Tribunalul Vrancea a dispus reangajarea tehnicianului Ion Bucur, in sarcina caruia s-a retinut un prejudiciu de peste un miliard de lei in padurile pe care le avea in grija.

Acesta este cercetat de politie pentru ca a marcat ilegal lemn cit incape in 100 de camioane. Invincibilul padurar a fost achitat intr-o afacere similara din 2001.

Alti silvicultori sefi concediati in primavara pentru diferite nereguli grave in fondul forestier au beneficiat de clementa judecatorilor.

Directia Silvica Focsani a ajuns sa plateasca dupa doar citeva luni deciziile pe care le-a luat la inceputul anului, cind, in urma unor controale ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a concediat sau destituit din functii mai multi silvicultori banuiti ca au taiat padurile Vrancei dupa bunul plac sau ca fac parte din ceea ce s-a numit "mafia padurii".

In ultima perioada, dupa ce judecatorii s-au pronuntat definitiv asupra unor cauze, silvicultorii suspendati conform unor prevederi ale contractului colectiv de munca au fost "reabilitati" si reincadrati in Directia Silvica cu dreptul de a primi si salariile restante.

Este si cazul tehnicianului Ion Bucur, care este cercetat de politie pentru folosirea abuziva a ciocanului de marcat, dar si a fostului director adjunct sau a fostului sef al Ocolului Silvic Gugesti.

Unul dintre cazurile considerate strigatoare la cer de sefii silviculturii este cel al tehnicianului Ion Bucur din comuna Mera, cunoscut si sub porecla "Pomana", care a primit, printr-o sentinta a Tribunalului Vrancea, dreptul de a uza de ciocanul de marcat desi este cercetat de politie tocmai pentru marcarea ilegala a sute de metri cubi de lemn din padurea pe care o administra.

Acesta fusese suspendat din functia de sef al Districtului Reghiu pina la finalizarea anchetei penale in care este implicat. In calitate de angajat al Ocolului Silvic Gugesti, Ion Bucur a fost luat in vizor de organele de cercetare penala inca din anul 2001, cind a si fost concediat.

Cunoscut ca un apropiat al vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, care a fost sef al Directiei Silvice, Ion Bucur, fost candidat PSD la Primaria Mera, a scapat atunci ca prin minune de acuzatiile care i-au fost aduse. Dupa ce s-a transferat pentru putin timp la ITRSV Buzau, mai curat si mai uscat, tehnicianul a redevenit sef.

Din informatiile comunicate de oficialii Directiei Silvice, in anul 2001, tehnicianul Ion Bucur marcase ilegal in trei partizi peste 300 arbori cu un volum de peste 600 de metri cubi. Cu toate ca si atunci o parte din lemn a fost valorificat, impotriva sa nu s-a luat nici o masura.

Acesta a fost si motivul pentru care, dupa 2001, nimeni nu a mai indraznit sa verifice modul in care Ion Bucur a marcat si inregistrat in padurea statului, dat fiind ca acesta uza adesea de relatiile sus puse pe care le are. Schimbarea conducerii silvice din Vrancea a insemnat insa reluarea unor controale in teren si in documente.

Dupa verificarile efectuate de catre Directia de Fond Forestier a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva s-a constatat un nou prejudiciu evaluat in prima faza la circa 1500 m.c. lemn marcat si neinregistrat, care incape in peste 100 de camioane.

"Directia Silvica va formula plingere penala impotriva tehnicianului Bucur Ion pentru abuz in serviciu, marcarea ilegala de arbori si insusirea unor sume necuvenite", se arata in raportul incheiat de Romsilva in luna aprilie a acestui an. Acelasi act prevedea "desfacerea contractului individual de munca a th. Bucur Ion - seful Districtului Silvic nr. 4 Reghiu pentru marcarea unor arbori cu ciocanul silvic cu marca rotunda PS 300 fara sa-i inscrie in carnetele de inventariere depuse la ocol, marcarea de arbori care nu faceau obiectul produselor pentru care a fost constituit actul de punere in valoare.

De asemenea, dupa calcularea prejudiciului produs unitatii prin valorificarea materialului lemnos neinclus in actele de punere in valoare (A.P.V.) se va imputa acestuia in solitar cu padurarii gestionari ai partizilor, sumele respective". Dupa ce propunerea inspectorilor ministeriali a fost insusita de comisia de disciplina, tehnicianului Ion Bucur i-a fost suspendat contractul de munca pina la finalizarea cercetarilor in ceea ce priveste prejudiciul creat. "Prejudicul este partial pentru ca doar o parte din arbori au fost taiati. Restul arborilor vor fi demarcati in perioada urmatoare", a declarat Ion Ionita, purtator de cuvint al Directiei Silvice Focsani.

