Prefectul Clujului, Mihail Hardau, ii va lua locul lui Mircea Miclea in fruntea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Decizia apartine liderului PD Emil Boc, care, dupa indelungi consultari a optat pentru varianta Hardau, la sfarsitul saptamanii trecute.

Hardau a confirmat, ieri, ca au avut loc discutii pe aceasta tema si ca i s-a propus preluarea portofoliului de ministru ramas vacant dupa demisia lui Mircea Miclea.

In ce priveste viitorul inlocuitor al lui Hardau in fruntea Prefecturii clujene, Boc a preferat sa nu faca inca nici o nominalizare, dar are in vedere doua persoane& pe consilierul local Alin Tise si pe directorul CJAS Cluj Mircea Morosan.

Pe de alta parte, Alin Tise a sustinut ca nu a avut, pana in prezent, o discutie cu liderul partidului, Emil Boc, pe tema numirii sale in fruntea Prefecturii Cluj, admitand in acelasi timp ca reprezinta una dintre propunerile avute in vedere. "Domnul Boc este plecat la Bucuresti. Cand sa vorbesc cu dansul? Stiu ca eu sunt o varianta, dar mai sunt si altele. Daca se vor gandi la mine, voi accepta", ne-a declarat Tise.

"Faptul ca sunt nominalizat este o mare onoare pentru mine, pentru ca inseamna ca este vazuta bine activitatea prefectului in Cluj. Constat prin aceasta nominalizare ca trebuie sa o iau, din nou, de la capat. Este ca o sarcina de partid, dar este ceruta de conducerea PD", a declarat Mihail Hardau.

El a mai spus ca in cazul in care conducerea Aliantei va valida propunerea, el nu se va schimba si va ramane "un amestec de legalitate si bun simt". "Puterea nu ma va schimba. Legalitatea si bunul simt, mentinute in armonie, cred ca sunt cheia succesului meu", a adaugat Mihail Hardau.

Prefectul recunoaste ca administrarea unui minister cum este cel al Educatiei si Cercetarii inseamna o responsabilitate foarte mare, dar crede ca va face fata functiei. Pe de alta parte, Hardau a refuzat sa faca apreieri legate de revendicarile profesorilor, sustinand ca nu doreste sa se "hazardeze in astfel de declaratii".

"Un obiectiv al meu in fruntea acestui Minister este sa fac sistemul sa functioneze. Eu fac acum parte dintr-un alt sistem, sistemul administrativ este diferit. Am nevoie de putin timp sa ma familiarizez cu privire la problemele din acest sistem", ne-a mai spus Hardau.

Liderul PD Cluj-Napoca, Mihail Hardau detine in prezent functia de prefect al Clujului, fiind numit in aceasta functie inca de la preluarea puterii de catre Alianta D.A. PNL-PD.

Numirea lui Hardau in fruntea Educatiei deschide, evident si calea numirii unui nou prefect al Clujului, Pana in prezent, sunt vehiculate trei nume pentru fotoliul detinut in prezent de Hardau si anume& Florin Stamatian, Mircea Morosan si Alin Tise.

Potrivit informatiilor noastre, cele mai mari sanse pentru a prelua functia de prefect al Clujului o are consilierul local Alin Tise, mai cu seama datorita profesiei sale de avocat, care ii acorda astfel o bila alba in plus fata de ceilalti doi nominalizati, ambii medici, unul medic veterinar iar celalalt ginecolog.

Cu toate ca presedintele PD, Emil Boc, a sustinut ca nu va numi un nou titular in fruntea Educatiei si a Cercetarii pana ce nu va creste bugetul alocat acestui Minister, numirea unui inlocuitor al lui Mircea Miclea a devenit imperios necesara odata cu declansarea grevei generale, pe termen nelimitat, in invatamantul preuniversitar si universitar.

Contactat telefonic, liderul democratilor, Emil Boc, a recunoscut faptul ca a optat pentru Mihail Hardau pentru Ministerul Educatiei, solutie ce urmeaza sa fie validata in Colegiul Director al partidului. "D-l Hardau este solutia finala la care m-am gandit. A mai fost si d-l Stamatian, dar dansul a preferat sa ramana pe partea medicala.

Trebuie sa numim un nou ministru si pentru ca joi expira mandatul d-lui Miclea", ne-a declarat Boc.

Misiunea lui Hardau in fruntea Ministerului Educatiei nu va fi una usoara, in contextul declansarii grevei generale. Reamintim faptul ca, la sfarsitul saptamanii trecute, comisiile parlamentare de buget-finante au suplimentat bugetul invatamantului pe anul viitor, cu 1800 de miliarde de lei.

Insa aceasta suma nu ridica bugetul alocat educatiei la 6% din PIB, procent promis in programul de guvernare al Aliantei PNL-PD. Mai mult, nici intalnirea consumata sambata intre liderii de sindicat si premierul Tariceanu nu i-a determinat pe dascali sa amane protestele.