Pachetul legislativ din domeniul sanitar - suspus dezbaterii publice de catre Ministerul Sanatatii - a creat panica in rindul medicilor si asiguratilor. Pentru ca nu toata lumea are acces la internet, putini sint cei care cunosc in amanunt modificarile care urmeaza sa intre in circulatie in momentul promulgarii legilor.

Cert este ca normele europene cer spitalelor anumite standarde, pe care deocamdata nici unul dintre unitatile prahovene nu le indeplineste. Dupa 2007, spitalele neacreditate vor fi inchise sau privatizate. Deja se cunoaste prima unitate care va fi inchisa. Este vorba de Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza isi va inchide definitiv portile.

Unitatea a fost apreciata de catre conducerea Directiei Sanitare Prahova drept "cosul de gunoi al patologiei", pentru ca sint internate in acest moment numai cazuri sociale. "Acolo sint oameni pe care nu-i mai accepta familiile. Dar nu au TBC. Se afla in stadiile terminale ale bolilor pulmonare. Nu mai au nici o sansa de insanatosire.

Spitalul s-a transformat in azil", mentioneaza directorul Directiei de Sanatate Prahova, dr. Bogdan Nica. De altfel, cladirea spitalului a fost revendicata iar de la 1 ianuarie 2006 ea va fi retrocedata fostilor proprietari. Angajatii unitatii spitalicesti vor fi cei care vor asigura asistenta medicala a fostilor internati, la domiciliile acestora.

Pe de alta parte, potrivit aceluiasi act normativ, se vor infiinta spitalele regionale. "Spitalul Judetean are sanse mari sa devina regional, pentru ca Ploiestiul este capitala de euroregiune", a mai spus dr. Nica.