Desi preturile locuintelor cresc cu fiecare an se pare ca numarul tranzactiilor de vanzare-cumparare a imobilelor continua sa existe in numar mare, un semn ca nevoia unei locuinte ramane o necesitate stringenta.

Din pacate, persoanele tinere detin si cea mai redusa putere de cumparare astfel incat, pentru multi, viata pe cont propriu se transforma mai mult intr-o incercare de supravietuire decat in aventura unui inceput.

Desi numarul ofertelor este destul de redus si competitia ridicata, programele Agentiei Nationale Pentru Locuinte (ANL) poate reprezenta pentru unii rezolvarea solutiei in problema locuintei. Numai ca, in ultima perioada criteriile de selectie in cadrul programului "Locuinte pentru tineret destinate inchirierii", s-au modificat constant.

In Cluj-Napoca zona desemnata constructiilor ANL se afla in intravilanul localitatii Floresti. In acest cartier, denumit "Cetatea Fetei", sunt aproape de finalizare 300 de garsoniere si 202 apartamente cu doua camere.

Tinerii care accepta impedimentul generat de distanta la care se afla cartierul si doresc sa inchirieze unul din imobilele ANL vor trebui sa treaca peste doua criterii de selectionare. Primul criteriu este obligatoriu si stipuleaza conditiile ce trebuie indeplinite de catre titularul cererii de locuinta.

Tinerii care nu vor implini 35 de ani la data repartizarii locuintei si nu detin sau nu au detinut, atat ei cat si familia acestora, alte imobile, pot aplica pentru o cerere la ANL. De asemenea, titularul trebuie sa detina un loc de munca in localitatea in care sunt amplasate locuintele.

In cazul in care solicitantul indeplineste aceste conditii exista un al doilea criteriu care stabileste punctajul fiecaruia in functie de anumiti parametri. Conform ultimelor schimbari in calcularea punctajelor, in cadrul fiecarei categorii sunt trecute cazurile care ofera aplicantilor cel mai mare scor.

Persoanele casatorite, cu un numar cat mai mare de copii si cu studii superioare primesc cel mai mare punctaj. La acestea se mai pot adauga anumite situatii de exceptie cum ar fi pentru tinerii proveniti din case de ocrotire sociala si care au implinit 18. In calcularea punctajului se tine cont si de vechimea cererii solicitantului.

Daca pana in trecut prioritate aveau cererile persoanelor care lucrau la stat, se pare ca aceasta discriminare a fost anulata. In prezent, tinerii angajati la societatile private vor imparti pe viitor aceleasi sanse cu cei angajati la stat.

Pentru inchirierea unui imobil, solicitantul depune cererea si actele necesare la sediul primariei din localitate unde sunt analizate de catre comisiile sociale, conform criteriilor stabilite. "Pentru ultima perioada am primit peste 1100 de dosare cu cereri pentru cazarea in cartierul ANL din Floresti", ne-a declarat Matei Petru, consilier la Consiliul Judetean Cluj.

"Dintre acestea se vor semna maine (astazi, n.a.), aproximativ 200 de contracte cu Primaria Floresti, cu persoanele care au primit aprobarile", a mai adaugat Matei Petru.

Agentia Nationala Pentru Locuinte a inceput sa functioneze din 1999, iar amplasarea locuintelor se face datorita consiliilor locale care pun la dispozitie terenurile necesare construirii.

Conform surselor din cadrul Consiliului Judetean, incepand cu anul viitor, se vor realiza noi constructii sociale, tot in cadrul cartierului din Floresti. In anii urmatori se va incerca construirea unui numar de 300 de imobile destinate inchirierii dupa sistemul de punctare stabilit in regulamentul ANL.

Pana in in prezent nu se cunoaste daca se vor construi blocuri de garsoniere sau apartamente, rezultatul va depinde de fondurile accesibile si de tipurile de solicitari. Programul va continua sa se adreseze tinerilor care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera.

Tot in cadrul programului "Constructia de locuinte destinate inchirierii pentru tineri", se deruleaza un subprogram destinat medicilor rezidenti si altor tineri specializati. Amplasamentele din Cluj-Napoca se afla la Institutul Oncologic de pe strada Gheorghe Bilascu si la Spitalul Clinic de Recuperare.

Numarul promis de locuri in aceste amplasamente se ridica la 116. Procedura prin care se realizeaza inchirierea acestor imobile este asemanatoare cu cea destinata cartierelor ANL, printr-o cerere la Primaria in raza careia se afla spitalul unde medicii rezidenti isi desfasoara activitatea.