Atat Alianta, cat si coalitia de gurvernare, precum si PSD se scalda in ape tulburi in judetul Bihor. Astfel, membrii coalitiei nu prea stiu unii ce fac altii, intrucat intalnirile lor au loc in ultima vreme destul de rar. Pe de alta parte, social-democratii se afla in deriva pentru ca nu toti il recunosc pe actualul lider al filialei.

Totodata, coalitia a inceput sa scartaie mai tare, dupa ce actualul prefect al judetului, liberalul Ilie Bolojan, a inceput sa-si bage nasul in "afacerile" colegilor lui din Alianta, mai precis in cele ale Primariei Oradea, condusa de democratul Petru Filip.

Desi cei doi lideri nu au recunoscut ca ar duce un razboi, tensiunile dintre acestia sunt destul de evidente.

Atacurile aruncate in presa nu au facut decat sa alimenteze aceasta stare de fapt, mai ales dupa ce Filip a spus despre colegul sau de Alianta ca, fiind prefect, ar trebui sa aiba mai putina putere, intrucat el a fost numit in fruntea Prefecturii si nu ales si ca are mai putina experienta in administratie.

Mai mult, Petru Filip, care este si presedintele PD Bihor, i-a cerut subordonatului sau pe linie de partid, subprefectul Traian Abrudan, sa iasa intr-o conferinta de presa in care sa contrazica punctul de vedere al Prefecturii cu privire la una dintre hotararile Consiliului Local Oradea. Toate astea s-au petrecut in absenta prefectului, care era plecat in acel moment intr-o delegatie.

Cu toate ca tensiunile din Alianta "D.A." sunt evidente in Bihor, nici reprezentantii pe linie de partid de la Bucuresti nu vor sa recunoasca faptul ca se confrunta cu o problema si le numesc doar "divergente de opinii". Mai mult, de cand se afla la putere, cele doua partide aliate, PNL si PD, nu au tinut niciodata conferinte de presa comune, ci doar separat la nivel judetean.

Numai sigla Aliantei "Dreptate si Adevar", care atarna in sediile celor doua formatiuni politice mai face dovada existentei unei intelegeri intre cele doua partide. Asta, cu toate ca liberalii si democratii au promis ca o data la doua saptamani vor sta la aceeasi masa in fata presei. Acest lucru nu s-a intamplat nici azi, la mai bine de jumatate de an de la castigarea alegeilor.

Daca Alianta sta prost la capitolul intelegere si comunicare, nici coalitia nu sta mai bine. In urma cu doua saptamani, vicepresedintele filialei PD, Mircea Matei, a recunoscut ca membrii celor patru partide care fac parte din coalitie nu s-au mai intalnit in formula completa de cateva luni. Abia vinerea trecuta acestia au convocat o sedinta comuna.

Tot Matei a alimentat si specula-tiile legate de neintelegerile dintre PNL si PD cand a afirmat ca liberalii au pus la carma Agentiei pentru Tineret un om de-al lor, pe cand intelegerea a fost ca la sefia institutiei sa ajunga un democrat.

La aceste afirmatii, colegul de alianta a vicepresedintelui filialei democratilor, liberarul Valeriu Boeriu, a raspuns destul de sarcastic, spunand ca PD a fost singurul care nu a stiut ca un membru PNL va ajunge la Agentia pentru Tineret.

In schimb, daca nu se intelege foarte bine cu colegul de alianta, presedintele filialei democratilor, Petru Filip, se poate intelege foarte bine, atunci cand interesul o cere, cu colegul de coalitie, presedintele UDMR, Alexandru Kiss, aflat la carma Consiliului Judetean.

Desi nici relatiile dintre cei doi nu sunt dintre cele mai cordiale, atunci cand au un interes comun, cei doi au stiut sa cada de acord. Ambii stiu sa faca compromisuri atunci cand le iese ceva din asta.

Reprezentantii Opozitiei nu sunt nici ei lipsiti de griji. De la alegeri-le de anul trecut, PSD Bihor nu reuseste sa revina pe linia de plutire.

Neintelegerile din interiorul organizatiei sunt tot mai evidente. Dupa alegeri, filiala a fost rupta in doua: una a ramas fidela fostului presedinte, senatorul Gheorghe Sarb, iar cealalta a mers pe mana actualului lider, Mihai Bar. Odata cu instalarea acestuia din urma in functie, Sarb a disparut din viata politica locala, impreuna cu echipa care l-a sustinut.

Totodata, la conferintele de presa sunt prezenti doar Mihai Bar, prim-vicepresedintele filialei, Alexandru Retegan, si presedintele de la Organizatia din municipiul resedinta de judet, Dan Matei. Vicepresedintele Gavrila Ghilea, care inainte isi facea prezenta la aproape toate conferintele, acum gaseste tot felul de scuze ca sa nu participe.

De la intalnirile cu reprezentantii mass-media lipseste si deputatul Claudiu Pop, care isi face singur conferintele la cabinetul sau de parlamentar.

Si mai grav este faptul ca liderii PSD nu reusesc sa-si struneasca consilierii locali si judeteni, care voteaza dupa cum le dicteaza Puterea si nu sefii lor pe linie de partid. Conducerea social-democratilor recunoaste ca are o problema in acest sens, insa, cu toate ca a anuntat ca vor fi luate masuri, nu a reusit inca nimic in acest sens.

Inclusiv Alexandru Retegan a recunoscut ca, in privinta consilierilor judeteni, nu prea se poate face nimic, intrucat acestia voteaza dupa cum le dicteaza presedintele institutiei, Kiss Alexandru, lasand in acelasi timp sa se inteleaga ca puterea presedintelui UDMR asupra membrilor CJ este mai mare decat a sefilor din partid.