Departamentul National Anticoruptie depinde de baronul Marian Oprisan pentru a-si desfasura activitatea in judetul Vrancea. Biroul Anticoruptie nu are spatiu suficient in sediul politiei, deoarece serviciile publice comunitare nu se pot muta in fostul sediu Bancorex, aflat in proprietatea Consiliului Judetean. Oprisan nu se grabeste sa dea imobilul, deoarece spune ca nu are bani pentru amenajare.

Baronul Marian Oprisan a ajuns in mod paradoxal in situatia de a avea la mina DNA, de care este cercetat in mai multe dosare penale.

Biroul Anticoruptie, subordonat DNA, care trebuie sa functioneze in sediul IPJ Vrancea nu are spatiul necesar pentru a- si desfasura activitatea, deoarece serviciile publice comunitare nu se pot muta in sediul fostului Bancorex, aflat in proprietatea Consiliului Judetean, cladire care zace nefolosita de ani buni.

Pasapoartele, evidenta persoanelor si permisele si inmatricularile auto au trecut din luna aprile in subordinea Prefecturii si a CJ, insa au ramas tot in sediul Politiei. Cei sase politisti care vor face parte din viitorul Birou Anticoruptie vor "lupta" impotriva coruptiei inghesuiti intr-un singur birou, si acela foarte mic.

Marian Oprisan promite ca va oferi spatiu serviciilor comunitare in sediul Bancorex, insa cind va avea bani de reparatii. Pina atunci ... sa gaseasca Guvernul sediu pentru Biroul Anticoruptie.

"Filiala" locala a DNA, Biroul Anticoruptie, va lupta impotriva coruptilor vrinceni fara a avea un spatiu corespunzator pentru a-si desfasura activitatea. Situatia se datoreaza faptului ca serviciile comunitare se inghesuie in continuare in sediul IPJ Vrancea, desi au trecut in subordinea administratiei locale din luna aprilie.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple si Serviciul Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari Auto au trecut in subordinea Prefecturii, iar Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor in subordinea de CJ.

De luni bune se poate spune ca politistii isi desfasoara activitatea "la gramada", ca sardelele, deoarece aceste servicii le ocupa in continuare spatiul. Viitorul Birou Anticoruptie are nevoie de patru birouri pentru a-si desfasura in conditii normale activitate. In schimb, cei sase politisti care vor face parte din aceasta structura vor trebui sa se inghesuie intr-un singur birou, care, culmea, nu este unul dintre cele mai mari din sediul Politiei.

In aceste conditii, anticoruptia a ajuns in Vrancea la mina lui Marian Oprisan, pe care DNA il cerceteaza in mai multe dosare, deoarece de acesta depinde ca Biroul Anticoruptie sa aiba un spatiu corespunzator. IPJ se confrunta cu lipsa de spatiu cu mult inainte de a se hotari infiintarea acestui birou, iar politistii incep sa creada ca Oprisan nu pune intentionat sediul la dispozitia serviciilor publice comunitare. "Inca din luna mai, conducerea inspectoratului a intreprins demersurile necesare constituirii Ghiseului unic al serviciilor publice comunitare in cladirea fostei Bancorex, ce se afla in patrimoniul Consiliului Judetean.

In acest sens, printr-o adresa, a fost solicitat sprijinul Consiliului Judetean. De asemenea, prin ATOP s-a solicitat punerea in discutie si sustinerea in sedinta Consiliului Judetean a constituirii acestui ghiseu in cladirea Bancorex, insa acest aspect nu a fost aprobat pentru a fi discutat in plenul sedintelor Consiliului Judetean. Demersuri in acest sens au fost intreprinse si pe linga Prefectura. Noi, practic, nu mai avem spatii in inspectorat pentru noile servicii", a spus comisarul Viorel Serbanoiu, seful IPJ Vrancea.

Criza mare si la pasapoarte

Biroul Anticoruptie nu este singurul serviciu care nu are spatiu, deoarece in aceasta situatie se afla si politistii din cadrul Biroului de Asistenta a Victimelor. La sediul IPJ ar trebui sa se infiinteze sali de asteptare si documentare, birouri de primire a publicului si camera de asistenta a victimelor, spatii care au fost infiintate deja la sediile politiei din Adjud, Panciu si Marasesti.

"La resedinta inspectoratului a fost infiintat Biroul de asistenta a victimelor insa, din lipsa de spatiu, nu avem inca sala de asteptare si documentare si birou de primire a publicului, neputind astfel indeplini sarcinile pe aceasta linie", a precizat subcomisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. Sefii serviciilor publice comunitare nu mai suporta aglomeratia de zi cu zi si, mai ales, faptul ca stau ingramaditi cite cinci - sase in doua birouri. Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple a intrat in posesia unei noi aparaturi pentru executarea pasapoartelor, dar pe care nu au unde sa o monteze din lipsa de spatiu.

Zilnic, la pasapoarte se prezinta citeva sute de persoane, care stau la cozi interminabile, deoarece aparatura in funtiune in acest moment abia mai face fata. Politistii cred ca daca ar fi montat si cel de-al doilea aparat nu ar mai exista listele de asteptare si nici injuraturile pe care le primesc lucratorii de la ghiseu. In acest timp, fostul sediu Bancorex este nefolosit, o parte din geamuri sint sparte, iar boschetarii isi fac culcus in jurul cladirii.

Oprisan: "Sa le dea guvernul spatiu!"

Prefectul Ion Oprea spune ca Marian Oprisan nu si-a respectat angajamentele luate pentru a pune sediul fostului Bancorex la dispozitia serviciilor publice comunitare. "Am facut demersuri la Consiliul Judetean, problema este inca din luna aprile, atunci cind aceste servicii au trecut in subordinea Prefecturii.

Marian Oprisan a fost de acord, chiar a demarat procedura, si s-a angajat la un termen de dare in folosinta la 30 august", ne-a declarat prefectul Ion Opea. Reprezentantul Guvernului sustine ca Oprisan si-a luat acest angajament si in fata presedintelui Traian Basescu si ca nu a respectat nici termenele ulterioare.

Presedintele CJ spune, in replica, ca prefectul este un mincinos in ceea ce priveste termenele de dare in folosinta, si ca in acest moment se lucreaza la indicatorii tehnico - economici si la proiectare. Acesta a precizat ca, atunci cind lucrarea va fi terminata, in imobil se va muta si starea civila. "Sub nici o forma nu va fi gata pina la sfirsitul anului, nu este o lucrare oarecare, ci o investitie. Nu stiu sa va spun in acest moment cit costa.

As fi rezolvat de mult daca as fi avut bani", ne-a declarat Marian Oprisan, care spera in fonduri de la Guvern. Presedintele CJ mai sustine ca in urma cu o luna prefectul Ion Oprea, impreuna cu Eugen Ciorici, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice, i-au solicitat, printr-o nota de fundamentare, fostul sediu Bancorex pentru o scoala de finante, propunere pe care a respins-o.

In conditiile in care Marian Oprisan se plinge de lipsa fondurilor necesare, se pare ca va mai dura mult timp pina cind politia va avea spatiu suficient pentru ca Biroul Anticoruptie si alte servicii sa poata lucra in conditii optime. "Cum sa nu aiba spatiu in sediul politiei, sa le dea guvernul spatiu! Un guvern care isi asuma responsabilitatea rezolva singur asemenea probleme, nu se duce la autoritatea locala", a declarat baronul Marian Oprisan, cercetat pentru fapte de coruptie.