si nereusite. "Ideea acestui sport, si a oricarui sport in general, este sa castigi. Trebuie sa dai ce ai mai bun in tine, in limita regulamentului.", afirma campionul.

Ce poate fi considerata o mare reusita este faptul ca, in peste 60 de meciuri disputate in competitii, Florin Caba nu a fost invins niciodata prin KO. "Cea mai placuta amintire pe care o am e din 1992, din Elvetia. Atunci, in minutul unu si 37 de secunde l-am facut KO pe campionul Elvetiei", isi aminteste Florin.

Dar a mai incasat-o si el. O data, chiar rau de tot. "Eram la Campionatul Open al Romaniei, organizat la Cluj in 1997. M-am luptat cu un individ de 100 de kilograme. M-a batut fara drept de apel", explica zambind.

"Imi amintesc ca, atunci cand m-am intors acasa, eram cusut la ambele arcade si eram desfigurat in asa hal incat nici fiul meu nu m-a recunoscut".

Florin nu vrea sa renunte definitiv la sportul de performanta caruia si-a dedicat aproape toata viata si nu renunta nici in ruptul capului la antrenamente. Sa se mentina in forma.

Dar incearca si sa transmita mai departe pasiunea pentru acest sport sangeros celor care iubesc artele martiale pentru ca vrea sa impartaseasca si altora din cunostintele sale.

Si-a deschis o asociatie de profil, Clubul Sportiv Felix Sanmartin, la care antreneaza cateva grupe de juniori si cu care a reusit sa castige chiar Cupa Romaniei.

Insa viata l-a invatat ca in Romania din acest sport nu se poate trai, asa ca si-a pus pe roate si o mica afacere – o ferma de animale la Ineu de Cris. "Nu sunt un om de afaceri, dar mica ferma ma ajuta sa stau pe linia de supravietuire.

Sunt altii care o duc si mai rau ca mine", spune karateka, privind cu coada ochiului kimonoul impaturit frumos langa vitrina cu medalii.

Nascut in zodia sportului

Florin Caba s-a nascut la Oradea, in 4 februarie 1968. A inceput cariera sportiva in 1986 cu disciplina Karate Shotokan, iar din 1988 s-a axat pe Kyocushin. Cariera sa a fost incununata de succes:

1992 – bronz la Campionatul International de Seniori al Elvetiei

1997 – bronz la Campionatul International Kyocushinkay al Romaniei

2000 – locul 1 in Cupa Romaniei

2001 – locul 2 in Cupa Romaniei

2005 – locul 1 in Cupa Internationala Hajduszoboszlo

Ultimul orgoliu

Florin Caba a participat la finele lunii trecute la ultima sa competitie sportiva. La categoria 75 de kilograme, veteranul Florin Caba a dominat fiecare intalnire dintre cele patru disputate in compania sportivilor din Ungaria, Cehia, Slovenia si Grecia.

Fiecare meci al oradeanului a fost incheiat inainte de limita, Caba invingandu-si adversarii fara drept de apel si obtinand in final locul intai. Spre surprinderea tuturor spectatorilor prezenti, Caba a folosit un arsenal de tehnici extrem de spectaculoase care i-a pus in reala dificultate pe adversarii sai.

Dealtfel, singurul meci care a necesitat o extensie a fost cel din primul tur, ulterior Caba castigandu-si toate meciurile inainte de limita. Dupa patru meciuri in care a stralucit, sportivul oradean antrenat de multipla campioana europeana si balcanica la Kyocushin, Anca Wallmen a urcat pe prima treapta a podiumului.

Talent recunoscut

Florin Caba este detinatorul centurii negre 2 DAN. Drumul inspre obtinerea acestei cotari a fost anevoios, putini fiind cei care obtin aceasta distinctie. Ca oricare altul, veteranul a parcurs toate etapele necesare atingerii acestui titlu.

Ordinea centurilor este urmatoarea: alba, albastra, galbena, obtinuta in urma disputarii a 10 meciuri open, a cate un minut fiecare, verde, obtinuta in urma a 15 meciuri, maro, dupa disputarea a 20 de meciuri.

Centura neagra Shodan o primeste cel care reuseste sa stea in picioare dupa disputarea a 30 de meciuri, fara categorii de greutate. Centura cu 2 DAN, Nidan se obtine in urma a 40 de meciuri de acest fel. Florin Caba a facut fata cu brio acestor provocari.