Judecatorii decid fara sa tina cont de pagube

Inca din luna mai, cind au aparut concluziile raportului, Directia Silvica a formulat plingere penala impotriva lui Ion Bucur. "Dosarul se afla in cercetare, iar tehnicianul Ion Bucur este cercetat sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals in declaratii, abuz in serviciu si folosirea ilegala a ciocanului silvic", a precizat Biroul de Presa al IJP Vrancea.

Intrucit dosarul treneaza, sefii tehnicianului nu exclud posiblitatea unor presiuni pentru ca "Pomana" sa fie scos basma curata. In paralel, profitind de lentoarea cu care decurge ancheta, Ion Bucur a cerut functia inapoi si chiar a obtinut-o.

Conform unei hotariri pe care Tribunalul Vrancea a pronuntat-o pe 23 septembrie, instanta "dispune anularea deciziei nr.184/16 iunie 2005 emisa de pirita Directia Silvica Focsani; reintegrarea reclamantului in postul detinut anterior si plata drepturilor salariale cuvenite de la data emiterii deciziei si pina la data reintegrarii efective.

Obliga pirita la 7.000.000 lei cheltuieli de judecata catre reclamant". In consecinta, Ion Bucur a fost reintegrat in cimpul muncii, fiind instalat in fruntea unui district din cadrul Ocolului Silvic Gugesti.

Oficialii Directiei Silvice, care n-au mai contestat decizia instantei, spun ca toti cei concediati in primavara au avut cistig de cauza pina acum, institutia fiind nevoita sa plateasca paznici pentru ca acestia sa nu comita alte nereguli. "Contractul colectiv de munca este clar.

In momentul in care se inregistreaza un prejudiciu mai mare de un procent stabilit prin acest document, respectivului i se desface disciplinar contractul de munca", a declarat Ion Ionita, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani. Asta doar pe hirtie, intrucit instanta poate decide cu totul altceva.

Fostii sefi isi reiau posturile

Printre cei care, in urma proceselor intentate, au obtinut deja decizii de reangajare in cadrul structurilor Directiei Silvice Focsani sau sint la un pas de obtinerea acestora se numara fostul director general Gica Duta, care a demisionat, deci nu-i mai poate lua locul liberalului Laurentiu Dumitrache, fostul director adjunct Titi Olteanu, fostul consilier juridic Marian Stoica, dar si Vasile

Postu, fostul sef al Ocolului Silvic Gugesti, care a fost reincadrat pe postul din care a fost suspendat in urma cu trei saptamini. Cel mai probabil si fostul director tehnic ar fi obtinut o decizie favorabila, dar acesta a decedat intre timp si i se pun in circa tot felul de prejudicii, dupa cum sustin surse din Directia Silvica.

Contactat de reporteri, Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice, spune ca a ramas si el uimit cind a vazut deciziile instantei, dar nu a avut ce sa faca decit sa le puna in practica. Intre timp, Ion Bucur a venit pe la sediul institutiei si, satisfacut, i-a intrebat pe sefi cind au de gind sa mai vina in control.

"Pe tema asta toti angajatii, indiferent ce ce dovezi am adus instantei, au cistigat dintr-un capat in altul. Mie nu mi se pare normal, dar n-am ce sa fac! Undeva, cineva ii iubeste. Noi am mers cu procesele pina la horatirea definitiva si irevocabila si chiar am angajat un avocat pe linga juristul nostru.

La unele decizii, am ramas interzisi, inclusiv in cazul Bucur", a declarat directorul Laurentiu Dumitrache. Intrebat daca nu cumva institutia pe care o conduce a pierdul intentionat aceste procese, Dumitrache declara ca "pe judecatori nu-i intereseaza daca au furat sau nu, ci daca in decizie n-ai pus cumva o virgula".

In ceea ce-l priveste pe tehnicianul Ion Bucur, care, dupa schimbarea puterii, si-a anuntat demisia din PSD printr-un anunt publicat la mica publicitate, acesta declara ca unii functionari ai Directiei Silvice, in speta Ion Ionita, ii poarta simbetele si ca el nu a furat nici un lemn din padure. Ion Ionita, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice, spune insa ca nu are nimic cu Ion Bucur.

"Ce sa am cu el? Sa-i iau postul? Probabil ca nu m-am lasat mituit, de asta e suparat. Nu eu am facut prostii cu ciocanul", a declarat acesta, adaugind ca unele decizii luate de institutiile statului, care nu au tinut cont de prejudiciile create de cei sanctionati, ii descurajeaza pe cei care ar urma sa-i controleze pe padurari.

Ca un amanunt interesant, dupa controalele efectuate de Corpul de Control al ministrului Gheorghe Flutur, doar angajatii concediati in Vrancea si Botosani au primit decizii de repunere in functii.