Vineri, 4 noiembrie, discoteca No Problem din Oradea a gazduit concertul trupei La Familia, care a revenit in showbiz dupa mai bine de trei ani de absenta de pe scena muzicala din Romania.

Oradea este al treilea oras din tara, dupa Zalau si Timisoara, care se bucura de prezenta lui Sisu si Puya, reuniti o data cu eliberarea primului din penitenciar, unde a fost inchis doi ani pentru consum si trafic de droguri de mare risc.

Viata de cartier, o sintagma preluata de romani si particularizata aprape fiecarei regiuni din tara. O expresie care vrea sa insemne un anumit mod de viata, caracteristic, se pare, unei mari categorii a tineretului din zilele noastre. Cei care au dat nastere unui nou val musical, relativ nou pentru Romania anilor 1994-1995, hip-hop-ul.

Inca inainte ca exponentii acestui stil de viata sa devina vedete, lumea arata interes pentru doi tineri din cartierul bucurestean Balta Alba. Acestia aveau sa devina "La Familia", o trupa care s-a bucurat, si inca se mai bucura de un succes fenomenal.

Tudor Sisu si Dragos Gardescu s-au luptat mult pentru a atinge renumele de care se bucura acum. Cu toate ca nu au avut o viata deloc usoara, nici unul nu a renuntat la vis.

Sisu a fost crescut doar de mama, iar Puya era cel mai mic dintre cei patru frati nascuti intr-o familie modesta dintr-un cartier de la periferia capitalei. Doi tineri care au reusit sa-si impuna punctul de vedere pe scena muzicii romanesti.

In 1998, "Nicaieri nu-i ca acasa" a fost unul dintre cele mai vandute albume in Romania iar videoclipul piesei "Tupeu de Borfas" a fost timp de cateva luni in heavy rotation pe singurul post muzical de televiziune din acea vreme din Romania. De aici incolo, "La Familia" au devenit astfel cunoscuti in toata tara.

A urmat o perioada lipsita de hituri, timp in care Sisu si Puya au revenit la vechile preocupari de dinainte, adica la viata de strada. Intr-un tarziu, a aparut pe piata albumul "Familiarizeaza-te", care a introdus o noua artista hip-hop, Honey.

In octombrie 2003, Sisu a fost arestat si condamnat, cinci luni mai tarziu, la trei ani de inchisoare sub acuzatia de consum si trafic de droguri de mare risc. "La Familia" sunt baietii care o pot lua de la capat oricand, indiferent de barierele pe care le au de trecut.

La nici doua saptamani de la eliberarea lui Sisu, "La Familia" au poposit la Oradea, in concert.

Sisu si Puya, membrii trupei "La Familia", au acordat un interviu in exclusivitate GAZETEI DE ORADEA.

GAZETA: Exista o diferenta pregnanta intre rap si hip-hop?

Sisu: O diferenta pregnanta nu exista intre aceste doua termene, cel putin nu in Romania. Cred ca hip-hop-ul face referire la cultura, istoria muzicii, graffiti, film. Rap-ul este doar forma de expresie a acestor lucruri. In Romania, insa, nu poti spune ca sunt doi termeni diferiti.

Puya: Sunt sinonime. Romania nu are inca cultura necesara pentru a descoperi diferenta.

GAZETA: In ce directie se indreamna hip-hop-ul din Romania?

Puya: Hip-hop-ul romanesc este scindat intre doua mari brigazi: underground si cei care au reusit sa iasa in fata. Cei care apartin genului underground, adopta un stil mai social, cu teme mai grele, in stilul gangsta rap.

Sisu: Nu se indreapta nicaieri. Tocmai asta e problema. Nu mai apar trupe noi. Foarte multi nu au invatat sa fie la curent cu acest gen de muzica. In primul rand, trebuie sa inteleaga care e mersul hip-hop-ului.

GAZETA: Exista un razboi intre trupele de hip-hop din Romania?

Puya: Nu putem spune ca exista un razboi. In mod sigur exista o dusmanie surda, mancatorie si foame de bani.

GAZETA: A catea oara in Oradea si care e parerea voastra despre oras?

Puya: In Oradea suntem abia a treia oara, dar venim de fiecare data cu placere. Ultima data am fost in 2000. Am facut o pauza destul de mare, dar iata-ne din nou aici.

Sisu: Orasul e in totala renovare. Peste tot vad numai santuri si oameni cu tarnacoape. E un oras linistit, dealtfel, cel putin fata de Bucuresti. Noi suntem obisnuiti cu debandada bucuresteana, asa ca, probabil ne-am plictisi aici.

Asta e locul in care te refugiezi cand vrei sa fugi de aglomeratia unui oras ca Bucurestiul si cauti liniste.

GAZETA: Care considerati ca este cea mai buna trupa de hip-hop din lume, la ora actuala?

Puya: Cred ca este G-Unit. Au tot ce le trebuie, talent, flow si o echipa manageriala foarte buna in spate.

GAZETA: Care este reteta succesului in acest gen muzical? Ce trebuie sa ii caracterizeze pe cei care vor sa faca hip-hop?

Puya: Aici vorbim de talent si personalitate. Oricum aceste doua calitati nu reprezinta nimic fara un simt al afacerilor dezvoltat. Cei care cred ca daca fumeaza iarba toata ziua vor ajunge sus doar pentru ca au talent, viseaza. Nu e atat de usor.

Sisu: Trebuie sa stii sa ajungi la obiectiv, sa-ti atingi telul si sa fii foarte organizat. Trebuie sa stii, in primul rand, cum sa faci sa fie bine pentru tine.

GAZETA: Cum se prezinta fanii din Oradea?

Puya: Dupa atata timp, nu mai stiu. Cei din Timisoara si Zalau au fost foarte tari. Imi amintesc ca si publicul oradean a fost unul de exceptie prin 2000, la ultimul nostru concert.

Zece ani de succese

Lansati in 1996, "La Familia" si-a creat un renume in Romania, datorita versurilor cu puternica tematica sociala pe care le abordeaza. Toti cei care asculta acest gen de muzica au cumparat materialele "La Famila" din 1997 incoace.

Discografie

Baieti de cartier - LP 1997

Nicaieri nu-i ca acasa - LP 1998

Dumnezeu e baiat de cartier (oare?) - EP 1999

Bine ai venit in paradis - LP 1999

Ca la noi - EP 2000

Familiarizeaza-te - LP 2001

Zi de Zi - Maxi-single 2003

Punct si de la capat - LP 2003

Viata Buna - Maxi-single 2003

Foame de bani - LP 2004

Sisu si Puya pregatesc lansarea unui nou single in luna decembrie a acestui an, urmat de un nou album in martie 2006, cea de-a 11-a aparitie discografica a trupei "La Familia".

O data cu dezvoltarea Internetului in Romania, "La Familia" au hotarat ca cea mai buna metoda de a fi aproape de fanii din toata tara, este prin intermediul acestei retele informationale.

Astfel, baietii au lansat la apa site-ul trupei, www.la-familia.ro, unde fanii pot sa gaseasca cele mai noi date despre trupa, turnee, biografie.

"Prinsi in aceeasi saracie in continuare

Baietasii se chinuie sa ramana in picioare

Pustanii viseaza tot mai mult, ce daca?

Dupa cativa ani o sa-nceteze s-o mai faca". (Prinsi in joc)